Kalyoncu'dan İzmir Fahrettin Altay-Narlıdere Metro Hattı İnşaatında Soru Önergesi

EGEOLAY/Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU’nun, yapımı devam eden Fahrettin Altay- Narlıdere metro hattı inşaatının projesinde yapılan değişiklikler hakkında yazılı soru önergesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kalyoncu'dan İzmir Fahrettin Altay-Narlıdere Metro Hattı İnşaatında Soru Önergesi
Editör: Ege Olay
22 Haziran 2020 - 13:56 - Güncelleme: 22 Haziran 2020 - 14:00
Kalyoncu Açıklamasında;



Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU, İzmir Altay- Narlıdere metro hattı inşaatı ihalesinin 13 Nisan 2018 tarihinde yapıldığı ve müteahhit firma ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin 24 Haziran 2018 tarihinde imzaladıkları sözleşmeyle 1 milyar 27 milyon 17 bin852 TL bedelle işin başlatıldığını hatırlattı.



Prof. Dr. Kalyoncu metro inşaatı konusunda şu bilgileri de paylaştı:



“Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından onaylanan projede, sözleşme imzalandıktan sonra değişikliklere gidilmiştir. Örneğin Balçova İstasyonu büyütülürken, diğer istasyonlar küçültülmüştür. Aynı zamanda istasyonlardaki çıkış sayıları bazısında 4’ten üçe bazısında 3’ten ikiye indirilmiştir. İstasyon giriş çıkışlarındaki yürüyen merdiven sayıları azaltılmıştır.

Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından ilk onay verilirken, projede değişiklik yapılması durumunda değişikliklerin de Bakanlığın onayına sunulması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen, söz konusu değişiklikler Bakanlığın onayı alınmadan uygulamaya geçirilmiştir.”

Kalyoncu, yapılan değişikliğin fizibiliteyi etkilemesi bakımından İzmir halkının menfaatiyle ilgili olduğu kadar, çıkış ve yürüyen merdiven sayılarındaki azaltma dolayısıyla acil durumlarda güvenlik sorununa yol açabileceğine dikkat çekti. Tehlike anında istasyonun tahliyesi imkanlarının daraltılmasına yol açan bu değişikliğin Bakanlığın onayına sunulmaması dolayısıyla görevli Bakan sayın Karaismailoğlu’na yazılı soru ile bilgi sorduğunu vurguladı. Kalyoncu, “yapılacak işin azalması anlamına gelen değişikliklerin sözleşme bedeline nasıl yansıdığının da İzmir halkına açıklanması gerektiği” söyledi.

Sn. Kalyoncu’nun yazılı soru önergesinde ilgili Bakana yöneltilen sorular şunlardır:

  1. Yapılan değişiklik ile alakalı olarak Bakanlığınızdan onay alınmış mıdır?

  2. Bakanlığınızdan onay alınmamış ise bu değişiklikler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından mı uygulanmıştır?

  3. Eğer uygulama bu şekilde yapılmış ise Bakanlık olarak yaptırımınız nedir?


 

Kalyoncu açıklamasının sonunda şunları ifade etti:

“Bu soruları, cevaplarını kamuoyu ile paylaşmak ve halkı bilgilendirmek için sordum. Keşke Büyükşehir Belediyesi yaptım oldular yerine kurallara uysa ve kendisini seçen halkı bilgilendirseydi. Hem İzmirliler hem de biz yapılan işin mahiyetini ve gerekçesini öğrenmiş olurduk.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum