Deri kanserinde erken tanı hayat kurtarır

EGEOLAY/Türk Dermatoloji Derneği, Uluslararası Dermatoloji Dernekleri Ligi ve Uluslararası Dermatoloji Topluluğu işbirliğinde, Dünya Deri Sağlığı Günü etkinlikleri kapsamında, deri kanseri hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan toplum eğitim projesini hayata geçirdi.

Deri kanserinde erken tanı hayat kurtarır
Editör: Ege Olay
19 Mart 2021 - 12:02 - Güncelleme: 20 Mart 2021 - 12:22
Proje kapsamında gönüllülerle toplumun pek çok kesiminden kişiye ulaşıldı.Çalışmalarla yapılan bilgilendirmelerin yanı sıra, özellikle COVID-19 salgını döneminde bilgilendirmeler kısa kamu spotları ve bilgilendirici içerikler ile online platformlarda sürüyor.
 
Projeyi Türk Dermatoloji Derneği adına yürüten Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Fatmagül Gülbaşaran,deri kanserlerinin büyük ölçüde önlenebilmesine rağmen konuyla ilgili toplumun pek çok kesiminde ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu ve basit adımlarla bu kanser türünden korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Özellikle güneş vb. çevresel etkilerin, yanlış kozmetik uygulamalarının neden olabildiği deri kanserinin büyük ölçüde önlenebilir olduğuna dikkat çekmek için yola çıktıklarını belirten Gülbaşaran, projenin deri kanserinden ve yarattığı olumsuz sonuçlardan korunmak için önemli bir bilinçlendirme kampanyası olduğunun altını çizdi.
 
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre deri kanserinin tanı konulan her üç kanserden biri olacak şekilde çok sık görüldüğünü,  özellikle15-30 yaş arası gençlerde görülen en sık kanser türü olduğunu belirten Dr. Gülbaşaran ‘melanom’ olarak bilinen deri kanserinin en ölümcül kanser türlerinden biri olduğunu ifade etti. Gülbaşaran, korunmasız bronzlaşma alışkanlıklarının melanomun en önemli nedenlerinden olduğuna dikkat çekti.
 
Gülbaşaran, Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu ve deri kanseri alanında Türkiye’de ve uluslararası düzeyde önemli çalışmalar yapmış Prof. Dr. Fezal Özdemir’in öncülüğünde gerçekleşen projeye destek veren herkese teşekkür etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum