İEÜ Medical Park'ta PAH Kliniği Açıldı

EGEOLAY/İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi’nde akciğer yüksek tansiyonu olarak bilinen Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon (PAH) hastalarına özel bir klinik açıldı. Üniversite hastanesi olmasının ardından üçüncü basamak işlemlerin yapıldığı hastane, PAH hastalarına şifa olacak.

İEÜ Medical Park'ta PAH Kliniği Açıldı
Editör: Ege Olay
20 Kasım 2020 - 12:13
Kirli kanı kalbin sağ tarafından akciğerlere getiren pulmoner arter ismi verilen damarlarda, kan basıncının artması sonucu Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon hastalığının ortaya çıktığını belirten İEÜ Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ayşegül Türkoğlu Pehlivanoğlu, PAH belirtilerinin çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, göğüste sıkışma hissi, çarpıntı, bacaklarda şişmenin oluşması olarak tanımlandığını söyledi.



PAH hastalarının en kısa sürede tedaviye başlamaları için hastalık tanısının en erken sürede konulması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Pehlivanoğlu, “Hastalığın erken evrelerinde dinlenme sırasında nefes darlığı olmazken, hastalık ilerledikçe önce 200 metre yürüyünce nefes darlığı, sonra bir odadan bir odaya geçerken hatta dururken bile nefes darlığı olur. Çocukluk yaş grubunda kalp deliği, orta yaş grubunda romatizmal hastalıklar ve nedeni bilinmeyen durumlar, daha ileriki gruplarda kapak yetmezlikleri gibi sebepleri var. Tamamıyla çözmek mümkün değil ama tedaviyle ilerlemesini yavaşlatmak mümkün.” dedi.



Hastaların Tedavi Alması Şart



Ege Bölgesi’nde ilk kez özel üniversite hastanesinde açılan kliniğin özellikle pandemi sürecinde tedavi alamayan ya da tedavisi yarım kalan hastalara umut olacağını kaydeden Kardiyoloii Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz ise “Nadir görülse de, tedavi edilmezse ölüm oranları çok yüksek olan ciddi bir hastalık. PAH hastaları tedavi almazlarsa, iki yıl içinde yüzde ellisini kaybediyoruz. Kanserden daha yüksek bir oran. Bu hastalara destek olabilmek ve uzun bir yaşam sürebilmelerini sağlamak için bu kliniği kurduk.” diye konuştu.



Prof. Dr. Tengiz, hastalığa multidisipliner yaklaşmak gerektiğini belirterek “Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları ve Romatoloji bölümlerinden oluşan bir konseyin tedavi sürecine karar vermesi gerekiyor. Pandemiden dolayı tedavisi yarım kalan hastaların tedavisine hastanemizde devam edebileceğiz. Üçüncü basamak hastane olduğumuz için hastaların kullanmış olduğu ilaçlar için rapor çıkartıp tedaviye başlayabileceğiz. Eğer ilaçlarında doz değişim gerekiyorsa ya da başka ilaca geçmek gerekiyorsa konsey sayesinde hızlı karar alabileceğiz.” dedi.