İzmir'de Bulunan Tescilli Yapıların %42'si Onarım Gerektiriyor

EGEOLAY/İzmir’in kültürel mirasının korunması, yaşatılması ve bu alanda farkındalık yaratılması için çalışmalarını yürüten Kentimiz İzmir Derneği’nin Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem Hibe Programı’ndan destek alarak hayata geçirdiği “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum" projesi tamamlandı.

İzmir'de Bulunan Tescilli Yapıların %42'si Onarım Gerektiriyor
Editör: Ege Olay
01 Temmuz 2022 - 23:12
15 ay süren proje kapsamında bir dizi faaliyet hayata geçirildi ve proje 30 Haziran 2022 tarihinde önce basın toplantısı sonra da Aziz Vukolos Kilisesi'nde gerçekleşen kapanış etkinliğiyle sona erdi. Bu faaliyetler içerisinde yer alan İzleme Raporu sonuçlarına göre, İzmir’de bulunan kültür varlıklarının %42’sine müdahale yapılmazsa, tamamen yok olabileceği tespiti yapıldı. Neredeyse her iki yapıdan birinin restorasyona ihtiyaç duyulduğu gerçeğini saptayan rapora göre, dini yapılarda bu oran daha da yükseliyor. Çok kültürlü yapısıyla birçok tarihi cami, kilise ve sinagog bulunan İzmir’de, tarihi camilerin %73’ü, tarihi kilise ve sinagogların ise %43’ü onarım gerektiriyor.

İzmir Kültürel Miras Alanında Çok Zengin

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre tescilli taşınmaz kültür varlık sayılarına baktığımızda, 7754 tescilli yapı ile İzmir, bugün İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası listesinde birden fazla mirası olan tek şehir olan İzmir’in adeta her yerinden tarih fışkırıyor. İl genelinde 2021 yılı itibariyle toplamda 44 aktif kazının yapıldığı Ege’nin incisi İzmir’de, 875 tanesi arkeolojik sit olmak üzere toplam 965 sit alanı bulunuyor.

Zanaatkarlar da Zor Durumda

Hazırlanan rapor somut olmayan kültürel miras konusunda da bazı gerçekleri ortaya koydu. Rapora göre İzmir’de yaşayan 3 insan hazinesinden biri zorluklar nedeniyle mesleği bırakırken, 136 gelenek taşıyıcısı ise mesleğini sürdürmekte zorlandığını ifade etti. Rapor aynı zamanda zanaatların yaşaması için Zanaat pazaryeri projesi, açık kapı deneyim noktaları, usta-atölye çalışmaları,vb pek çok somut öneride de bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum