"Kalkınma Yolu Projesi'ni bölgemizin yeni 'İpek Yolu' hâline dönüştüreceğiz"

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik ‘Kalkınma Yolu’ projesinin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık. Kabul ettiğimiz ‘Ankara Bildirisi’ ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu, sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir projedir” dedi.

"Kalkınma Yolu Projesi'ni bölgemizin yeni 'İpek Yolu' hâline dönüştüreceğiz"
Editör: Ege Olay
21 Mart 2023 - 19:51
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani’yi kabulü ve gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Irak Başbakanı Sudani ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak halkına ve hükûmetine, deprem felaketiyle mücadelemizde sergiledikleri dayanışma için tekrar teşekkür ediyorum. Bu ziyareti, Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyoruz” dedi.
 
“KALKINMA YOLU, TÜM BÖLGE İÇİN STRATEJİK ÖNEMİ YÜKSEK BİR PROJEDİR”
 
Devlet-millet el ele vererek, dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle, depremin yaralarını saracaklarını, afetin izlerini kısa sürede sileceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la görüşmemizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı topyekûn mücadele kararlılığımızı teyit ettik” ifadelerini kullandı.
 
Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik “Kalkınma Yolu” projesinin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığını da vurguladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kabul ettiğimiz ‘Ankara Bildirisi’ ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu, sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir projedir.”
 
Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerden, Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insanın faydalanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşeri münasebetlerimizi tahkim edecek bu projeyle, diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da katımıyla ‘Kalkınma Yolu’ projesini, bölgemizin yeni ‘İpek Yolu’ hâline dönüştüreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum