Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev'i kabul etti 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev'i Huber Köşkü'nde kabul etti. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Konseyi'ne gözlemci...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev'i kabul etti 
Editör: Bot
20 Mayıs 2019 - 19:48 - Güncelleme: 20 Mayıs 2019 - 19:48
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev'i Huber Köşkü'nde kabul etti. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Konseyi'ne gözlemci üye olması konusunda destek beklediklerini ifade ederek, "Türk Konseyi'nin İstanbul'da kalmasını ve mevcut yapısını korumasını istiyoruz" dedi. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev'i kabul etti. Erdoğan, Huber Köşkü'nde gerçekleşen kabulde Kırgızistan'da düzenlenen 6. Türk Konseyi Zirvesi'nde aldıkları kararla Türk Konseyi Genel Sekreterliği'ne ataması gerçekleştirilen Bağdad Amreyev'e başarılar diledi. Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin her daim öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türk Konseyi'nin diğer ülke ve uluslararası örgütlerle işbirliğini güçlendirmesine önem atfettiklerini dile getirdi. Bu amaçla İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci statüsü elde edilmesi çalışmalarını desteklediklerini belirten Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Konseyi'ne gözlemci üye olması konusunda destek beklediklerini ifade etti. 

"TÜRK KONSEYİ'NİN İSTANBUL'DA KALMASINI VE MEVCUT YAPISINI KORUMASINI İSTİYORUZ" 
Erdoğan, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Ekim ayında düzenlenecek 7'inci zirvenin hazırlıklarını da yakından izlediklerini belirterek şunları kaydetti: 
"Bu zirve ile birlikte artık Özbekistan'ı da Konsey üyesi olarak görmeyi ümit ediyoruz. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un zirveye onur konuğu olarak davet edilebileceğini de düşünüyoruz. Reform düşüncesi Konsey gündeminde üst sıralarda yer almakta. Sayın Nazarbayev'in bu konudaki vizyonunu paylaşıyoruz. Eşgüdüm ve sinerjinin geliştirilmesi yoluyla Konsey'in verimliliğinin artırılmasına matuf seçeneklerin değerlendirilmesini daha uygun buluyoruz. Bu çerçevede Türk Konseyi'nin İstanbul'da kalmasını ve mevcut yapısını korumasını istiyoruz." 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) ayrı bir uluslararası örgüt olarak devamından yanayız. TÜRKSOY'un özel statüsünün korunarak mevcut üye yapısıyla Ankara'da kalmasının uygun olacağını değerlendiriyoruz" dedi. 
Erdoğan, Nur-Sultan'da bulunan Uluslararası Türk Akademisi ve Bakü'de yerleşik Türk Kültür ve Mirası Vakfı hususunda Kazakistan ve Azerbaycan'ın tercih edeceği önerileri desteklemeye hazır olduklarını da ifade etti. 

"NAZARBAYEV'İN TÜRK KONSEYİ ONURSAL BAŞKANI OLMASINI ÖNERDİM" 
Erdoğan, "Türk dünyasının Aksakalı" olarak gördükleri Nazarbayev'in liderliğinin gerek Kazakistan'la ikili ilişkilerin geliştirilmesinde, gerek Türk Konseyi'nin kurulup gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Nazarbayev'in değerli görüşlerine ve derin tecrübesine önümüzdeki dönemlerde de ihtiyaç duyacaklarını belirten Erdoğan, "Bu anlayışla Sayın Nazarbayev'in Türk Konseyi Onursal Başkanı olmasını önerdim. Teklifimizin tüm üye ülkelerden kabul gördüğünü büyük bir memnuniyetle öğrendim" diye konuştu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayında yapacakları zirve sırasında bu konuda ayrıca bir tören düzenleyebileceklerini söyledi. Kabulde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da hazır bulundu. 
(İHA)
İHA

YORUMLAR

  • 0 Yorum