Gülizar Biçer Karaca; "Engelli aylıkları için verdiğimiz kanun teklifi hala bekliyor"

EGEOLAY/CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, geçen yasama yılında verdiği engelli aylıklarına ilişkin verdiği kanun teklifinin hala beklemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Gülizar Biçer Karaca; "Engelli aylıkları için verdiğimiz kanun teklifi hala bekliyor"
Editör: Ege Olay
02 Aralık 2020 - 18:35
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca engelli aylıklarının bağlanmasında hane gelirinin değil, kişinin kendi gelirinin esas alınmasını ve engelli aylıklarında iyileşme sağlanmasına dair verdiği kanun teklifini hatırlatarak; ‘’Bir yıldır kanun teklifim tozlu raflarda bekliyor. Engelli yurttaşlarımızın hakkını teslim etmek için daha ne bekliyorsunuz?’’ dedi.



ENGELLİ AYLIKLARINDA HANE GELİRİ DEĞİL KİŞİ GELİRİ ESAS ALINMALI!



CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ‘’Anayasamızın 2. Maddesine göre; Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Sosyal devletin anlamı da güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti sağlamakla yükümlü devlet demektir. Engelli aylıklarının bağlanmasında hane gelirinin esas alınması sosyal adaleti sağlamaz. Hatta engelli yurttaşlarımızın haklarına erişimde yeni mağduriyetler yaşamasına sebep olur. Bu uygulama sosyal yardımları ‘’hak’’ değil ‘’lütuf’’ olarak gören anlayışın sonucudur. Engelli aylıkları hane geliri değil kişinin geliri esas alınarak eşit yurttaşlık temelinde verilmelidir. Geçen sene verdiğimiz kanun teklifi bir an önce TBMM gündemine alınarak kanunlaşmalıdır.’’ Dedi.



PANDEMİDE ENGELLİ YURTTAŞLARIN HAK İHLALLERİ ARTTI!



CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı pandemi döneminde engelli yurttaşların haklarına erişim engellerinin arttığına dikkat çekerek şunları kaydetti: ‘’Pandemi her alanda hak ihlallerininin arttığı bir süreç. Engelli yurttaşlarımız bu süreçte daha çok mağdur oldu. Pandemide özel olarak politika üretilmesi gereken gruplardan biri engellilerdir. Verdiğim kanun teklifi engelli aylıklarının iyileştirilmesini de sağlayan bir düzenleme. Şimdi değilse ne zaman gündeme alınacak kanun teklifimiz?’’ dedi. Türkiye’nin AKP iktidarı ile birlikte sosyal politikadan uzaklaştığını belirten Gülizar Biçer Karaca, bunun en önemli göstergesinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın adından sosyal politika adının kaldırılmış olması olarak değerlendirdi. ‘’Herkese çağrımdır; Sosyal politika bağlamında hak temelli engelli hakları politikası oluşturulması için ilk adım verdiğimiz kanun teklifinin TBMM’de kanunlaşmasıyla atılsın.’’