Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil

EGEOLAY/CNN TÜRK'e konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Cuma günü Ayasofya'da kılınan namaz sırasında verdiği hutbedeki konuşmalarını değerlendiren Kalın şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil
Editör: Ege Olay
28 Temmuz 2020 - 12:02
"Ali Erbaş Hoca, vakfiyeden alıntı yaptı. Hutbede Atatürk’e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil. Dönemin şartları içerisinde oranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiş. Atütürk’e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Bırakın başka bir yerde Cuma hutbesinde lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz."

Erbaş, 24 Temmuz Cuma günü 86 yıl sonra yeniden cami olan Ayasofya’da ilk cuma namazı sırasında verdiği hutbede “Vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar; vâkıfın şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” ifadelerini kullanmıştı.

Erbaş’ın ifadelerinin ardından CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri Erbaş’ı Ayasofya’yı müzeye çevirme kararının altında imzası olan Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okumakla suçlamış, sosyal medyada da bu Erbaş’ın bu ifadeleri tepkilere yol açmıştı.

Erbaş daha sonra yaptığı açıklamada, "Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Vâkıfın vasiyeti nass hükmündedir. Bunu Müslümanlara Diyanet İşleri Başkanı'nın hatırlatması son derece normal bir davranıştır... Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. ‘Uğramıştır’ demedim, ‘Çiğnerse lanete uğrar’ dedim. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi hususunda Atatürk’ün dahlinin olup olmadığı da tarihçiler arasında tartışmalı bir konudur." demişti.

Ayasofya: Rejim tartışması çıkarmak hedeften saptırmaktır

Kalın, Ayasofya'nın cami olarak açılması konusunda ise şunları söyledi:

"Ayasofya'nın açılması tartışmaları sürerken, CHP de dahil olmak üzere muhalafet destek verdi. HDP hariç Meclis'teki tüm partilerin destek verdiği Ayasofya'nın açılması kararı üzerinden rejim tartışması çıkarmak bizi hedeften saptırmaktır. Güzel bir iş yapıldı, bu gölgelenmemeli."

YORUMLAR

  • 0 Yorum