İGC Akademi, İl eğitimlerinin üçüncüsü Manisa'da yapıldı

EGEOLAY/Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliği ile yürütülen ‘Güçlü Gazeteci Özgür Medya Programı’ kapsamında düzenlenen il eğitimlerinin üçüncüsü Manisa’da yapıldı.

İGC Akademi, İl eğitimlerinin üçüncüsü Manisa'da yapıldı
Editör: Ege Olay
09 Aralık 2019 - 14:10
Manisa ve ilçelerinde basın mesleği görevini sürdüren/yaşayan gazetecilere yönelik 4 ayrı başlıkta düzenlenen 1 günlük eğitim programı, 7 Aralık 2019 Cumartesi günü Anemon Manisa Otel’de gerçekleştirildi.  Eğitime Manisa gazetecilik kurumlarının temsilcileri ve Manisa’da mesleği sürdüren gazetecilerin yanı sıra TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya ve TGS Akademi Direktörü Orhan Şener de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İGC Basın Akademisi 2019 yılı bölge eğitimleri sonuncusunun Manisa’da gerçekleştiğini, il eğitimlerinin önümüzdeki yılda da devam edeceğini söyledi.

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, TGS’nin çalışmalarından örnekler verdiği konuşmasında, 90’lardan sonra gazetecilik kimliğinde yaratılan bozulma ve kırılma ile gazetecilerin arasında olumsuz bir rekabet yaratıldığını, basındaki holdingleşme süreci ile de sendikanın sektörden tasfiye edildiğini söyledi. “Sendika gazetecilerin haklarının korunmasının yanı sıra editöryal bağımsızlığı da sağlar. Bu herkesin işine gelmiyor. Oluşturulan yapı bugün kendi çıkmazını yaşıyor. İşsizlik oranının çok yüksek olduğu, mobbingin, sömürünün çok fazla yaşandığı sektörlerden biri. Asgari ücretle çalışan ve iş güvencesi olmayan arkadaşlarımızda harekete geçme isteği doğuyor. Biz Manisa’da ve diğer illerimizde büyürse bu sektördeki olumsuzlukların ancak sendikalaşmayla değiştirebileceğimizi görüyoruz, bu anlamda Manisalı meslektaşlarımızı da sendikaya üye olmaya davet ediyorum” dedi.

TGS Akademi Direktörü Orhan Şener de projenin İstanbul’daki çalışmalarını Manisalı gazetecilere aktardı. Şener, “Gazetecilik bir kalite sıkıntısı yaşıyor diğer sorunların yanı sıra. Değişen, dönüşen bir medya alanı var. Yetişkinlerin yüzde 80’i artık basılı gazete okumuyor. Bundan 10 sene önce 15-30 yaş arası gençlerin yüzde 78’i düzenli gazete okurken, geçtiğimiz sene bu oran yüzde 17’ye kadar düştü. İnternetten haber takibi artmakla birlikte takip edilebilecek mecra kısıtlı. Sektör değişiyor, insanlar değişiyor. Burada yapılması gereken birçok şey var. Bu sebeple bizler gazetecilere dijital dönüşümü yakalamaları için düzenli olarak yeni medya eğitimi veriyoruz. İngilizce haber okuma atölyeleri düzenliyoruz, freelance gazetecilere çalışma alanı sağlıyoruz, kütüphanemiz var. Özetle gazetecilere değişen medyada çağı yakalayabilmeleri için her şeyi bu proje kapsamında yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Dilek Gappi de proje kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmaları hakkında bilgi aktarırken, projenin Türkiye’deki tüm gazetecilere açık olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından , Av. Gökhan Ersezen İfade Özgürlüğü ve Gazetecilerin Hakları, Ekonomi Üniversitesi’nden Öğr.Grv. Hakan Tuncel Yeni Nesil Medya Yayıncılığı, Yaşar Üniversitesi’nden Prof.Dr. Sevda Alankuş Medyada Nefret Söylemi ve Barış Gazeteciliği ve Dr. Göker Gülay  Pazarlama İletişimi konularında  eğitim verdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum