İKÇÜ Yenilenebilir Enerji'de Enerji Sanayicileri ile İş Birliği Protokolü İmzaladı

EGEOLAY/İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) iş birliği protokolü imzalandı.

İKÇÜ Yenilenebilir Enerji'de Enerji Sanayicileri ile İş Birliği Protokolü İmzaladı
Editör: Ege Olay
22 Kasım 2021 - 15:46
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ile İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin imza attığı protokolle; enerji alanına ve sektörüne yönelik projelerin geliştirilmesi, bütçelendirilmesi, yurt içi veya yurt dışı kaynaklı desteklere başvurulması ve uygulanması amaçlanıyor.
 
Protokol töreninde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, ENSİA Derneği Başkan Yardımcıları Tibet Arbak, Murat Güler, proje ekip üyeleri, Teknoloji Ofisi yetkilileri de hazır bulundu.  
 
İKÇÜ İle Yenilenebilir Enerji Paydasında Buluşuyoruz
 
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’deki üniversitelerle yenilenebilir enerji başlığında bilim insanlarının katkılarıyla iş birlikleri yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Başkan Alper Kalaycı, “Geçen beş yılda kurumsal yapılanmasında büyük yol kat eden derneğimizin, en önemli projeleri arasında, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) paydaşı olduğumuz “Best For Energy” gelmektedir.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 3,1 milyon Euro hibe destek almaya hak kazanan Best For Energy ile temiz enerji zincirinde yer alan ve bu alana yönelmek isteyen şirketlerimizin kapasitelerinin geliştirilerek yatırım ve ihracatlarının artırılmasını amaçlıyoruz. Bir diğer önemli projemiz ise süreçleri Ticaret Bakanlığı’mız uhdesinde olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) kapsamında kabulü yapılan ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Sektörüne Yönelik Uluslararası Rekabet Yeteneğinin Geliştirilmesi’ başlıklı UR-GE projemizdir. Ticaret Bakanlığı’mızdan onayını alarak Danışman Firma seçimini tamamladığımız ve İhtiyaç Analizi çalışmasına başladığımız projemizde 18 kurumsal üye firmamız yer almaktadır. Bu noktada İKÇÜ ile enerji paydasında çalışmalarda bulunmaktan mutluluk duyacağız” dedi.
Enerji Olmadan Kalkınma Olmuyor
 
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise üniversite olarak öncelikli alanlarından birinin de enerji olduğunu belirterek; “Enerji olmadan kalkınma olmuyor.” dedi.  Rektör Köse, “Sadece enerji değil temiz enerji önemli.  Temiz enerji artık çok çeşitlendirildi.  Rüzgâr enerjisi veya rüzgâr enerjisi ile ilgili alanlar artık çok büyük ilgi görüyor. Bu alanda hem akademik olarak yapabileceğimiz bir şey varsa hem de akademik bilginin teknolojiye dönüşerek bu ülkenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir ürüne dönüşmesi bizi mutlu eder” diye konuştu.
 
Kendi Enerjimizi Üretebilir miyiz?
 
Yeşil enerji başlığının İKÇÜ tarafından oldukça önemsendiğinin altınız çizen Rektör Prof. Dr. Köse, “Bulunduğumuz kampüs içerisinde kendi enerjimizi kendimiz üretebilir miyiz diye baştan beri çalışmalarımız var. Çünkü gerçekten enerji maliyetleri çok yüksek. Bunu biz devlet olarak hissediyoruz ama biz kurum olarak da hissediyoruz.  Bunu nasıl düşürebiliriz diye bir komisyon oluşturduk ve küçük tedbirlerle önemli tasarruf sağladık. Ama daha kalıcı ve daha profesyonelce yapılacak hizmetlere ihtiyaç var. İyi bir akademik alt yapımız var ve bu alt yapıyı ikili iş birlikleriyle ürüne dönüştürmekten mutluluk duyarız” diye konuştu.
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya ise ‘Akıllı Kampüs’ temasında yoğun olarak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Enerji alanının da akıllı bir yönetim sistemine dönüştürme gayretinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Kaya, “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması ve yerli ve milli enerji kaynaklarını harekete geçirilmesi için büyük çabaların ve yatırımların yapıldığı bir dönemdeyiz. İKÇÜ’de akıllı enerji yönetim sistemleri ile ilgili çalışmalara başladık. Enerji de de akıllı yönetim sistemlerine geçmek istiyoruz. Bu alanlarda güçlü yönlerimiz de var. Bu çalışmaları iş birlikleriyle güçlendirmek, zenginleştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz”  dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum