Genel Başkan Salmanoğlu Erzurum Sevdasını Anlattı
EGEOLAY/Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Zakir Salmanoğlu, Ege'de yaşayan yaklaşık 1 milyon Erzurumlunun güçlü bir birlik potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Erzurum Günleri ile İzmir’de tarih yazacağız” dedi. Salmanoğlu, federasyonun hem sosyal dayanışma hem de kültürel faaliyetlerle Erzurum’u Ege’de en güçlü şekilde temsil etmeye devam ettiğini vurguladı.
Editör: Ege Olay
29 Haziran 2026 - 23:00 - Güncelleme: 29 Haziran 2026 - 23:11
Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Başkanı Zakir Salmanoğlu, Gazeteci Sercan Çetin‘in sorularını yanıtladı. Federasyonun çalışmaları, Erzurum Günleri organizasyonu, hemşehri dayanışması ve Erzurum’un geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Salmanoğlu, birlik, beraberlik ve aidiyet duygusunun önemine dikkat çekti.
30 Ocak 2022 yılında Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanlığı’na seçilen Zakir Salmanoğlu, sivil toplum çalışmalarında makamdan güç almak yerine makama değer katmanın esas olduğunu söyledi.
Oturduğunuz koltuğa güç katabiliyorsanız dernekçilik yapabilirsiniz. Erzurum’u temsil etmek büyük bir sorumluluktur. Dadaşın duruşu nettir; siyah ya da beyazdır.” diyen Salmanoğlu, bu anlayışla çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.
Türkiye’de hemşehri dernekleri arasında ilk federasyonlaşan yapının Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu olduğunu vurgulayan Salmanoğlu, 2003 yılında kurulan federasyonun kuruluşundan bugüne kadar ailesiyle birlikte bu kutlu yapının içerisinde yer aldığını söyledi.
Ege Bölgesi’nde yaklaşık 1 milyon Erzurumlu yaşadığına dikkat çeken Salmanoğlu, “Bu federasyon yalnızca bir çatı kuruluş değil, Ege’deki Erzurumluların ortak evidir. Bu büyük gücü birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettirerek Erzurum’un sesi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Erzurum Kongresi ve Erzurum Günleri hazırlıkları
22 Temmuz’da yaklaşık 30 dernek başkanı ve 10 kişilik yürütme kurulu ile Erzurum Kongresi programına katılacaklarını belirten Salmanoğlu, Erzurum ile bağları güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti.
6-11 Ekim tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek Erzurum Günleri’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı organizasyon olacağını söyleyen Başkan Salmanoğlu, “Allah nasip ederse bu yıl İzmir’de tarih yazacağız. Erzurum’u kültürüyle, tarihiyle, gastronomisiyle ve tüm değerleriyle İzmir’e taşıyacağız. Belediyelerimiz, kamu kurumlarımız ve tüm ilçelerimiz organizasyona katılsın istiyoruz. Yeter ki Erzurum en güzel şekilde temsil edilsin.” diye konuştu.
İzmir’de yaşayan Erzurumluların memleketleriyle bağlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Salmanoğlu, Erzurum Günleri’nin bu anlamda önemli bir buluşma noktası olacağını söyledi.
Ramazan ayı boyunca iftar çadırları kurduklarını ve bayraklı da Çiğli gibi çeşitli bölgelerde 4 yıl boyunca iftar programları gerçekleştirdiklerini belirten Salmanoğlu, bu organizasyonlarla binlerce vatandaşa ulaşarak dayanışma ruhunu güçlendirdiklerini ifade etti. Ayrıca Genel Başkan Salmanoğlu, 25 Haziran'da Muharrem ayı kapsamında Çiğli Harmandalı’ndaki Cem Evi’nde iftar programı düzenlediklerini ve Aşure Günü’nde vatandaşlarla bir araya geldiklerini belirten Salmanoğlu, bu etkinliklerle birlik, beraberlik ve paylaşma kültürünü güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını belirten Salmanoğlu, “Alo diyen herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Dernekçilik sadece tabela asmak değildir; insanların derdiyle dertlenmek, onların yanında olmaktır.” dedi
Toplumun en büyük problemlerinden birinin gıybet, haset ve fitne olduğunu dile getiren Salmanoğlu, birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:
“İçimizde gıybeti, hasedi ve fitneyi büyütmemeliyiz. Birbirimizi sevmeli, birbirimize tahammül göstermeliyiz.En iyi insan, işi ne olursa olsun en iyisini yapmaya çalışan insandır. Biz de bu bilinçle hareket ediyor, her zaman en iyisini yapmaya çalışıyoruz."
Erzurumluluk bir ayrıcalıktır”
Erzurum’un tarih boyunca büyük bedeller ödeyen kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Salmanoğlu, “Erzurumluluk bir ayrıcalıktır. Bu şehrin değerlerine sahip çıkmak hepimizin görevidir. Erzurum; Türk’üyle, Kürt’üyle, Sünni’siyle, Alevi’siyle ortak bir sevdadır.” dedi.
Kendisinin ve ailesinin siyasetten ya da ticaretten herhangi bir beklentisi olmadığını belirten Salmanoğlu, tek amaçlarının hemşehrilerine hizmet etmek olduğunu ifade etti.
“Bu sorumluluğun bilinciyle yürüyoruz”
Konuşmasının sonunda anlamlı mesajlar veren Genel Başkan Zakir Salmanoğlu, Erzurumluların tarihî ve manevi sorumluluk taşıdığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
“Biz Erzurumlular bu sorumluluğun bilinciyle bu kutlu yolda yürüyoruz. Aziz Türk milleti olarak, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) övgüsüne mazhar olmuş bir milletin mensuplarıyız.Biz Erzurumlular, bu milletin mihenk taşlarından biriyiz. Aziz Türk milletinin değerlerine bağlı, vatanına ve bayrağına sadık bir anlayışla hareket ediyoruz.
Bu nedenle Erzurumlular olarak her zaman uyanık olmalı, sorumluluklarımızın farkında olmalı ve üzerimize düşen katkıyı mutlaka vermeliyiz. Erzurum sadece bir şehir değil; vatan sevgisinin, bayrak sevgisinin ve kardeşliğin adıdır. Dünyaya bir kez daha gelecek olsam yine Erzurum’da doğmak isterdim."
İzmir ile Erzurum arasında tarihî bağlar bulunduğunu da hatırlatan Salmanoğlu,
"Erzurum Kongresi ile İzmir İktisat Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde önemli dönüm noktaları olarak tarihe geçmiştir. Her iki kongre de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecindeki önemine vurgu yaparak, “Bizim kırmızı çizgimiz vatan ve bayraktır. Bunun dışında tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz. Önceliğimiz her zaman Erzurum’a ve ülkemize hizmet etmektir.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.






YORUMLAR