İKÇÜ'de Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu

EGEOLAY/İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesince düzenlenen “Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu” düzenlenen açılış töreni ile Çiğli Ana Yerleşkesinde başladı.

İKÇÜ'de Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu
Editör: Ege Olay
16 Aralık 2022 - 15:05
Hibrit olarak düzenlenen sempozyuma üçü yurt dışından olmak üzere çeşitli üniversitelerden katılan araştırmacılar ve Türkiye Barolar Birliğine (TBB) bağlı barolardan hukukçular yoğun ilgi gösterdi. Sempozyumun resmi açılışına, Adalet Komisyonu Başkanı Oktay Tabur, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak, Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Av. Ayşim Kelebek Kılıçaslan, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Tülin Koç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kerem Batır, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz ile çok sayıda konuk akademisyen ve öğrenci katıldı.

Yeni Medya Sistemden Kaçışın Yeni Mecrası

Hukuk Fakültesinin ilk bilimsel etkinliğine İKÇÜ olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, dijital çağın sistem yapısını bütünselleşme ya da melezleşme şeklinde tanımlayarak; hukuki bilgiye erişimin hızı, kapsamı ve yönteminin de değiştiğini söyledi. Dijital hukuk kültürünün gelişmesinin tüm dünya için bir zorunluluk haline geldiğine işaret eden Rektör Prof. Dr. Köse, “Tüm hayatın dijital hale gelmesi, hukuki düzenlemeleri zorunlu kılmaktadır. Dijitalleşme, elbette çok sayıda yasal sorunu da beraberinde getirmiştir. Dijital ekonomi, dijital kimlik, elektronik kişi gibi kavramların her biri dijital olarak hukuka yaklaşımı gerektirmektedir. Başlı başına bir düzensizlik alanı olarak ortaya çıkan yeni medya esasen sistemden kaçışın bir yeni mecrası gibi görünmektedir” dedi.
Hukukçuların Yerini Arama Motorları Aldı
Hukuki olarak uygun olan bir karara yönelik yeni medya aracılığıyla yürütülen kampanyalarla kararların değişebildiğinin görüldüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Köse, her konuda bilgisine başvurulan hukukçuların yerini artık arama motorlarının aldığını sonuç olarak da yanlış ve yanıltıcı bilginin hızlı biçimde taraftar bulduğunu kaydetti. Prof. Dr. Köse, “Kontrolsüz gücün güç olmadığından hareketle özgürlük ile adalet, bilgi alma ile kişisel haklar, habere erişme özgürlüğü ile kamu yararı arasında bir dengeye gerek olduğunu görüyoruz. Telif hakları, patentler ve gizli bilgiler yine hukukun dijital boyutunda üzerinde durulması gereken konular arasında sayılabilir. İşletmelerin markaları, fikri ve sınai hakları en sık saldırı altında olan hususlardır. Sempozyumdan, kişisel ya da kurumsal boyutta iftira, itibar suikastı, verilerin korunması, rekabet hukuku, kişilik hakları, verilerin toplanması, korunması, dijital dünyada mülkiyet gibi başlıklardan önemli çıktılar elde edilecektir” ifadelerini kullandı.

 Eski Protokol Kuralları Bir Tarafa Bırakıldı

Okan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Koçak, yeni kurulan bir hukuk fakültesinin böyle yaşamsal bir konuyu ele almasının heyecan verici bir gelişme olduğunu ifade ederek tebriklerini paylaştı.  Dijital dönüşümün hukuk alanına önemli etkilerinin olduğunu ifade eden Rektör Prof.Dr. Mustafa Koçak, “Değişen toplumsal ekonomik, teknolojik şartlara uyum sağlayabilmek için de hukuk sürekli bir değişim halinde olmak durumundadır. Kamu hukukçusu olarak demokrasiyi bu şartlar altında yeniden tanımlamak zorunda olduğumuzu ifade etmek isterim. Amerikan başkanları her konuda twtiterdan cevap veriyor. Artık eski protokol kuralları bir tarafa bırakıldı. Günümüz dünyasında her türlü bilgi, işlem; bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. teknolojik araçlar tarafından saklanılıyor. Bu gibi güncel başlıklarda hazırlanan bu sempozyum beni oldukça heyecanlandırdı. Programda kamu ve özel hukukla ilgili 37 oturum, 160’ın üzerinde katılımcının olması büyük ve çalışılmış bir organizasyon olduğunu gösteriyor ki bu çaptaki sempozyumları düzenleyebilmek hiç kolay değildir. Başta sayın rektörü, hukuk fakültesi dekanımızı ve böyle bir organizasyonu hazırlayan arkadaşlarımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum”dedi.

Yakında İddianameleri Yapay Zekâlar Yazacak

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal da İKÇÜ’nün yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen hızlı bir şekilde gelişimine devam ettiğine dikkat çektiği konuşmasında, güzel bir kampüs yapılanması gözlemlediğini söyledi. Bu süreçte İstanbul Kültür Üniversitesi olarak İKÇÜ’nün ve yeni açılan hukuk fakültesinin her zaman yanında olacaklarını söyledi. Sempozyumun son derece önemli başlıkları içerdiğini ifade eden Rektör Prof.Dr. Akkartal, “Pandemi ile hayatımıza daha hızlı giren dijital gelişmelere baktığımızda bu alanda çalışılması gereken çok başlık olduğunu görüyoruz. Yakında herhalde iddianameleri yapay zekâlar yazacak, belki hâkimler yapay zekâ biçiminde oluşacak gibi. İlgili bir takım çalışmalar olduğunu biliyoruz tabi bazı riskler de var. Çok belirli olmayan bir alandayız. Ben ticaret hukukçusuyum, şirketlerle uğraşıyorum. Metaverse’ün ne olduğu tam olarak bilinmediği halde bir şeyler yatırılıyor, bir şeyler alınıyor. Önemli çıktıların alınacağı bu sempozyum dolayısıyla hem rektör hocamızı hem dekan hocamızı, hem de değerli akademik kadroyu ve emek veren herkese teşekkür ve tebriklerimi sunmak istiyorum” dedi.

Bu Başlıkta En Kapsamlı Sempozyum

İKÇÜ Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde uluslararası kapsamda düzenlenen “Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumunun ilk etkinlikleri olması nedeniyle ayrı bir heyecan duyduklarını paylaşan Dekan Prof.Dr. Kerem Batır, dijitalleşmenin kamu ve özel hukuk alanlarına etkileri, olumlu ve olumsuz yönleri ile inceleneceğini belirtti. İKÇÜ olarak bu sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Dekan Prof. Dr. Batır, “İçinde yabancı üniversitelerin de bulunduğu toplam 72 eğitim kurumundan ve farklı barodan katılan 165 değerli katılımcımızı senkronize biçimde yüz yüze ve online olarak bir araya getiren bu çerçevedeki en kapsamlı sempozyumu gerçekleştirme gururu üniversitemize ait olacaktır. Söz konusu çalışma; dijitalleşmenin hukuka ve diğer bilim dallarına etkilerine ilişkin faaliyetlerin duyurulmasına da zemin hazırlayacaktır. Bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün personelimize, tebliğ sunarak bu alana katkı sağlayan ve dinleyici olarak bizleri yalnız bırakmayan katılımcılarımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Akademiye Önemli Görev

Günümüzde dijitalleşmenin hukuk olgusunu adeta baştan oluşturduğunu aktaran Dekan Prof. Dr. Batır,  gelenekselliği ve yapısal değişikliklere kapalılığıyla ünlü bu bilim dalı olan hukukun da dijitalleşmenin uç noktalarına ulaştığı bu çağda sorunlarla karşılaştığını vurguladı. Prof. Dr. Batır, “Hukuk alanında karşılaşılan uyuşmazlıklar dönüşüm geçirmiş, hukuk bilimi dijital çağın külfetlerine çözüm bulma arayışına girmiş, iç hukukta kamu ve özel hukuk ayrımındaki çizgi kaybolarak inter-disipliner çalışma alanları daha da artmıştır. Yerleşik norm ve kurallara sahip olan hukuk biliminin dijitalleşmenin gerekli kıldığı gelişimi yakalaması; uygulayıcılarının sağlam temellere dayanan hukuk birikimine sahip olmasının yanı sıra dijitalleşmenin getirdiği yeni ve bilinmeyen dünyanın kapılarını aralamaya istekli olmalarına bağlıdır. Bilhassa akademik kültürün taşıyıcısı olan üniversitelerimiz, gelişim ve değişimin öncüsü olma görevini yerine getirmelidir” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından açılış oturumunu İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal’ın yönettiği oturuma geçildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum