Ege Denizini Korumak için Harekete Geçiliyor

EGEOLAY/Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile Sosyal İklim Derneği tarafından düzenlenen Kıyı Ege İklim Ağı Kuruluş Toplantısı 29-30-31 Ocak 2020 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Kurulan bu ağ ile iklim değişikliğinden etkilenen bölgelerde çalışmalar yürütülecek.

Ege Denizini Korumak için Harekete Geçiliyor
Editör: Ege Olay
09 Şubat 2020 - 19:16
İzmir yerelinde ve Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren Sosyal İklim Derneği bir ilke imza atarak Kıyı Ege İklim Hareketi Ağı’nı kurdu. Bu proje için Avrupa Birliği Sivil Düşün Programından destek aldıklarını belirten Dernek Başkanı Oğuz Ergen “Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz ilk faaliyet Kıyı Ege İklim Ağı Kuruluş Toplantısı oldu. Sosyal İklim Derneği olarak böyle bir hareket ağına öncülük edecek olmaktan mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Toplantıya Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla illerinden STK temsilcilerinin, belediye temsilcilerinin ve aktivistlerin katıldığını belirten Oğuz Ergen “İklim değişikliği 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizi de olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki bu iklim değişikliğini tetikleyen faktörlerden en önemlisi biz insanlarız. Bu nedenle yaşanabilir bir gelecek adına harekete geçmemiz gerekiyor. Biz de en azından kendi yerelimizde, kendi bölgemizde bu iklim değişikliğine karşı ortak akıl oluşturma gayesindeyiz. Gelin, yaşanılabilir bir Ege için harekete geçelim!” diyerek düşüncelerini aktardı.

 

Kıyı Ege İklim Ağı için daha öncesinden tecrübeleri olduğunu söyleyen dernek yöneticisi Gaye Tuğrulöz “Hem derneğimiz hem dernek yöneticilerimiz hem de gönüllülerimiz böyle bir ağ kurma konusunda yeterli kapasiteye ve tecrübeye sabit. Biz bu birikimi doğru değerlendirerek Ege Denizi’ne kıyısı olan bütün şehirlerde kurucu olma iradesine sahip aktörlerle güzel bir hareket ağı ortaya koymayı planlıyoruz. Böylelikle STK’lar kolektif bir şekilde hareket ederek birbirlerinden haberdar şekilde faaliyetlerini yürütecekler. Dolayısıyla gerçekleştirilen faaliyetlerin çıktıları da daha büyük ve anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.” diye konuştu.

 

3 gün süren toplantıda Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Dr. Türkan ERCAN ÖZAYDIN, Climate Reality İklim Lideri Mustafa Özer ve İDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan ÖZGÜR konuşmacı olarak yer aldı.

 

Kıyı Ege İklim Ağı ile Ege’de iklim değişikliğinden ve bundan kaynaklı olaylardan etkilenen kıyılarda balıkçılığın doğru şekilde yapılmasının sağlanması, denizlerin kirletilmesinin önüne geçilmesi, deniz ekosistemlerinin ve çevre ekosistemlerinin korunması, var olan kirliliğin giderilmesi, çevre politikalarının değerlendirilmesi hedefleniyor. Bu ağ ile bahsi geçen hedefler için faaliyet gösteren kurumlar, bireyler ve akademisyenlerin somut işbirliğinin sağlanması da bir başka hedef.  Kıyı Ege İklim Hareketi Ağı ile ilgili faaliyetleri takip etmek isteyenler sosyaliklim.org web adresini takip edebilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum