İZDEDA Başkanı Özkan, "Deprem kredisi alamıyoruz"

EGEOLAY/İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, yapılan çalışmalar ile ilgili olarak açıklamada bulundu. İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bürokratları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkan Yardımcıları, AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldiklerini belirterek depremzedelerin sorunları hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

İZDEDA Başkanı Özkan, "Deprem kredisi alamıyoruz"
Editör: Ege Olay
21 Eylül 2021 - 12:23
Depremzedelerin sürekli oyalandığını ve nezaket kuralları içindeki yaklaşımlarının yanlış değerlendirildiğini ifade eden İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bulunduğu söylenen Dünya Bankası kredisinin tüm sorunların halledebileceği yanılgısı içinde olduklarını söyledi. Deprem bölgesinde toplam 79 bin hasarlı bölüm olduğunu dile getiren Özkan, “Hasarlı bölümlerin 4 bini ağır hasarlı. Bulunan çözüm ise şöyle; rezerv alanda 2 bin 500 ağır bağımsız bölüme konut satılacak, bin 500’ne de kendi bölgesinde, 7 tane de proje alanında dönüşüm yaptırılıp satılacak. Belirli bir kısım için doğru bir yol fakat geri kalan 75 bin hane halkı ne yapsın? Yani buradan sadece depremzedeler arasında ayrımın olduğunu anlayabiliriz” diye konuştu.

“Depremzedeler ne yapsın?”

Belediyenin verdiği kredinin onaylanması durumunda en fazla 6 bin 500 orta hasarlı daireye çözüm olabileceğini dile getiren Özkan, 69 bin hane için belirsizliğinin devam ettiğini dile getirdi. Az hasarlı binalarda ikamet eden vatandaşların depremzede sayılmadığını söyleyen Özkan, “Depremzedelere de yardım olarak hiçbir şey yapılmıyor. Depremin üzerinden 11 ay geçti ve depremzedeler bu 11 aylık süreçte en az 22 bin Türk lirası kira ödedi ve ödemeye devam ediyor. Aynı zamanda evlerini yeni almış fakat deprem döneminde yıkılmış ya da yıkılacak evinin de kredisini ödüyor. Tekrar yapılacak evine de kredi ödeyecek. Depremzedeler ne yapsın?” dedi. 

“Deprem kredisi alamıyoruz”

Yüzde 30’luk emsal artışının olmaması durumunda, evlerini yeniden yaptırabilmek için gerekli olan paralarını ödeyemeyeceklerini belirten Özkan konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz depremzedeyiz, bizim evimiz yıkıldı. Yıkılan evi tekrar dikmek devletin görevidir. Devletimizden sıfır faizli kredi istiyoruz, o sıfır faizli kredi çıkmaz ise, biz hayatta kalamayız. Depremzede bu kadar yalnız bırakılmamalıdır. Ben sosyal devletin bütün sorumluluklarını yerine getiren bir vatandaşım ve benden deprem vergisi aldınız. Deprem vergisi nerede? Biz hiç sormuyoruz. Siyaset olacak diye böyle şeylerin içerisine girmek istemiyoruz. Deprem vergisini herkes ödedi. Hala deprem vergisi ödüyoruz ama deprem kredisi alamıyoruz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum