Gizemli Güzellik: Van

Seyahat severler için yaz kış ayrımı yoktur. Gidilmemiş yerlere gitme planları vardır. Genel olarak sadece gezmek, görmek, yeni yerler keşfetmek, yeni tatlar tatmak herkesin istediği bir şeydir.

Gizemli Güzellik: Van
Editör: Ege Olay
30 Mayıs 2022 - 13:23 - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 - 14:08
İnsanın ruhunu dinlendirdiği gibi yeni ufuklar keşfetmesini de sağlar. Teknoloji ve gelişim çağının getirdiği en önemli özelliklerden biri de dünyanın neresinde olursanız olun bir uçak bileti sayesinde istediğiniz yere gidebilirsiniz. İndirimli uçak bileti avantajını kullanarak gitmek istediğiniz yere gidebilir ve yeni maceralara atılabilirsiniz. Yaz aylarında en çok İstanbul İzmir uçak bileti arayanların sayısı çoğalıyor olsa da yeni yerler keşfetmek isteyenler rotasını farklı şehirlere çevirebilir.
                                  
Doğu Anadolu’nun Gizemli Güzelliği Van

Van, Doğu Anadolu bölgesinin en dikkat çekici şehirlerinden biridir. Eskilerin çok net bir şekilde hatırlayacağını Van Gölü canavarı, o dönemde televizyon ve gazete manşetlerinden hiç düşmemiş ve Türkiye’nin dört bir yanından insanın dikkatini çekmiştir. Ancak Van, bu olayın çok üzerinde hem tarihsel hem de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir.

Van uçak bileti için öncelikle erken satış avantajını kullanmalısınız. Ucuz uçak bileti bulmak için bildirim özelliklerini aktif ederek Van uçak bileti indirime girdiği an bildirim gelmesini sağlayarak anında biletinizi alabilirsiniz. Gidiş dönüş uçak biletinizi aldıktan sonra kalacağınız gün sayısına uygun çok da büyük olmayan bir çanta hazırlamalısınız. Van macerasına atılmadan önce eğer ilk kez gidiyorsanız internet kaynaklarını tarayarak sizi oralarda nelerin beklediğini öğrenebilirsiniz. Eğer etrafınızda daha önce Van’a giden birileri olduysa mutlaka onlardan da bilgi alarak bölgeye hazır bir şekilde gidebilirsiniz.

Büyük bir şehir olan Van, Türkiye’nin en kalabalık illerinden biridir. Verimli topraklarının kaynağı eşsiz güzellikteki Van Gölü’dür. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biri olan Van, sadece yurt içi değil yurt dışındaki insanlar için de ilgi çekici merkezlerden biridir.

Van Gölü ve Van Gölü Efsanesi

Volkanik set gölü olan Van Gölü, adını Van’dan alsa da ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’nün Bitlis’e de kıyısı vardır. Van gölünün tarihi eski Yunan medeniyetlerine kadar uzanır.




Van Gölü etrafı binlerce yıldır orada yaşayan sayısız medeniyetin bıraktığı izleri taşır. Urartularında başkentliğini yapmış olduğu bu bölge, başkenti tam olarak gölün doğusuna kurulmuştur. Gölün tarihini en iyi yansıtan bir diğer anıt ise çevresinde bulunan Van kalesidir. Denizden yüksekliği yaklaşık olarak bu kalenin 1.600 metredir. Akdamar, Adır ve Kuş bu gölün çevresinde bulunan adalardır. Tarihte sit alanı olarak inşa edilen bu adalar turistlerin en çok uğradığı yerlerden biri olmuştur. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, yılın her mevsimi ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.
                          
Bir döneme damga vuran Van Gölü Canavarı ise bir efsaneden ibarettir. Yıllar boyunca Van Gölü Canavarını gördüğünü iddia eden neredeyse yüzlerce insan ortaya çıkmıştır. 90’lı yıllarda bu iddialar yeniden alevlenmiş, tüm Türkiye’nin gözü Van Gölü Canavarına çevrilmişti. İddiaların çoğalması sonucu resmi makamlar bölgede araştırmalara başlamıştı. Ancak, yapılan araştırmalar sonucunda gölde olağan dışı herhangi bir varlığın olduğuna ilişkin hiçbir iz bulunamadı.

Van’ da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi Van’da da hem kültürel anlamda hem de gastronomi anlamında ziyaret edilecek ve keşfedilecek birçok yer ve yemek var. Akdamar Adası ve Van Kalesi bölgeye giden turistlerin en çok gittiği yerlerin başında geliyor. Tarihe şahitlik eden geleneksel Van Evleri, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Cumhuriyet Caddesi, Çavuştepe Antik Urartu Bölgesi, Eski Van, Ulu Camii, Yedi Kilise, Van Müzesi, Kanispi Şelalesi, Vanadokya Peri Bacaları, Van Kayası bunlardan sadece bazılarıdır.

Van’da Ne Yenir?


Van denince akla ilk olarak dillere destan Van Kahvaltısı gelir. Ancak, Van bundan ibaret değil hatta çok daha fazlasıdır. Tarihi İpekyolu üzerinde olan Van, mutfağında birbirinden farklı lezzetleri barındırır. Van mutfağı üzerinde en çok etkili olan mutfaklar ise İran mutfağı ile Arap mutfağıdır. Bu durumun en temel nedeni de tarih boyunca Van’ın İpek Yolu üzerinde bulunuyor olmasıdır. Söylemeden geçmemek gerekir yaklaşık 30 çeşitten oluşan Van kahvaltısı, 2014 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. Van’ın yöresel yemekleri arasında Çiriş pilavı, tandırda Van balığı, kurut aşı, sengeser yemeği, murtuğa, helise yemeği, kavut ve keledoş gibi lezzetler yer alır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum