Erdoğan; "Rekabet gücümüzü artırmak için Balkan ülkeleri olarak ekonomik iş birliğimizi geliştirmeliyiz"

EGEOLAY /Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Küreselleşen dünyada rekabet gücümüzü artırmak için de Balkan ülkeleri olarak ekonomik iş birliğimizi geliştirmek zorundayız. Dünyanın dijitalleştiği bir dönemde bizim bundan geri kalmamız düşünülemez. Ülkelerimiz arasındaki dijital altyapı ağlarını güçlendirmemiz önemlidir” dedi.

Erdoğan; "Rekabet gücümüzü artırmak için Balkan ülkeleri olarak ekonomik iş birliğimizi geliştirmeliyiz"
Editör: Ege Olay
09 Temmuz 2019 - 11:29
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'te düzenlenen Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ) Zirvesi’ne katıldı.

 

Zirveye, dönem başkanı Bosna Hersek'in Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Milorad Dodik, Şefik Caferoviç ve Zeljko Komşiç, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Romanya, Hırvatistan, Yunanistan, Moldova, Slovenya ve AB'den yetkililer de iştirak ediyor.
Başkent Saraybosna yakınlarındaki Jahorina Dağı'nda bulunan Termag Hotel'de bir araya gelen liderler aile fotoğrafı çekiminin ardından toplantıya geçti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin başarısının sadece Balkan ülkeleri için değil Avrupa kıtasının huzur, istikrar ve refahı için önemli olduğunu belirterek, “Süreç aynı zamanda Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonuna da kritik katkılarda bulunuyor. Türkiye, Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna daima güçlü destek vermiştir, vermeyi de sürdürecektir” dedi.

 

“AB İÇİNDE YÜKSELEN AYRIMCI AKIMLAR, AVRUPA’NIN İÇ BARIŞI VE GELECEĞİNİ TEHDİT EDİYOR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerine dair Avrupa Birliği’nin alacağı kararlar, tüm bölgenin geleceğini etkileyecektir. Birliğin bu süreçleri, taahhütlerine aykırı şekilde yürütmesi, bölgenin barış ve istikrarına olduğu gibi kendi inandırıcılığına da zarar verecektir.”

 

Son dönemde AB’nin genişleme siyasetinin, kimi dar görüşlü popülist çevrelerce esir alındığına şahit olduklarını da kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıta genelinde yükselen ayrımcı ve dışlayıcı akımların, sadece Avrupa’nın iç barışını değil, geleceğini ve umut olma potansiyelini de tehdit ettiğine dikkat çekti ve “Avrupa liderlerinin, vizyoner bir şekilde hareket edeceklerine, Balkanların Avrupa’yla bütünleşmesi idealine sahip çıkacağına inanıyoruz” dedi.

 

“EKONOMİK İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

 

“Küreselleşen dünyada rekabet gücümüzü artırmak için de Balkan ülkeleri olarak ekonomik iş birliğimizi geliştirmek zorundayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın dijitalleştiği bir dönemde bizim bundan geri kalmamız düşünülemez. Ülkelerimiz arasındaki dijital altyapı ağlarını güçlendirmemiz önemlidir” vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Balkan ülkeleri olarak en değerli kaynaklarımızdan biri teknoloji ana diline sahip genç nüfuslarımızdır.  21. yüzyılın gerektirdiği ekonomik şartları karşılayan ve teknolojik inovasyonu teşvik eden bir bölge hâline gelmemiz elzemdir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum