İzmir Milletvekili Kani Beko: ''Umarım İl Kongresi İçin Konsensüs Sağlarlar''

EGEOLAY/Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko Karabağlar İlçe Kongresinde seçimi kazanarak başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Türkbay’ı ziyaret etti. ‘’21 Aralık Karabağlar için bir milattı’’ diyen Kani Beko, ‘’Kırgınlığa, küskünlüğe ayıracak vaktimiz yok, biz 2023 yılında iktidara gelmek için hep birlikte çalışacağız’’ dedi.

İzmir Milletvekili Kani Beko: ''Umarım İl Kongresi İçin Konsensüs Sağlarlar''
Editör: Ege Olay
22 Ocak 2020 - 09:45 - Güncelleme: 22 Ocak 2020 - 10:13
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko Karabağlar İlçe Kongresinde seçimini 198 oy ile kazanarak başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Türkbay’a ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Beko, kongrenin yapıldığı tarih olan 21 Aralık’ın kendileri için bir milat olduğunu söyleyerek, ‘’22 Aralık tarihinde yeni bir sayfa açtık. Kırgınlığa, küskünlüğe ayıracak zamanımız yok, artık vaatlerimizle ilgili sahaya inme zamanı. Tabandan, örgütten gelen vekillerimizle çok iyi çalışacağımıza olan inancım tam, ben başta kadın kollarına, gençlik kollarına, yönetim kurulu üyelerine ve burada mücadele veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 9 Şubat’ta yapılacak il kongresi için umarım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve İl Başkanımız Deniz Yücel ortak bir konsensüs sağlarlar, İzmirliler bizden hizmet bekliyorlar, biz İzmirlilere hizmet edeceğiz diye yola çıktık, İzmirliler bize güveniyorlar, yıllardır bize oy veriyorlar, İzmirlilerin güvenini boşa çıkarmamak için ekonomik, siyasi, demokratik ve ulaşım anlamında biz İzmirlilere hizmet için görev aldık. Yapılacak olan hizmet için yarış halinde olmamız gerekir, il kongremizi de yan yana, omuz omuza bir bayram, bir şenlik havasında yaparsak önce İzmir kazanacak, ardından Cumhuriyet Halk Partisi ve ondan sonra da Türkiye kazanacak.  Bizim bu siyasal iktidara karşı toplumsal muhalefetin içinde hep birlikte çalışmamız gerekiyor’’ dedi.

                                                                             

 CHP’li Kani Beko ülkenin gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Beka Sorunu ‘’ açıklamasına değinen Beko, ‘’Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı devlet Bahçeli seçim öncesi ‘’Beka sorunu’’ var dedi. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı başka bir ülkenin Cumhurbaşkanına bu memleketin silah fabrikasını satar mı? 1975 yılında bu silah fabrikası yani tank palet fabrikası kurulurken Sakaryalılar arazilerini Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfına hibe etmişlerdi. Bu da yetmemiş bankalardaki paralarını çekerek vermişlerdi. Bugüne geldiğimizdeKatarlılardan 5 kuruş almadan bu fabrikayı verdik. Genel Başkan ‘verilen silah fabrikasının karşılığında ne alındı?Bize gösterin, 5 kuruş alındığına dair bir belge gösterin’ diyor, yok, gösteremiyorlar. Yani burada beka sorunu yok, zeka sorunu var. Fason işverenler AKP’nin yaratmış olduğu o yandaşlar bugünlerde fabrikaları yakarak yurt dışına kaçıyorlar, neden biliyor musunuz? Devlete vergi, sosyal güvenlik kurumuna sigorta ve işçilere kıdem tazminatı vermemek için kendi fabrikalarını yakıyorlar, son 5 yılda 850 fabrika yandı, 2018 yılında da 152 fabrika cayır cayır yandı. Buyurun size 8 buçuk milyon işsizlik, bizler çocuklarımıza ve torunlarımıza güzel bir ülke bırakmak istiyorsak, onurlu bir geçmişimiz var, aydınlık bir geleceği olan bu insanların çok ama çok çalışması, çalışmamız lazım. Yoksa freni patlamış bir tır giden bu hükümetin ne zaman, nerede, nereye çarpacağı hiç belli değil’’ dedi.

 

‘’2019 Yılında 1 Engelliye İstihdam Sağlanmadı, Saray 14 Milyar Kendine Pay Aldı’’



‘’Biz tam 1 yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunun içerisinde bulunduk’’ diyen Kani Beko, ‘’Genel Başkanımız nöbetleri bilhassa kendisi yazıyor milletvekili arkadaşlarım bilirler, 15 gün de bana yazmış Plan ve Bütçe Komisyonunda nöbet. Ben de her şeyi titizlikle inceledim, 1.1 trilyonluk devletin bütçesini inceledik, işsizlere bütçede yer yok, kadınlara neden kadınlara diyorum, kadına yapılan şiddet var, sizde biliyorsunuz rekor düzeyde kadınlarımız katlediyor, işçilere, engellilere yer yok. Anayasa’nın 61’inci maddesi der ki, ‘çalıştırmış olduğunuz işyerinin yüzde 4’ü oranında engelli işçi çalıştıracaksınız.’ Kamuda 2019 yılında 1 engelli arkadaşımıza istihdam açılmadı. Köylüler ve çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerinden almış oldukları 10 milyarlık krediyi maalesef ki ödeyemediler ve Türkiye genelindeki bankalardan çekmiş oldukları kredi karşılığında 118 milyar bugün köylülerin ve çiftçilerin borçları var. Anayasa’da açık bir cümle var, diyor ki, ‘her yıl Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1’i çiftçiye verilir. 2006 yılından bu yana ben toplantılara giderek çiftçilere soruyorum, Bayındır örneğini vereyim, toplantıya giderek oda başkanına sordum, ‘Siz 2006 yılından bu yana Anayasa’da tanınmış hakkınız olan Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1’ini aldınız mı?’ diye, ‘yok Kani Ağabey 5 kuruş almadım’ dedi. Almıyorsanız gelin hep beraber ayağa kalkalım, örgütlenelim, Ankara’ya doğru yürüyelim, veriyor mu, vermiyor mu? Hak bu, Anayasal bir hak bu, şimdi sen çiftçiye Anayasal hakkını vermiyorsun ama bakıyorsun bütçede saray 14 milyar kendine pastadan pay alıyor. Ben bunu konuşurken baktım Adalet Bakanı kürsüdeydi, ‘Kani Başkan o senin 14 milyar dediğin, 14 milyar değil’ dedi. ‘Ne kadar?’ diye sordum, ‘3 milyar’ dedi. ‘Peki, örtülü ödenek’ diye sorduğumda ‘onu bilemeyiz’ diye yanıt verdi. Resmi rakamlara göre sadece 2003 - 2018 döneminde örtülü ödenekten harcanan para 14.5 milyar, eski paraya göre 14.5 katrilyon, Dolara göre ise 6 milyar 546 milyon. Bu devlet eliyle bir soygundur. Bugüne geldiğimizde batık kredi yani çekilip ödenemeyen kredi 60 milyarı geçmiş, dış ticaret açığı 1 trilyonu bulmuş. Cumhuriyet tarihinde hiç yaşanmamış utanç verici bir şey, Londra’daki o bir avuç tefeciden kredi almışlar, 162 milyar 156 milyon dolar bu tefecilere faiz ödemişler. Kim bunlar biliyor musunuz? AKP’nin kendi yaratmış olduğu fason işverenler yurt dışına kaçmışlar ve Türkiye Cumhuriyeti’ne oradan kredi veriyorlar, Türkiye Cumhuriyeti’ de 162 milyar 156 milyon faiz ödüyor. Böyle bir devlet, böyle bir hükümet olur mu? Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 4 yılda 6 milyar dolar geçmeyen araçlardan ücret almış. Plan, bütçe komisyonunda var, yazıyor orada’’ dedi.



‘’İşçi Bugün Emekli Olsa Maaşı 850 Lira, Emekliler Akşam Pazar Yerlerinden Atık Topluyor’’



‘’13 milyona yakın emeklimiz var, 5 milyonu 2’inci bir işte çalışıyor, 10 binlerce emekli iş arayışı içerisinde yüzde 6 memurlara, yüzde 5 işçilere zam yaptılar’’ diyen CHP’Lİ Beko,‘’2008 yılında 5510 Sayılı Yasa ‘emeklilere asgari ücretin altında maaş bağlanamaz’ diyordu. Biz ‘mezarda emeklilik yasasına’ karşı yürüyüşler yaptık sonra da Ankara’da çok büyük bir miting yapmıştık. Bu acımasız hükümet 5510 sayılı yasayı çıkardı ve emekli olanlara, yeni bir maaş bağlama kategorisi getirdi, dolayısıyla bugün asgari ücretin altında 8 milyona yakın emekli maaşı alan arkadaşımız var. Emeklileri görmek istiyorsanız Gültepe’ye gidin, Ankara’dan Eryaman’a gidin, İstanbul’da Kağıthane’ye gidin, ben gittim, fotoğraflarını çektim, mecliste de bunu haykırdım. Akşam hava karardığında insanların pazarlarda nasıl pazar artıklarını topladıklarını göreceksiniz. Cumhurbaşkanı ‘Türkiye’de bin liranın altında emekli maaşı alan yok’ diyor, bana göre doğru söylemiyor. Bugün 10 milyona yakın asgari ücretli çalışan işçi pazartesi günü emekli olursa 850 lira maaş bağlanır. Bin lira alındığını iddia ediyor ya Cumhurbaşkanı, o bin lira şöyle, devlet bütçesinden 150 lira para aktarıyorlar emeklilere. Şöyle düşünün Şeker Bayramı’nda, Kurban Bayramı’nda 1000’er lira ikramiye veriyorlar ya diyelim ki ‘ekonomik krizden dolayı bu ikramiyeyi veremem’ dediğinde siz mahkemeye gitseniz,‘bu ikramiye bizim hakkımız’ diyemezsiniz ama maaşınız hakkınız. Yani 850 lira sizin hakkınız ama o 150 liranın yasal bir altyapısı yok, onu mahkemeden isteyemezsiniz’’ dedi.



Mehmet Türkbay: ‘’İhtiyaç Olduğu Söylendi, Görevden Kaçmadım, Geldim’’



Rakibi Ali İhsan Yıldız’ı 3 oy farkıyla geçerek 198 oy alan ve CHP Karabağlar İlçe Başkanlığı koltuğuna oturan Mehmet Türkbay, ‘’ben bahçemde kedimle, köpeğimle uğraşıyordum. İnsanlar özlemişler bazı şeyleri, ihtiyaç olduğu söylendi, ben de görevden kaçmadım ve geldim. İlçemiz her gün dolup, taşıyor. Hedefimiz Cumhuriyet Halk Partisi’ni iktidara taşımaktır, bunun için çalışacağız, mücadele edeceğiz’’ dedi.



Özel Haber/Halime Erdoğan

YORUMLAR

  • 0 Yorum