Reklam

İnşaat Mühendisliği Bölümlerine Giriş İçin Belirlenen En Düşük Başarı Sıralaması 50.000 Olarak Değiştirilmelidir

EGEOLAY/İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu hatırlatılarak, yapı üretim sürecinde karar verici pozisyonda olması gereken İnşaat Mühendislerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu tarafından asgari başarı sırasının 50.000 olarak değiştirilmesi ve yeterli akademisyen kadrosu ve imkânları olmayan bölümlerin kapatılması ve kontenjanların azaltılması gerektiği vurgulandı.

 İnşaat Mühendisliği Bölümlerine Giriş İçin Belirlenen En Düşük Başarı Sıralaması 50.000 Olarak Değiştirilmelidir
Editör: Ege Olay
11 Haziran 2020 - 14:10
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİNE GİRİŞ İÇİN BELİRLENEN EN DÜŞÜK BAŞARI SIRALAMASI 50.000 OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİDİR

Ülkemizdeki birçok gencin büyük bir heyecanla beklediği 2020 yılının Yüksek Öğrenim Kurumlar Sınavı (YKS) 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleşecektir. Sınava katılacak gençlerimize geleceklerine dair kurdukları tüm hayallerin gerçekleşmesi dileğiyle başarılar dileriz.

ÖSYM tarafından oluşturulan 2020-YKS Sınav Kitapçığındaki Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik, Diş Hekimliği, Eczacılık Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası tablosunda (Tablo_1G) mesleğimiz olan İnşaat Mühendisliği programlarına yerleştirme işlemlerinde başarı sıralamasının en düşük 300.000 olarak belirlendiği görülmektedir. 

Üyelerimizin sosyal ve ekonomik durumlarını ölçmek için yaptığımız araştırmalarda son dönemlerde oldukça vahim sonuçlarla karşılaşılmıştır. Zaten kamuoyunun da malumu olduğu gibi meslek itibarımız son yıllarda epeyce zedelenmiş, özel istihdam bürosu işlevi gören internet siteleri vb. platformlarda yer alan iş ilanlarında izahı mümkün olamayan söylemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple mesleğimizin muhatabı olan her kurum, kuruluş ve kişiye inşaat mühendisliğin ne olduğunu tekrar hatırlatma ve toplumsal yarar ve gelişmenin ana unsurlarından birisi olan mesleğimizin korunabilmesi için acilen alınması gereken bazı önlemleri bütün kamuoyu ile paylaşma zorunluluğumuz ortaya çıkmıştır.

İnşaat Mühendisliği medeniyetleri var eden bir meslektir; medeniyetleri görünür kılar. İnşa edilen yapılar medeniyetlerin izdüşümünü yansıtmakta ve beraberinde gelişmişliğinin göstergesi sayılmaktadır. Kültürel, sosyal, ekonomik ve benzeri özellikler nasıl ki medeniyetlerin soyut yanını ifade ediyorsa, köprüler, yollar, binalar, barajlar da somut yanına işaret etmektedir.

İnşaat mühendisliği mesleği neyi inşa eder sorusunun yanıtı tam da bu noktada somut hale gelmektedir. İnşaat mühendisliği tarihin yapıcıları arasındadır; insanlığın gelişimine sunduğu katkı tartışılamazdır. Basit tasarıma sahip ve ilkel sayılabilecek aletlerle inşa edilen yapılardan, gelişmiş teknolojinin kullanıldığı, hayallerin bile sınırını zorlayacak nitelikteki yapılara geçiş, inşaat mühendisliğinin kat ettiği aşamaları göstermekle yetinmemekte, aynı zamanda insanının tarihsel gelişimini, farklılaşan ihtiyaçları, toplumların değişen hassasiyetlerini resmetmektedir.

İnşaat mühendisliğinin seyri doğa olaylarından korunmakla başlamış, günümüzde ise neredeyse doğaya hükmedecek bir niteliğe bürünmüştür. İnşaat mühendisliği uygulamaları, doğa olayları ile doğal afetler arasındaki çelişkiyi, insanın güvenliği ve rahatının sağlanması hedefiyle çözüme kavuşturmuştur. Kazanan insan ve inşaat mühendisliği olmuştur.

İnşaat mühendisliğinin kadim çağlardan geleceğe kurduğu köprü, mesleğimizin sıradanlaştırılmasının, önemsizleştirilmesinin, insani özelliklerinden kopartılarak mekanikleştirilmesinin, toplumsal yarar ilkesinden uzaklaştırılmasının mümkün olmayacağını simgelemektedir.

Ancak bugün ülkemizde inşaat mühendislerinin geldikleri nokta hayli düşündürücüdür. Maalesef karar vericiler tarafından inşaat mühendisliği ara eleman statüsüne getirilmeye çalışılmakta, alenî bir şekilde de bu niyet en yetkili ağızlardan ifade edilmektedir. Elbette niyet inşaat mühendisinin ara eleman olarak kabul görmesini sağlamak olunca kariyer sitelerinde şoförlük de yapabilecek inşaat mühendisi ilanları ile karşılaşılmakta, iş bulamayan inşaat mühendislerinin marketlerde kasiyerlik yapmak gibi işlerde çalıştıkları gözlemlenmektedir.   

Bu bakış açısının eğitim sistemine yansıması olarak, üniversitelerde inşaat mühendisliği kontenjanı 2019-2020 eğitim döneminde 12370 bulmuş, başarı sıralamasına göre tercih edilebilme seviyesi 300.000`e kadar gerilemiştir. 2019 yılı yerleştirmeler incelendiğinde kontenjanların %60`ı dolmuş, yerleştirilenlerin yaklaşık % 75‘inin 250.000-300.000 başarı sıralamasında bulunduğu görülmüştür.

Dünyadaki gelişim süreci; sanayi toplumu evresini, teknoloji toplumu evresini geride bırakıp bilgi toplumu evresini tekamül ettirirken böylesine geriyi hedeflemiş bir perspektif ile eğitim dizayn etmek köle toplum yaratmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.

Hal böyle olunca YÖK uygulamalarının anlamı da ortaya çıkmaktadır. Bugün "ara eleman" sorunu ülkemiz için yok sayılamayacak kadar önemlidir. Ancak YÖK`ün bu duruma bulduğu çözüm yukarıda bahsedilen eğilimin yansımasıdır. Yani mühendisliğin ara elemana dönüştürülmesinden başka bir şey değildir.

Mühendislik eğitiminin pozitif bilimlere yatkınlığı olan ve hevesli kişiler tarafından alınabilecek bir formasyon meselesi olduğu, mevcut bölümlerin bile pek çoğunun bu formasyonu öğrencilerine kazandırmaya yeterli olmadığı bütün çıplaklığı ile göz önünde dururken maalesef karar vericiler mühendislik unvanını ulufe niyetine dağıtma eğilimindeler.

Ancak, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini yadsımadan, inşaat mühendisliğinin temel vazifesi kendisine verilen komutu harfiyen uygulamak değil insanın doğayla olan çelişkisinde, bilgi ve birikimini yapı üretim sürecinde en aktif şekilde kullanarak yani mühendislik ürünlerinde karar verici pozisyonunda yer alarak insanlığın gelişimine katkıda bulunmaktır.

Bu bağlamda biz İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak acilen yeni eğitim döneminde İnşaat Mühendisliği bölümlerinde eğitim alınabilmesi için asgari başarı sırasının 50.000 olarak değiştirilmesi ve yeterli akademisyen kadrosu ve imkânları olmayan bölümlerin kapatılması ve kontenjanların azaltılması gerektiğini Yüksek Öğretim Kuruluna hatırlatıyor, bahse konu talebimiz için kararlı bir şekilde mücadele edeceğimizi bütün kamuoyuna duyuruyoruz.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • PARGALI
    3 yıl önce
    TAMAMEN BENCİLCE Bİ YAKLAŞIMLA YAPILAN AÇIKLAMA.50 BİNİ YAPICAK KAPASİTEDEKİ BİR KİŞİ BİRAZ DAHA ZORLAYIP DAHA GÖZDE Bİ BÖLÜMÜ TERCİH EDER.SİZ ZANNEDİYOSUNUZKİ İYİ Bİ BAŞARI PUANIYLA GELSIN O KISI MEZUN OLSUN MEZUN OLDUKTAN SONRA KIMSE O PUANLARA MEZUN OLDUKLARI OKULA BAKMIYOR.TECRÜBE İSTENIYOR TECRUBE 12 YILDIR INSAAT SEKTÖRUNUNICINDEYIM GENCLER OKUMAK ISTEDIKLERI BOLUMLERIN PUANLARINI ZORLASTIRARAK ONLARIN HAYALLERINI YIKMAYIN KISI 300,00 BINLE KAZANIR OKULUNU GAYET GUZEL BITIRIR.300 BINLE KAZANAN SALAK 50 BINLE KAZANANLAR AKILLIMI OLUYO ACIKLAMANIZIN BI UCU ONA GIDIYOR GENCLERE SIRTINDAKI YUKU ALICAGINIZA AĞIR YUK KOYUYORSUNUZ BASKA YAPTIGINIZ BISEY YOK.