İYTE "GreenMetric Dünya Üniversiteler" sıralamasında Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında

EGEOLAY/Dünya üniversitelerinin; çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik ölçütlerine göre, yeşil alan ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği GreenMetric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), tüm dünya üniversiteleri arasında 218. sırada yer aldı.

İYTE "GreenMetric Dünya Üniversiteler" sıralamasında Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında
Editör: Ege Olay
07 Aralık 2020 - 20:12

GreenMetric sıralamasında dünya üniversiteleri içerisinde İYTE, ilk başvurusunda dünya üniversiteleri arasında 218. olma başarısı gösterdi.

Böylece, İYTE’nin topluma katkı, farkındalık ve sürdürülebilir yeşil kampüs çalışmaları, uluslararası alanda da tescillenmiş oldu. İYTE, bu konuda gerçekleştirdiği çalışmalar, politikalar, eylemler ve kurduğu iletişimler yoluyla, sürdürülebilirlik sorunlarına karşı aldığı tedbir ve bu sorunlarla başa çıkma yöntemleri ile takdir edilerek bu başarıya imza attı.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Yeşil Kampüs projelerini 2018 yılı Kasım ayında, göreve geldiği ilk yıldan bu yana sürdürdüklerini belirterek şunları kaydetti:
“Yerleşkemiz, Ege Bölgesi ve İzmir’in en güzel ekosisteminde, yıllardır da yeşil ve mavi ile çevrili bir doğa ile iç içe bulunmakta. Son yıllardaki aktif çabalarımızla, yerleşkemize “Yeşil Kampüs” projesini entegre ederek, çok farklı bir görünüm kazandırdık. Doğanın güzelliklerini aktif yaşam ile buluşturduğumuz bir ortam yarattık öğrencilerimiz ve doğada bizlerle beraber bu yerleşkede yaşayan canlılarımız için. Yaya dostu kaldırımlar, peyzaj çalışmaları, kampüs içi aydınlatma çalışmaları ve barınaklar oluşturduk. Kendi arıtma tesisimizi kurarak su tasarrufu sağladık, rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanarak aydınlatmalarımızda elektrik tasarrufu yoluna gittik. Sürdürülebilir gelecek için bilim ve teknolojiyi Enstitümüzde topluma katkı noktasında üretirken, yaşam kalitesini yükselten, doğa dostu bir yerleşkede, toplum farkındalığını oluşturmak için de çalışmalar yaptık. Öğrencilerimizin vakit geçirmekten keyif aldığı, akademisyenlerimize ve çalışanlarımıza huzur veren bir atmosfer yaratmaya çalıştık. Yeni projelerimizle kampüsümüzde bisiklet ve orman yürüyüş yolları da yapacağız. Kurum kimliğimize yakışır bir kampüs oluşturma çabamıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

GreenMetric Nedir?                   
GreenMetric, dünyanın seçkin üniversitelerini altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendiren, tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platformdur. Dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açık olan GreenMetric, her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversiteyi; altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı için puanlanmakta ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanmaktadır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum