Kani Beko; İktidar şimdi de rapor parasına göz dikti!

EGEOLAY/Ak Parti’nin Meclis’e sunduğu “torba teklif” ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili önemli bir değişiklik yapılıyor. Teklif yasalaşırsa emekçinin hastalandığında alacağı geçici iş göremezlik ödeneği düşürülecek. “Rapor parası” olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden kaynaklı işe gelememe durumlarında gelir kaybı yaşamaması için SGK tarafından yapılan ödeme anlamına geliyor.

Kani Beko; İktidar şimdi de rapor parasına göz dikti!
Editör: Ege Olay
07 Nisan 2021 - 11:31
Ak Parti’nin düzenlemesine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP’nin getirdiği teklifin SGK açıklarını işçiler üzerinden kapatma çabası olduğunu söyledi. Ödeneğin günlük tutarının 20 TL azaltılması için verilen kanun teklifinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan CHP’li Beko, işçinin hakkını gasp eden, 450 milyonun hesabını veremeyen iktidarın ülke gündemini değiştirme çabasının nafile olduğunu vurguladı.  

Dünyada 95 ülkenin nüfusundan daha fazla kişinin işsiz olduğu Türkiye’de 10 milyona yakın yurttaşın işsiz olduğunu hatırlatan CHP’li Beko, geçici iş göremezlik ödeneğinin; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama hali olduğunu anımsatarak, “AKP Hükümeti, işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'a gittiği bu ağır pandemi koşullarında işçilerin emekçilerin haklarını bu kadar gasp eden bir iktidar hiç olmadı” sözleriyle tepki gösterdi.

İŞÇİNİN YAKASINDAN ARTIK DÜŞÜN!

2019’da 3 milyon 383 bin 911 çalışanın geçici iş göremezlik ödeneği aldığına dikkat çeken CHP’li Beko, SGK’nın toplam 27 milyon 680 bin 750 günlük geçici iş göremezlik ödeneği ödediğini, ödeneğin günlük tutarı 20 TL azaltılırsa işçinin cebine toplam 553 milyon 615 bin lira daha az para gireceği anlamına geleceği bilgisini paylaştı. Türkiye'de başta beşli çete olmak üzere bir gecede 128 milyarı götürenlere, devlet eliyle soyanlara gücü yetmeyenlerin gücünün işçiye yettiğini söyleyen Beko, işçi haklarının bu sefer de kriz bahane edilerek tırpanlandığını ileri sürerek, “İşçilerin yakasından düşün artık. İşçi hastalandığında 5 bin lira alsa da ödenek asgari ücretten hesaplanıyor. Eğer peşine düşülecekse bunların peşine düşülsün. İşçi üzerinden SGK’nın açıkları kapatılmak isteniyorsa, bu çözüm olmaz” ifadelerini kullandı.

DEVLET ELİYLE SOYGUN…

Tek adam yönetiminin işçinin emekçinin hakkını gasp ederek yandaş şirketlere aktardığını söyleyen Beko, “Halkına hesap vermekten korkan, kaçan bu iktidar 450 milyonu nereye verdiğini açıklayamıyor. Neden? Çünkü devlet eliyle soygun yapan siyasi bir anlayışla karşı karşıyayız. Her yıl beşli çeteden vergi indirimleri yaparken, sıkıştığı her anda işçinin emekçinin haklarına paralarına göz dikmekten vazgeçmiyor. Bu durumu kabul etmemiz söz konusu değildir. Teklife bu anlamda her türlü itirazımızı yapacağız. İşçinin emekçinin hakkını AKP'ye, Saray'a ve yandaşlarına yedirmeyeceğiz” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

HALK SİZİN BİLETİNİZİ KESTİ…

1,3 milyon kişinin faydalandığı kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılmasıyla birçok işletmeden ücretsiz izin haberleri gelmeye başladığını belirten Beko, işini kaybedecek emekçi sayısının daha da artacağını belirterek, “Bu iktidar tükenmişliğini örtmek için ülke gündemini değiştirmekle meşgul. Biz CHP olarak yoksulluğu, açlığı, işsizliği ve ekonomik buhranı bu tek adam yönetimine hatırlatmaya devam edeceğiz. Ülke gündemini değiştirmeniz nafile bir çaba, bu halk sizin biletinizi kesti, gideceksiniz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum