Faik Öztrak'dan MYK Sonrası Açıklama

EGEOLAY/CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında ekonomi gündemini değerlendirdi ve iktidarın ekonomi yönetimini eleştirdi. Faik Öztrak'ın açıklamaları şöyle oldu:

Faik Öztrak'dan MYK Sonrası Açıklama
Editör: Ege Olay
17 Eylül 2021 - 18:55
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında basın mensuplarına gündem hakkında açıklamalarda bulundu.

Bugün 9. Başbakanımız rahmetli Adnan Menderes’in, Vefatının 60. Yılı. Ne milli iradeye yapılan müdahaleleri, Ne de milletin seçtiklerinin siyaseten idamını, Ne milletimiz, ne de bizler, İçimize sindiremeyiz. Kabul edemeyiz.

Vefatının yıl dönümünde rahmetli Adnan Menderes’i, Fatin Rüştü Zorlu’yu, Ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyorum. Orhan Veli; “Öyle bir rûzigâr ki, Kendi gitti, İsmi bile kalmadı yadigâr”diyor.

(Seçim Beyannamesi) AK Parti Genel Başkanı, Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 için, Ulaşmayı taahhüt ettiği hedefleri, 2011 seçimlerine giderken, Bu seçim beyannamesiyle ilan etti. (10. Kalkınma Planı) Yetmedi, bu taahhütlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 10. Kalkınma Planı’yla resmileştirdi.

11 yıl geçti, Erdoğan iki hafta önce, Kendi imzasıyla açıkladığı Orta Vadeli Program’da, Millete verdiği 2023 taahhütlerinin yalan olduğunu açıkladı. Söz verdiği hedeflerin Yarısına bile ulaşamayacağını itiraf etti. Ne söylediyse, Ne vaat ettiyse, Altında ezildi.

Şimdi aynı Erdoğan, Milletten özür dilemek yerine, Müflis bezirgân misali, Eski vaatlerine kulp takıp, Allayıp pullayıp, Yeniden milletimize yutturmaya kalkıyor. İsmi bile kalmayan 2023 hedeflerinin ismini sayıklayarak, Ortalarda dolaşıyor. Ama Milletimize, 2023’te 2 trilyon dolara çıkarmayı taahhüt ettiği milli geliri, Neden 925 milyar dolara düşürdüğünü, “25 bin dolar olacak” dediği kişi başına geliri, Neden 10 bin 703 dolara düşürdüğünü, “500 milyar dolar olacak” dediği yıllık ihracatın, Ne olup da 242 milyar dolara gerilediğini, Yüzde 5’e indirmeye söz verdiği işsizliğin, Nasıl olup da yüzde 11,4’e sıçradığını, Anlatmıyor. Anlatamıyor.

Sözlerini tutamayan Erdoğan, “Çekildik izzet ü ikbal ile bab-ı hükümetten” diyemiyor. Onun yerine Büyük ve güçlü Türkiye’nin “siluetinin” Ufuktan göründüğünü söylüyor. 19 yıllık yönetimlerinin sonunda milletimize, “Hedefleri tutturamadık, yalan oldu” demek yerine, Size 2023 hedefleri yerine “Silüet verelim”, Sesinizi çıkartmayın diyor.

Yetmiyor, Hiç sıkılmadan, “2023’te yeniden şahlanıştan” bahsediyor. Sanırsınız beyler tazecik hükümet. Beyefendi “çıraklık” dedi, “kalfalık” dedi, “ustalık” dedi, Milletin 20 yılını çaldı…

Şimdi çıkmış hala şahlanmaktan konuşuyor. En son 2003’te Cihan isimli bir küheylan, Şahlanıp Erdoğan’ı üstünden atmıştı. Şimdi de asil milletimiz sandıkta şahlanıp; Erdoğan’ı attan düşmekten beter etmeye hazırlanıyor. Ne güzel demiş Hazreti Mevlana; “Cahille sohbet etmek güçtür bilene, Çünkü cahil ne gelirse söyler diline…” Sözlerinin altında ezilen, Yere düşen Erdoğan, Bir avuç toprak almadan yerden kalkmak istemiyor.

"NE MAKAS DEĞİŞTİRMESİ, TRENİ DEVİRDİNİZ"

Beyefendi Sakarya Zaferi’nin yıl dönümünde, Çöp olan 2023 hedeflerini, Dünya tarihinin, Emperyalizme karşı en şanlı mücadelesi olan, Milli Mücadelemizle aynı kefeye koymaya kalktı. Orada da durmadı. “Cumhuriyet tarihinin en iddialı, Ve en cesur makas değişikliğini gerçekleştirdiklerini ” söyledi. İnsaf be kardeşim. Ne makas değiştirmesi, Siz treni devirdiniz. Treni…

Bunlar ne kadar beceriksiz makasçı olduklarını, Defalarca tren devirerek gösterdiler zaten. 2004’te Pamukova’da treni devirdiler, 41 vatandaşımız yaşamını kaybetti.

2008’de Kütahya’da treni devirdiler, 9 vatandaşımız öldü. 2018’de Çorlu’da treni devirdiler, 25 vatandaşımız aramızdan ayrıldı. Raylarda çarpıştırıp devirdikleri trenleri saymıyorum bile… Beceriksizliklerinin bedelini hem canıyla, Hem de malıyla, milletimiz ödedi.

"MİLLET, O GECE DEVLETİNİ SOKAKLARDAN TOPLADI"

Şimdi de Ucube Şahsım Vesayet Rejimiyle, Devlet trenini raydan çıkarıp devirdiler. Trenin altında koskoca bir millet kaldı. Bu beceriksiz makasçı, Yargı trenini devirdi… 2010’da Hâkimler ve Savcılar Kurulunu FETÖ’ye teslim etti. Ordumuza kumpas kurdurdu. Ordumuzun Harim-i ismetini, kozmik odasını, Suç ortaklarına açtı. Sonra aynı yağmurda ıslandığı eski dostları, Darbeye kalkıştı. Meclisi bombaladı. Millet, o gece devletini sokaklardan topladı.

rdoğan yolunu açtığı bu hain darbe girişimine de “Allah’ın bir lütfu” dedi. Bu darbe girişimini vesayet rejimini kurmak için kullandı. Beceriksiz makasçılar devlette liyakat trenini de devirdi… Büyükelçilikler, rüşvetten aklanmamış eski bakanlara, Rektörlükler, tekaüt milletvekillerine arpalık yapıldı. Liyakatin yerini, Saraya sadakat aldı.

Erdoğan bir imzayla devletin tepesine istediğini atama yetkisini aldı, Ama onu bile beceremedi. Devlet Demiryollarına yeni atadığı Genel Müdür, 10 gün dayanabildi. Atanan müdür hapisteki Adnan Oktar yapılanmasıyla iltisaklı çıktı. Öncesinde de aynı kişiye, Devlet Demiryollarından 40 milyon Avro tutarında ihale verildiği anlaşıldı. Böyle beceriksiz yönetim dünyanın neresinde var?

"DEVLET YÖNETİMİ ÇÜRÜDÜ, KOKUŞTU"

Erdoğan’ın atadığı Ticaret Bakanı, Kendi firmasından Bakanlığına usulsüz olarak mal sattı. Ama bu Bakan hakkında hiçbir şey yapılmadı. Teşekkürlerle uğurlandı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “17-25 Aralık tapeleri doğru” dedi. “Bağımsız bir savcı istiyorum. Yüce Divandan korkmuyorum” dedi. Ne savcılar ne de Cumhur İttifakı’nın vekilleri gıkını çıkarabildi. Devlet yönetimi çürüdü, kokuştu.

Beceriksiz makasçı Erdoğan eğitimde de treni devirdi. Her gelen bakanla eğitim sistemi değişti, Her gelen bakanla sınav sistemi değişti. Öğrencilerin de, öğretmenlerin de, velilerin de başı döndü. Bugün öğretmen sayısı yetersiz, Okullarda hizmetli yetersiz, Derslik sayısı yetersiz, Öğretmenlerin aşı sorunu sürüyor. Veliler çocuklarının sağlığı için çok endişeli. Ve üniversiteler açılırken, Devlet yurtları yetersiz.

Özel yurtlar ateş pahası, Kiralar ise uçuyor. Eğitimin kalitesi de ortada; PISA gibi uluslararası yarışma sınavlarında, OECD, yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ülkeleri içerisinde, Son sıralardayız. Eğitimde fırsat eşitliğinde de son sıralardayız.

Dün “OECD Bir Bakışta Eğitim 2021” raporunu açıkladı. Sınavlarda yüksek puan alan öğrenciler, Sosyo-ekonomik durumu iyi olan ailelerden geliyor. Türkiye, tüm OECD içinde, Fırsat eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke… Cumhuriyetin en büyük devrimi, Çalışkan bir çobanın, Cumhurbaşkanı olmasının önünü açan Fırsat eşitliğini sağlamasıydı. Erdoğanın eğitim sisteminde Artık yoksulluk, Babadan evlada miras kalıyor.

Ülkede nitelikli eğitimi katlettiler. Bir yandan bilim yuvası Boğaziçi Üniversitesi’yle uğraşıyorlar. Diğer yandan, Her köşede liseden bozma üniversiteler açıyorlar. Buralardan mezun olanlar, İşsiz ordumuza katılıyor. Resmi verilere göre üniversiteli işsiz sayımız 1 milyonun üzerinde. Beceriksiz makasçı Erdoğan Şahsım Hükümeti Tarımda da treni devirdi. Ürün fiyatı ile girdi fiyatı arasında sıkışan çiftçilerimiz perişan…

Üzüm üreticisi feryat ediyor, Fındık üreticisi feryat ediyor, Pancar üreticisi feryat ediyor. Yer fıstığı üreticisi feryat ediyor. Çerezlik ayçiçeğinde geçen yıl 13-14 lira olan fiyatlar Şimdi 6-7 liralarda. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğine 5 lira 10 kuruş avans fiyatı verdiler. El insaf! Mazot uçmuş, gübre uçmuş, ilaç uçmuş, Bunun zaten üretim maliyeti en az 4 bin 500 lirayı buluyor. Bu çiftçi ne yiyecek ne içecek, Seneye hangi parayla tarlasını sürüp ekecek? Çiftçinin önümüzdeki yıl üretebilmesi için, Ayçiçeğinde üreticiye kilo başına primi 1 liraya yükseltin. İndirilen gümrük duvarları yeniden yüzde 27 yapın. 1,5 ton ithalat için 1 ton üreticiden alım kotası getirin.

Çiftçiye kanunen hak ettiği, 213 milyar liralık tarımsal desteği de ödemediler. Çiftçiyi ithalat sopasıyla dövüyorlar. 19 yılda, Tarım ve hayvancılıkta yapılan toplam ithalat, 120 milyar 419 milyon doları buldu. Bu kadar parayı, Bizim çiftçimiz yerine, Elin çiftçisi, elin yabancı şirketi kazandı. Beceriksiz makasçı, Vatandaşın geçim trenini de devirdi.

Üretici perişan oldu ama Vatandaş da ucuz meyve-sebze göremedi. Hayat pahalılığı aldı yürüdü. Hükümet bu masrafları düşürecek önlemler alacağına Şimdi görüntüyü kurtarmaya çalışıyor. Yalandan fiyat etiketlerini denetliyor…

Erdoğan; Hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıyı biliyorum diyor. En kısa sürede enflasyonu kontrol altına alarak, “Raflardaki, etiketlerdeki Fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğim” diyor. Beyefendi herhalde yeni iş başına geldi. Allah aşkına, raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının, Önüne geçmek için, koskoca 20 yıldır ne yaptınız? Hiçbir şey.

Onun yerine 128 milyar dolar rezervimizi, Merkez Bankası’nın arka kapısından Hazine Bakanı Damadınızın Hazine’sine aktardınız. Onun talimatıyla da buharlaştırdınız. Paramızı pul ettiniz. 1 Ocak 2009 tarihinde; 200 liralık banknotu tedavüle sürdünüz. 2009’un Ocak ayında, 200 lirayla fileye attığımız meyveyi, sebzeyi, Eti, unu, şekeri, Bugün almak için, Cüzdana dört tane 200 lira koymak yetmiyor, Bir de yanına 50 lira koymak gerekiyor. Erdoğan 2018 seçimlerine giderken, “Verin bu kardeşinize yetkiyi, Faizle, şununla, bununla nasıl uğraşılır göreceksiniz” dedi.

Millet de, “Treni 2023’e götürsün”, Faizle, şununla, bununla uğraşsın diye, Yetkiyi Erdoğan’a verdi. Şimdi, dünyada en yüksek politika faizine sahip 9. ülkeyiz. Almanya’da 10 yıllık tahvilin faizi negatif, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 1,5. Bizde en son borçlanma ihalesinde dolar cinsinden, 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 6,5. ABD’den yüzde 1,5 faizle borçlan, Borç aldığın parayı yüzde 6,5 faizle Türkiye’ye okut. Arada taş atmadan, kolun yorulmadan Yüzde 5’lik getiriyi cebe indir. Faiz lobileri bu hükümeti sevmesin de, kimi sevsin?

19 yıllık Şahsım Hükümetleri döneminde, Milletin cebinden alıp, Londra’daki bir avuç faiz lobisinin cebine koydukları para 191 milyar dolar. Aynı dönemde, Bütçeden içeriye ve dışarıya yapılan toplam faiz ödemesi, 509 milyar 381 milyon dolar. Bu milyar dolarları söylemesi kolay da Hakikaten aklın, havsalanın alacağı rakamlar değil.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün maliyeti 3,5 milyar dolar. Bunların ödedikleri faizle, Şimdi 145 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılırdı. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun maliyeti, Osmangazi Köprüsü dâhil 10,3 milyar dolar. Bu ödenen faizle Türkiye’nin etrafını dört kere dönecek, Otoyol yapılırdı. Erdoğan’ın yönettiği ekonomide, Yandaşlar da abat olmaya devam ediyor. “1 kuruş vermeden yaptırdık” denen, Dolar, avro garantili ballı projelere, Sadece bu yılın ilk 8 ayında bütçeden ödenen para 18 milyar 874 milyon lira.

Şahsım vesayet rejimi, Havuzcular tosun gibi şişerken, Vatandaş iğne ipliğe döndü. Erdoğan, Victor Hugo’nun dediği gibi “Yoksulluğu ortadan kaldıracağına, Yoksulluğu yöneteceği” bir düzen kurdu. Dünya Bankası verilerine göre Son üç yılda ülkedeki yoksul sayısı, 3 milyon 232 bin kişi arttı.

TÜİK’e göre yoksul sayısı 17 milyon 921 bin kişi. Bir de çok derin çocuk yoksulluğu var. Derin Yoksulluk Ağı ’nın İstanbul’da düzenli geliri olmayan ailelerle yaptığı, Son araştırmaya göre, Ailelerin yüzde 74’ü bebek maması ve bezi almakta zorlanıyor. Yüzde 21’i ise hiç alamıyor. Aileler çocuklarını hazır çorbayla, Şekerli suyla, pirinç lapasıyla besliyor.

Görüşülen ailelerin yüzde 39’u, Geçinmek için her gün öğün atladıklarını söylüyor. Ama Sarayın beslemeleri Millete tepeden bakınca, Memlekette açlık görmüyor. Aç gözlülük görüyor. Elbette kişi herkesi kendi gibi bilir. Tabi saraydakilerin hepsinin tuzu kuru. Tok açın halinden ne anlasın…

Şimdi bu tok saraylılar, Saraydaki müsamerelerine, İşçilerimizi dekor yapmaya başladılar. Ne demişler, “Üç çeşit yalan vardır, Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.” Erdoğan yalanın bu üç çeşidini de sıkılmadan kullanıyor. Erdoğan Sarayında topladığı işçilere, “Asgari ücreti milli gelirden daha fazla artırdıklarını” söyledi.

İşçinin, memurun maaşlarına, Emeklilerin aylıklarına yaptığı fevkalade zamlardan bahsetti 2002 Aralık ayından, 2021 Temmuzuna Net Asgari ücretin artışı, milli gelir artışının altında. Bu bir. Bunu ben söylemiyorum. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının rakamları söylüyor. Erdoğan inanmıyorsa, Kendine bağlı bu başkanlığa bir sorsun.

İkincisi, Bir çalışanın refahı, Eline geçen maaşla alabildiği mal ve hizmetin artmasıyla ölçülür. 2002 sonunda, Ortalama memur maaşının tamamıyla, 41 ayda otomobil alınabiliyordu. Şimdi ortalama memur maaşının tamamıyla, Ancak 60 ayda otomobil alınabiliyor. Yine ortalama bir kamu işçisi, 2002’de eline geçen ücretin tamamıyla, 23 ayda araba alabiliyordu. Şimdi 41 ayda kazandığıyla ancak araba alabiliyor.

Son bir yılda 55 ülke içinde, Konut fiyatları en çok artan ülke Türkiye… Vatandaşlarımız artık konut alamıyor. Konut satışları Ağustos ayında, Geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 17 azaldı. Yabancılara konut satışları ise yüzde 51 arttı. Paramızın değeri güneş görmüş kar gibi erittiler.

Beceriksiz makasçılar ülkemizi milletimize cehennem, Yabancıya ise cennet ettiler. Sonra da çıkıp emeklinin, memurun, İşçinin maaşı fevkalade arttı diyorlar. Millet önceden düğünde dernekte, Eşine dostuna rahatlıkla bir çeyrek altın takabiliyordu.

Şimdi millet kendi evladının mürüvvetinde bile çeyrek takamıyor. 2002 sonunda ortalama bir memur maaşıyla, 18 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 6 çeyrek ancak alabiliyor. Kamu işçisi maaşıyla, 31 çeyrek altın alabiliyordu. Şimdi ancak 9 çeyrek alabiliyor. Asgari ücretli 2002 sonunda eline geçen parayla 6 tane çeyrek altın alıyordu.

Şimdi ancak 3 çeyrek altın alabiliyor. İşçi emeklisi 2002 sonunda aldığı aylıkla, 9 tane çeyrek altın alabiliyordu. Şimdi sadece 3 tane alabiliyor. Memur emeklisi 15 tane çeyrek altın alabiliyordu. Şimdi ancak 4 tane alabiliyor. İşçinin, memurun, emeklinin hali bu… Ama saray ahalisi milleti unuttu. Sesini duymuyor.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin rakamlarına göre, 26 Avrupa ülkesi içinde, Arnavutluk, Karadağ ve Bulgaristan’dan sonra, Asgari ücretin en düşük olduğu ülke, Türkiye. Türkiye artık Avrupa’nın Çin’i bile değil. Çin’de 2002’de kişi başına gelir bin 141 dolarken, Bizde 3 bin 617 dolardı. Kişi başına gelirimiz Çin’in üç katıydı. Şimdi Çin’de kişi başına gelir 10 bin 483 dolar. Bizde ise 8 bin 548 dolar. Bu tabloyla övünmek mümkün mü?

Cumhurbaşkanı makamında oturanların, Önce hesap bilmesi gerekir. Biz kendisine nelerin milli gelirden daha hızlı arttığını, Neyin şaha kalktığını söyleyelim: BORÇ… Tekrar ediyorum borç. 2002’nin sonundan 2021’in üçüncü ayına kadar, Reel sektörün borcu 45’e katlandı. 3 trilyon 384 milyar lira oldu. Vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, Öyle beşe, ona değil; tam 128’e katlandı, 847 milyar lira oldu. Devletin, şirketlerin ve ailelerin borçlarının toplamı ise 19’a katlandı, 6 trilyon 334 milyar lira oldu.

Bunlar öyle alelade rakamlar değil, İnsanlar bugün bu borçları yüzünden hayatlarına son veriyor. Daha geçen gün, Tekirdağ’da bir ilkokulda, Hademe olarak çalışan bir hemşerimiz, 35 yaşındaki bir baba, Borçları nedeniyle okulun koridorunda canına kıydı. 2002’den bu yana, Ekonomik nedenlerle intihar edenlerin sayısı Onlarla, yüzlerle değil, binlerle ifade ediliyor. Ne yazık ki salgın döneminde milletin borç yükü daha da ağırlaştı. Dünya, Salgında vatandaşlarını paraya boğarken, Erdoğan Şahsım Hükümeti milleti borca boğdu.

Dünyada benzer ülkeler arasında, Vatandaşına en az doğrudan destek veren, Buna karşılık en fazla borç veren ülkelerden biri olduk. Ama Erdoğan dün çıktı, Salgında esnafa ne kadar çok kredi verdiklerini, Ballandıra ballandıra anlattı. Oysa esnaf, Hem borç ödeyip hem de sattığı malı, Yarın yerine nasıl koyacağını kara kara düşünüyor. Bankalar salgın döneminde vatandaşa verilen, Düşük faizli kredileri, Üç katı faizle yeniden yapılandırmanın peşine düşmüş. Peki, bu borçlar nasıl ödenecek? Erdoğan bunun için bir söz söyledi mi? Hayır.(Gerçekgündem)


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum