İzmir sürdürülebilir kent modeli oluşturulacak

EGEOLAY/Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın sekreteryasını yürüten İzmir, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yerel bir model oluşturarak bu modeli Türkiye’ye yayacak.

İzmir sürdürülebilir kent modeli oluşturulacak
Editör: Ege Olay
25 Aralık 2019 - 23:43
İzmir’in 25 ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde doğa koruma, iklim krizi, göç, eşitsizlik ve yoksulluk alanlarında güç birliği yaptı. Amaç Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda örnek bir model oluşturarak bu modeli  Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’na üye belediyeler üzerinden tüm Türkiye’ye yaymak. 

 

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bugünkü Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı İzmir Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, kent konusunda ilçe belediyeleriyle ortak hassasiyetlere sahip olmanın önemini vurguladı. Gökçe şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir'deki 30 ilçenin bir araya gelerek yükselteceği ses Türkiye'ye  örnek olacak. Sürdürebilir kentlerin bir ağ olarak bir arada olması ve bunun öncülüğünü İzmir'in yapması çok kıymetli. Buradan çıkarttığımız sonuçlar dünya kentlerine de model olacak." Büyükşehir’in iklim krizine karşı kenti hazırlamak için yürüt tüğü çalışmalara dikkat çeken Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2030’da İzmir’in karbon emisyonu azaltım hedefini yüzde 40 olarak açıkladığını hatırlatarak İzmir’in dünyanın gündemindeki böyle önemli bir konuda Türkiye'ye öncülük ettiğini söyledi.

 

İzmir'de yeni bir dönem başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ruhisu Can Al, toplantıyı “tarihi” olarak niteledi. İzmir’de yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Al, “Hazırlayacağımız kurumsal sürdürülebilirlik raporlarını BM'ye teslim etmek uluslararası fonlara, hibelere erişimimizi kolaylaştıracak. Kaynak bulmak gibi en önemli sorunumuza çözüm olacak” dedi.  

 

Yerel -İz Derneği adına söz alan Evren Barış Yavuz, bu modelin bir kent koalisyonu olduğunu belirterek "Sürdürülebilir kentler için İzmir bugün önemli söz söylüyor" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Madran ise "Dünyayı  kurtarmak için,  iyi bir  gelecek yaratmak için güzel bir yapının içindeyiz." şeklinde konuştu.

 

Sürdürülebilirlik ofisleri kurulacak

Toplantıda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu da ilçelerde kurulması planlanan sürdürülebilirlik ofislerinin çalışma alanlarına ilişkin bilgiler verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilirlik ofisleri kuracak ve bu ofisler üzerinden ilçe belediyeleriyle koordinasyon sağlayacak. Kentin Sürdürülebilir Kalkınma Eylem Planı oluşturulacak ve bu doğrultuda eğitim programları, atölyeler ve çalıştaylar düzenlenecek. 2020’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın Türkiye üyeleri ve çözüm ortaklarının katılacağı bir buluşma yapılacak.

 

 

Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı nedir?

Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı yurdun farklı bölgelerinden Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Protokolü’nü imzalayan 30 belediyenin katılımıyla Temmuz 2019’da kuruldu. Ağ, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Türkiye’de kurulan ilk kentler birliği olma özelliği taşıyor. Ağın ilk sekreterya görevini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

 

Ağ aracılığıyla belediyelerin iklim krizi, yoksulluk, eşitsizlik, kurumsal kaynakların ve yapıların güçlenmesi konularında çalışma yapması hedefleniyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum