Dr. Fzt. Büşra Alkan: "Çocuklar İçin Doğru Egzersiz Çok Önemli"

EGEOLAY/Günümüzde hareketsizliğin en yaygın nedeni televizyon vebilgisayar kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum özellikle çocuklar için endişe verici bir boyuta ulaşmışdurumda. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık BilimleriFakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr.Üyesi Büşra Alkan, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemine dair altın değerindebilgiler paylaştı.

Dr. Fzt. Büşra Alkan: "Çocuklar İçin Doğru Egzersiz Çok Önemli"
Editör: Ege Olay
08 Mayıs 2024 - 21:12
“Hareketsizliğin En Yaygın Nedeni Televizyon ve BilgisayarKullanımı”
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına dikkatçeken KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi veRehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alkan; “Günümüzdehareketsizliğin en yaygın nedeni televizyon ve bilgisayar kullanımıdır. Bunedenle iki yaşın altındaki bebeklerin hiçbir şekilde televizyon seyretmesiniönermiyoruz. Daha büyük çocuklar ise günde bir saat televizyon izleyebilirfakat bu süre günde iki saati kesinlikle geçmemelidir.
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçları gösteriyor ki6-11 yaş grubu çocukların %58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süreile) olarak egzersiz yapmıyor. Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet,ev ödevi ve ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saat; 12-14ve 15-18 yaş grubunda yer alan erkek çocuklarının hiç egzersiz yapmama oranları%41.4 ve %44.6 olarak gözlemleniyor” dedi.
“Aktiviteler, Çocukların Yaş Gruplarına Göre Belirlenmeli”
Çocukların yaş gruplarına göre aktiviteler yapılması gerektiğinedeğinen Alkan; “12-18 yaş arasındaki ergenler için hedef günde en az 60 dakika,orta şiddetliden daha yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişenaktiviteler olmalıdır. Aktivite tercihlerinin içerisinde haftada en az 3 defayüksek şiddette aktiviteler ile en az 3 defa kas ve kemikleri güçlendirenkuvvet aktiviteleri yer almalıdır. Aerobik aktiviteler, bu programın merkezindebulunmalıdır. Özellikle daha önce hareketsiz olanlar egzersize yavaş başlamalıve haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddetli aktiviteler yapmalıdır”şeklinde konuştu.
“Belirli Dönemlerde Ağır Egzersizler Büyümeyi Olumsuz YöndeEtkiliyor”
Fiziksel aktivitenin, çocukların bedensel, ruhsal ve sosyalsağlığı, gelecekteki yaşantıları üzerine etkilerine değinen Alkan; “Fizikselaktiviteler; çocukların kas kuvveti, refleks ve denge gelişimi, yorgunluğununazaltılması, kalp dolaşım sisteminin gelişmesi gibi birçok noktada önemli roloynuyor. Çocukların fiziksel aktiviteye katılımı ile kuvvet, çeviklik, denge vekoordinasyon gerektiren becerilerde artış gözlemleniyor. Kalp, damar ve solunum sistemi, dayanıklılıksporları için elverişli hale geliyor. Çocukların, kemik sağlığının ileriyaşlarda korunması için sıçrama aktivitelerinin yer aldığı ip atlama, voleybol,basketbol gibi sporlara özellikle teşvik edilmesi gerekiyor. Aşırı yüklenmenin,belirli dönemlerde büyümeyi olumsuz etkilediği görüşü kabul ediliyor. Bunedenle, çocuğun fiziksel kapasitesinin bilinmesi ve gereksiz zorlamalardankaçınılması çok önemli” diyerek önemli tavsiyelerde bulundu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum