İYİ Parti'den ABD'ye Tepki

EGEOLAY/İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanlığı’nın, ABD Yönetiminin S-400 savunma sistemiyle ilgili olarak almış “CAATSA yaptırımları” konusunda açıklamada bulundu.

İYİ Parti'den ABD'ye Tepki
Editör: Ege Olay
15 Aralık 2020 - 16:10
Yapılan açıklamada;

ABD Yönetiminin S-400 savunma sistemiyle ilgili olarak dün almış olduğu CAATSA yaptırımlarını hem ulusal ve müşterek güvenlikarayışlarımıza, hem de egemenlik haklarımıza yönelik kabul edilemeyecek nitelikte kararlar olarak görüyor ve kınıyoruz.

Savunma Sanayii Başkanlığı, Başkanı ve üç personeline karşı alınmış olan CAATSA yaptırımlarıkararı ABD ile aramızdaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle de bağdaşmamaktadır. Trumpyönetimi gider ayak aldığı bu kararlarla ardılına zehirli bir miras bırakmıştır.

Diplomasi yoluyla çözülemeyecek bir sorun olmamakla birlikte S-400’lerin alımının gerçekçi birtehdit değerlendirmesi ve risk analizi temelinde yapılmamış olması da bugün içine düşülmüşolan açmazın ana nedenlerinden biridir. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın “görülür kaza”durumundaki bu yaptırımların olası etkilerini azaltacak tedbirleri zaten almış olduğunu düşünmekisteriz.

İktidarın milli çıkar ve egemenlik haklarımızdan taviz vermeksizin Türkiye-ABD ilişkileriaçısından yeni bir kara leke niteliğindeki bu konuyu Washington’daki müstakbel yönetim ile elealmasını, akılcı ve müttefiklik ilişkilerimize uygun bir çözüme kavuşturmasını bekleriz.

Amerika Birleşik Devletleri’ni ise müttefikliğe yakışmayan, ülkelerimiz arasındaki dostluğakatkıda bulunmaktan uzak bu kararları gözden geçirmeye davet ederiz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum