DEÜ'den Azerbaycan'a Bilim Köprüsü

EGEOLAY/YÖK tarafından ‘Uluslararasılaşma Stratejisi’ kapsamında pilot üniversite seçilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Azerbaycan’ın önde gelen beş yükseköğretim kurumu ile başta eğitim olmak üzere Ar-Ge faaliyetleri konusunda işbirliği protokolleri imzaladı.

DEÜ'den Azerbaycan'a Bilim Köprüsü
Editör: Ege Olay
11 Haziran 2019 - 10:46
Bilime dayalı küresel rekabette uluslararası anlaşmaların önem kazandığına dikkat çeken DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, akademik faaliyetlerin nitelik ve kapsamını geliştirecek girişimlerin hem Türkiye’nin hem de kurumun büyüme vizyonuna katkı sağlayacağını söyledi.

 

Türkiye’nin büyüme vizyonuna bilimsel çalışmalarla destek vermek ve nitelikli insan gücü ile yükseköğretim faaliyetlerini uluslararası alana taşımak amacıyla çalışmalarına hız veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), örnek bir girişime daha imza attı.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Uluslararasılaşma Stratejisi’ kapsamında 2018 yılında pilot üniversite seçilen DEÜ, bu kapsamda dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın önde gelen beş yükseköğretim kurumu ile başta eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri olmak üzere çeşitli değişim programlarını içeren işbirliği protokolleri imzaladı. Yaptıkları anlaşmalar sayesinde DEÜ’nün bilim perspektifini zenginleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, böylece iki ülke arasındaki tarihsel bağların yeni işbirlikleriyle daha da gelişeceğini söyledi.

Aralarında DESEM Müdürü Prof. Dr. Asuman Altay, DEÜ Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Levent Çavaş ve DEÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu’nun bulunduğu bir heyetle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye giden Rektör Hotar, ilk olarak Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Ordinaryüs Prof. Dr. İsa Habibbeyli ile bir araya geldi.

Burada iki kurum arasındaki lisansüstü eğitim programları konusunda anlaşma imzalayan Rektör Hotar, daha sonra Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamal Abdullayev, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Garay Garaybaylı, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Rektörü ve Milletvekili Prof. Dr. Gülçöhre Mammedova ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov ile görüştü.

Mevkidaşları ile kurumlar arasındaki gelişim alanları ve iki ülkenin stratejik ortaklık konularını değerlendiren Rektör Hotar, dil eğitimi ve karşılaştırmalı edebiyattan tıp alanındaki klinik çalışmalara; değişim programlarından mimarlık ve iktisadi eğitim faaliyetlerine kadar birçok alanı içeren protokoller imzaladı.

 

YENİ FIRSATLAR GETİRECEK

Bilime dayalı küresel rekabette uluslararası anlaşmaların önemine dikkat çeken Rektör Hotar, “YÖK’ün başlattığı stratejik faaliyetleri desteklemek ve üniversitemizin işbirliğine dayalı rotasını güçlendirmek amacıyla bir çalışma başlattık. Bu kapsamda dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın önde gelen üniversiteleri ile görüştük. Böylece mensuplarımıza yeni fırsatlar getirecek; çalışma alanlarımızı genişletecek ve uluslararasılaşma politikamızı destekleyecek girişimlere zemin hazırladık. Böylece Bakü’ye giderek, iletişim içinde olduğumuz bu kurumlarla akademik düzeyde ortak hareket edeceğimiz anlaşmaları imzaladık. Çok mutluyuz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

 

KÜRESEL GÜÇ TÜRKİYE

Söz konusu anlaşmalarla bölgesel aktör olmaktan küresel güce dönüşen Türkiye’nin bilimsel altyapısını daha da geliştireceklerini vurgulayan Rektör Hotar, “Bizler, sadece yükseköğretim faaliyetleri ile Ar-Ge ve inovasyon dayalı temel konularda değil; ülkemizin refahına, toplumumuzun geleceğine ve dostlarımızla olan diyaloğumuza katkı sağlayacak girişimlere de önem veriyoruz. Bu çalışmamız da bunların bir sonucudur. Hedefimiz, Azerbaycan ile olan bilimsel ağı çeşitlendirerek; sürdürülebilir bilimsel eğitim programlarını desteklemektir. Bunu yaparken mensuplarımıza yeni olanaklar sağlamayı ve güzel İzmirimizin kalkınma noktalarına katkı vermeyi arzuluyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu bilinç ile hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum