Reklam

Kani Beko: Ataması planlanan aday sağlık emekçisi sayısı nedir? Atamalar ne zaman yapılacak?

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Kani Beko'nun Sağlık Bakanının cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sundu.

Kani Beko: Ataması planlanan aday sağlık emekçisi sayısı nedir? Atamalar ne zaman yapılacak?
Editör: Ege Olay
20 Mart 2020 - 12:02
Kani Beko Yaptığı Önerge şu şekilde;

 
Dünya genelinde hızla yayılan ve aynı şekilde ülkemizde de yayılan ve ölümlerle sonuçlanan ağır bir salgınla karşı karşıyayız.  

 

620 bin sağlık alanında atama bekleyen yurttaşın talebi, dünyanın eşiğinde olduğu büyük sağlık krizinde büyük bir imkan olarak karşımızdadır. Devletin sosyal bir hukuk devleti olmasının gereği sağlık hizmetinin kamusal bir hizmet olarak topluma kesintisiz ve toplum sağlığını koruyucu nitelikte sunuluyor olmasıyla hayata geçirilebilir. Gerektiğinde hasta bireylerin hayata tutunmasını sağlayacak olan bu zorlu görevi üstlenmeye hazır binlerce yetişmiş insanın emeğinden yararlanılması daha nitelikli sağlık hizmetinin üretilebilmesinin yanında varolan işgücünün korunması ve olası eksikleri tamamlama adına da aciliyet taşımaktadır.

COVİD-19 krizinin tüm dünyada ortaya koyduğu üzere kamusal ve bilimsel nitelikli sağlık hizmeti üretimi toplum sağlığının korunmasının yegâne aracıdır. Bu alanda uzun zamandır sürdürülen neo-liberal eksende, arz ve sermaye yanlı, özelleştirme destekçisi politikalar krizlerle baş etmeyi imkânsız kılmanın yanında toplumsal güveni ve sağlık alanının yanında diğer sektörler üzerinde de yıkıcı etkilere açık olmayı beraberinde getirmektedir. Topyekûn bir mücadele anlayışıyla girişilen kriz yönetimi süreçleri kısa vadeli olarak sorunların çözülmesiyle büyük ölçekli krizlere bağışıklık üretilemeyeceğini ortaya koymuştur. Bu süreçlerin kalıcı nitelikte hazırlığa ve uzun vadeli programlara bağlı olarak planlanması ve bu doğrultuda harekete geçilmesi ihtiyacı ortadadır. Kamusal nitelikli sağlık üretimini sağlayacak hazır insan gücünün işlerlik kazanması yolunda atılacak adımlara dair kamuoyunda oluşan haklı beklenti doğrultusunda aşağıdaki soruların gereğinin yerine getirilmesi önemlidir.

1. Ulusal ve uluslararası çapta yaşanan COVİD-19 krizine, hazırlık ve bu krizin yönetilmesine dair adımlar arasında öncelikli yer tuttuğu bilinen, sağlık çalışanı açığının karşılanması doğrultusunda ataması planlanan aday sağlık emekçisi sayısı nedir?

2. Krizin boyutu ve niteliği göz önünde bulundurulduğunda belirli bir hizmet içi eğitimi gerektireceği anlaşılan sürecin yarattığı aciliyet de düşünülerek, atamalarda izlenecek prosedürde hızlandırıcı mahiyette alınmış tedbirler nelerdir?

3. Atamalar sürecinde liyakati öne alacak ve olası partizanlık endişelerini ortadan kaldırıcı mahiyette atılması planlanan adımlar nelerdir?

4. Sağlık hizmetinin özelleştirilmesi yolunda alınmış olan kararlarla konulmuş olan kısıtlamalardan bu süreçte kaldırılması planlanan önlemler nelerdir?

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • HAKAN ERDEMİR
    3 yıl önce
    Sayın VEKİLİM Başarıların daim 0lsun inşallah taktir görür şeniz bu zorzamanda sağlık hizmetin de görev yapmak beni onurlandırır ve hizmete hazırım saygilarimla Hakan Erdemir telefon numaram 05384176436