İzmir Veterinerler Odası."Meslekçe Şaşkınız"

EGEOLAY/İzmir Veterinerler odası basın açıklamasında bulundu.

İzmir Veterinerler Odası."Meslekçe Şaşkınız"
Editör: Ege Olay
09 Ağustos 2020 - 16:17
Yapılan açıklamada;



Pandemiyle mücadele aşamasında dünya genelinde başarı sağlayan ülkelerde tek sağlık uygulamaları hız kazanmış Veteriner Hekimler sağlık çalışanı olarak sahada aktif çalışmalar yürütmüşken ülkemizde ülkemize özgü virüsün izolasyonunu herkesten önce yapan meslektaşlarımızın adını ağzınıza bile  almadınız, Veteriner Hekimler diyemediniz.

Veteriner Hekimler olarak; "Zoonotik hastalıklarla mücadelede deneyimliyiz, pandemide göreve hazırız, sahada halkla yoğun olarak bir arada olan sağlık sınıfı tek meslek grubuyuz, hastalar ayağımıza gelmez genelde biz gideriz biz bu işin üstesinden de geliriz" dedik, dikkate almadınız.

Sağlık çalışanıyız yasal olan haklarımızı almak istiyoruz derken duymadınız, akıl edip biz Veteriner Hekimleri o düzenlemelere dahil etmediniz. Sonra tuttunuz hakların verildiği düzenlemelere eklemediğiniz bizleri cezaların olduğu düzenlemelerde sağlık sınıfına dahil ettiniz.

Hayvan hakları için yıllardır Hayvan Polisi kavramı ve uygun yasa ile aktif teşkilat yapılanması kurulmalı diyen biz olduk, "Yıllardır hayvan hakları ve refahı için görev yapan yeterli mesleki bilgi ve deneyime sahip Veteriner Hekimlerimiz var, Hayvan Polisi uygulaması onlarsız olmaz" dedik, destek  dahi talep etmediniz. Yıllardır kanun koyucunun yetki verdiği Bakanlık ve birimler varken ve yasa da düzenleme yapılmamışken başka bir Bakanlık kendi birimlerinden olan yerel yönetimleri kendi birimleri olan emniyet teşkilatı denetleyecek dediniz. Kolluk kuvveti olarak yetişmiş personele 3 günlük eğitim verip, hayvan sağlığı ve hakları için 5 yıl eğitim alarak yetişmiş personeli denetletme noktasına getirdiniz.

"Hayvancılık için iyi olur, yöre halkı gelişir, yetkili kişinin hayalidir, ne var buraya da açsak" diyerek, bilimsel gerekçe ve ihtiyaç olmadığı halde; teknik donanımını, kadrosunu ve alt yapısını hazırlamadan Veteriner Fakülteleri açtınız.  "Yapmayın kaynaklarımız heba oluyor" dedik vazgeçmediniz. Hayvancılığımıza, hayvan hakları ve sağlığına on numara hizmet verecek uluslararası standartlarda Hayvan Hastanesi yaptık elimizden aldınız. Köklü fakültelerimizden Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin emekleri ve alın teri ile tamamlayıp bitirdiği hatta tabelası bile yaptırılan Hayvan Hastanemizi Diş Hekimliği Fakültesine devrettiğinize dair karara tepki verdik, taş olsa çatlardı, tek sözcük yanıt vermeye tenezzül etmediniz. Akademisyenlerimizin emeğini, öğrencilerimizin hayallerini, hasta sahiplerinin umutlarını çaldınız, üzerine bir kez daha mesleğimizi hiçe saydınız.

Yerli yersiz olanaklı olanaksız açılan her fakülteden sonra meslek seçimi yapan gençlerimizden özür dilemek zorunda kalan biz olduk. Çocuklara "Tercih ediyorsunuz aman pişman olmayın yıllarınızı heba etmeyin" dedik biz kıyamadık siz mazisi insanlığa başarılı hizmetlerle dolu bir mesleğin ne kadar zorlu bir eğitimle elde edildiğinin göstergesi olacak, gençlere bunu hatırlatacak olan taban puan uygulamasını bu mesleğe layık görmediniz. Hatta daha da kötüsü örgün olarak, uygulamalı ve aktif derse katılım ve devam gerektiren mesleki eğitimimizi uzaktan eğitimle verilebilir gördünüz.

Halk sağlığına dair her yıl kamuoyuna yansıtılmaksızın meslektaşlarımızın maruz kaldığı zoonozlarla mücadele çalışmalarını yok saydınız. Alkış beklemedik elbette ama, çoğu zaman kurum amirlerinin emirleri doğrultusunda eldeki olanaklarla mesleğini icra etmeye çalışan ve memuriyetin yasal çerçevesi içinde sessizliğini korumak zorunda kalan meslektaşlarımızı sözde hayvanseverlerin önüne atıp geçtiniz. Emeklerimizi hiçe saydınız.

Biz her gün hayvan hakları için mücadele ederken, insan sağlığına dair koruyucu hekimlik faaliyetleri yaparken, siz önemli günler ve haftalarda kucağınıza alıp öpüp koklamaktan öte gitmediğiniz hayvanlarla fotoğraflar paylaşıp bizlerden çok hayvansever sayıldınız. Yılda üç beş kez fotoğraf çektirmeye çaba harcadınız ama bu kadar gösterişli sevdiğiniz hayvanlar için nedense bir türlü, yıllardır beklediğimiz ceza hukukuna dahil edilmesi gereken maddelerin de yasallaştırılmasına yönelik Hayvanları Koruma Kanununu hayata geçirmeye emek harcamadınız.

Anlayacağınız daha ne söylesek nasıl anlatsak bilemez haldeyiz. Uzun lafın kısası "Meslekçe şaşkınız" en azından bunu bilin istedik. Çünkü Veteriner Hekimlik mesleği tarih boyunca böyle eziyet görmedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum