Gençler İKÇÜ' de Bilim Konuşacak

EGEOLAY/Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye’den desteklenen tek proje olan "Green Night” (Yeşil Gece) isimli Ufuk 2020 Avrupa Araştırmacılar Gecesi projesi için İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi hazırlıklara başladı.

Gençler İKÇÜ' de Bilim Konuşacak
Editör: Ege Olay
05 Eylül 2021 - 14:04

Yaşar Üniversitesi AB Merkezi tarafından hazırlanan ve Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olarak yer aldığı proje çerçevesinde dört ana tema üzerinden Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi kampüslerinde farklı kitlelere yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Bu kapsamda Proje Genel Koordinatörlüğü’nce düzenlenen toplantıda İKÇÜ’de yapılması planlanan etkinlikler tanıtıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Burmaoğlu, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yasin Bulduklu, proje yürütücülerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay, Dr. Öğr. Üyesi İrem Özgören Kınlı, proje sahibi akademisyenler, koordinatörlük ve daire başkanlıklarında görevli personelin de katıldığı toplantıda;  akademisyenler tarafından planlanan etkinlikler, seminer, atölye çalışmaları, yarışma, gösteri gibi sosyal ve bilimsel alanlardaki projeler görücüye çıktı.

“5 Bin Gencimizi Misafir Edeceğiz.”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Burmaoğlu açılış konuşmasında, gençlerin bilime olan ilgisine katkı sunmak için çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini kaydetti. Prof. Dr. Burmaoğlu, “Akademisyenlerimizden çok ciddi sayıda ve oldukça nitelikli etkinlik yapma talepleri geldi. Özellikle Mühendislik Fakültemizden gelen çok yoğun bir proje talebi var. Tüm hocalarımıza özverili çalışmaları için teşekkür ediyoruz. Bizim bundan sonraki görevimiz İKÇÜ kampüsünde sergilenecek projelerin altyapısına, finansmanına ilgili daire başkanlıklarımızın da katkılarıyla destek olmak. 24 Eylül’de yapılacak etkinliklerin İKÇÜ ayağında kampüsümüzde İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteği ile 5 bin gencimizi misafir etmeyi planlıyoruz. Gündüz etkinlikleri İKÇÜ’de, 18.00’dan sonrası için planlananlar da Yaşar Üniversitesi kampüsünde yapılacak. Karşıyaka Belediyesi de bu noktada destekçimiz oldu. Bilime ve gençlerimize sağlanan tüm katkılar için emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza minnet borçluyuz” dedi.

“Öğrencilerimizi Bir Bilim Şöleni ile Karşılayacağız”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya, yönetim olarak bu gibi projelere verdikleri desteğin altını çizdiği konuşmasında, pandemi nedeniyle iki yıla yakın süredir kampüs etkinliği yapılamadığını, yeni akademik yılın açılmasıyla canlı, bilim dolu bir kampüs hayatı planladıklarını söyledi. Prof. Dr. Kaya, “Uzun aradan sonra ilk defa öğrencilerimizi göreceğiz. Öğrencilerimizi de çok faydalı geçeceğine inandığımız bir bilim şöleni ile karşılamış olacağız. Bütün Avrupa’da bu proje etkinlikleri aynı günde eşzamanlı yapılacak. Bu açıdan da çok önemli. O gün tüm araştırma ve uygulama merkezlerimizi, laboratuvarlarımızı öğrencilerimize açacağız. Bunun yanında ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarımızdan gelen öğrencilerimizi ile değerli öğretmenlerimizi de İKÇÜ’de ağırlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Çocuklar ve Gençleri Bilime Yakınlaştırmayı Amaçlıyoruz

Projenin İKÇÜ etkinlikleri koordinatörü İİBF İşletme Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay da yönetimin sağladığı desteğin önemine işaret ederek; ” Yönetimin sonunda kadar destek sağladığı bir kurumda bizler için proje yapmak çok kolay. Bu anlamda tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Proje hakkında bilgi veren Bakay, “Yaklaşık 150 bin Euro hibeli bir proje. Özellikle bilime meraklı gençlerin bilimsel çalışmalar ve başarılı çıktılar hakkında bilgi sahibi olması; farkındalığının artmasına katkı sağlanması; daha fazla gencin bilimsel kariyer tercih etmesinin sağlanması projenin ana hedefidir.  Özellikle çocuklar ve gençlerin bilime ilgisini arttırmak için bilimi görsellikle birleştiren uygulamalı deneyler, simülasyonlar, yarışmalar gibi etkinliklerimiz olacak. Bizim İKÇÜ olarak diğer bir amacımız ise İKÇÜ’yü gençlerimize ve kentimize daha da yakından tanıtmak, bilinirliğine katkı sunmaktır. 24 Eylül’de yaklaşık beş bin kişiyi kampüsümüze bekliyoruz. Proje paydaşı olan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile okullar kısmını koordineli olarak organize edeceğiz. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesinin sergileyeceği çok güzel proje etkinliklerimiz olacak. Emekleri ve destekleri için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. “dedi.

Toplantı, Green Night” (Yeşil Gece) isimli Ufuk 2020 Avrupa Araştırmacılar Gecesi projesinin İKÇÜ kısmında kampüste sergilenmesi kararlaştırılan çevre dostu yenilikler, iklim değişikliği, yeşil teknoloji, atık yönetimi, maketlerle tıp eğitimi gibi alanları içeren projelerin sahibi akademisyenlerce yapılan sunumlarla devam etti.

Araştırmacılar Gecesi Etkinliği (European Researcher’s Night) Programı Nedir?

Program kapsamında, Avrupa Birliği ve Asosiye ülkelerin tamamında her yıl Eylül ayının son cuma günü araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirebilecek ve gençleri bilime teşvik edecek tek günlük bir etkinliğin düzenlenmesi hedeflenmektedir. Gençlerin araştırmacılık mesleğine özendirilmesi, toplumda araştırmacılara karşı var olan önyargının kırılması ve araştırmacıların “içimizden biri” olarak tanıtılması hedefiyle oluşturulacak etkinliğin amacı, kapsamı ve beklenen etkisi başvuru yapacak kurumların hazırladıkları proje önerisi içinde belirtilmektedir. Özellikle gençler arasında, araştırma kariyerlerine ilgiyi teşvik etmek için Avrupa çapında düzenlenen bu etkinlik boyunca kamuya açık ve halka yönelik olarak faaliyetler düzenlenir. Bu faaliyetler uygulamalı deneyler, bilimsel gösteriler, tartışma oturumları, yarışmalar, konserler gibi çeşitli biçimlerde olabilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum