İZKA'dan dijital dönüşüm çalıştayı

EGEOLAY/İzmir Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği “İzmir Dijital Olgunluk Düzeyi Belirleme Aracı Geliştirilmesi Çalıştayı”nda, firmaların dijital teknolojileri kullanması ve dönüşümü yolunda önemli bir yapı taşı olacak çalışmaya imza atıldı.

İZKA'dan dijital dönüşüm çalıştayı
Editör: Ege Olay
21 Kasım 2019 - 13:33
Hem firmalara, hem de kamu politikalarına katkı sağlayacak ve Türkiye çapında yaygınlaştırılabilecek bu çalışmayla dijital teknolojileri üretimlerine dahil etmek isteyen firmaların, hangi noktada olduğu ve bu alanda kendilerini nasıl geliştirebileceğine yönelik ölçüm aracı geliştirilmesi amaçlandı.

                                                                   

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, İzmir Ticaret Odası’nın talebi doğrultusunda, dijital dönüşüm çalışması başlatıp olgunlaştırdıklarını belirtti. Yavuz, “Dönüşümün başlangıcını, arka planını bilen hocalarımız ve meslektaşlarımızla çalıştık. Bu çalıştayda çalışma ekibimiz önemli bir aşamayı sizlerle paylaşacak. Bu, somut olarak sonuç üretecek bir çalışma. Bunun altını çizmek isterim. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra Ticaret ve sanayi odalarına üye firmalara kriter setini uygulamayı, sonraki aşamada ortaya çıkacak tabloyu analiz edip, bu tablo üzerinden mali destek programı uygulamayı, bazı örnek firmaların, bazı örnek vakaların dijital dönüşümünü gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz.  Sizlerin değerlendirmeleri ve katkıları çok önemli. İzmir içinden ve dışından kıymetli vakitlerini ayırarak bizlerle birlikte olan sizlere teşekkür ediyorum. Başarılı bir çalıştay diliyorum” dedi.

 

Prof. Dr. Serhat Burmaoğlu, açılışta yaptığı “Dijitalleşme ve dijital dönüşüm” konulu konuşmada kriter setlerinin sektörde karşılığını bulmasının çok önemli olduğunu belirtti. Selçuk Karaata’nın “Diital olgunluk düzeyi belirleme aracı projesi” ve Dr. Kemal Yayla’nın “Oylama sistemi hakkında bilgilendirme” konuşmaları yaptığı çalıştayda firmaların dijital olgunluk düzeyinin belirlenmesi sırasında kullanılacak kriterlerin belirlenmesi hedeflendi.

 

Çalıştayda beş oturumda ortaya çıkan görüşler üzerinde sonraki süreçte çalışma yapıldıktan sonra rapor hazırlanacak, tartışmalar, öneriler dikkate alınarak çalışma geliştirilecek. Ülke çapında yaygınlaştırılabilecek bu çalışma, iki hafta sonra nihai halini alıp, katılımcı firma temsilcileri ve akademisyenlerle yeniden paylaşılacak.

 

 PROJENİN AMACI

 

İzmir Kalkınma Ajansı, dijital dönüşüm olgunluk düzeyi geliştirme aracı tasarlanması konusunda 2018’de bir çalışma başlattı. Firmalara fırsatlar doğuran, üretimlerini hızlı ve verimli şekilde yapmalarını sağlayan dijital teknolojiler, çipler, birbiriyle iletişim sağlayan nesneler, yeni sensör teknolojileri, yapay zekalar gibi teknolojileri üretimlerine dahil etmek isteyen şirketlerin, öncelikle hangi noktada olduğu ve bunu nasıl geliştirebileceğine dair ölçüm aracı geliştirilmesi amaçlandı. Firmaların dijitalleşme anlamında gerçek ihtiyaçları, bunları geliştirmek, buna yönelik çalışmalar yapmak için ne gibi politikalar ve destekler üretilmesi gerektiğini belirlemeye yönelik, hem firmalara hem de kamu politikalarına katkı sağlayacak bir proje tasarlandı. Dönüşüm çalıştayında bu ölçüm aracının hangi sorular üzerinden geliştirilebileceği araştırılırken, literatür anlamında beş başlık ortaya çıktı. Stratejik yaklaşım, dijitalleşmeye yönelik firma içi kültür, teknolojik boyut, yönetişim ve üretim süreçlerini içeren başlıklar altında firmanın önce kendi kendisini analiz etmesi hedeflendi. Katılımcılara, temsil ettikleri firmalara yönelik analizi, kendilerine verilen doğru sorular üzerinden yapma fırsatı verecek çalışmada, Türkiye’de ve İzmir’de iş yapma kültürü, üretim biçimi, firmaların anlayışı ve kültürüne uygun doğru soruların ne olması, nasıl tasarlanması gerektiğiyle ilgili yapı taşları oluşturuldu. Bu çalıştayın ardından, bu modelin oluşturulmasına yönelik çalışmalar 2019 sonuna kadar devam edecek. 2020 yılının ilk aylarında dijital olgunluk düzeyini belirlemeye yönelik, yerli üretime, yerli firmalara, onların kültürüne uygun bir dijital dönüşüm modeli elde edilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum