Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'de toplu açılış törenine katıldı

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bizim bu ülkeye en büyük hizmetimiz, asırlık demokrasi ve kalkınma eksiklerini sadece 20 yılda tamamlamış olmamızdır. Şimdi bu güçlü eser ve hizmet altyapısının üzerinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmeye hazırlanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'de toplu açılış törenine katıldı
Editör: Ege Olay
18 Nisan 2023 - 20:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Valilik Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, sanayisiyle, teknolojisiyle, tarımıyla, lojistiğiyle, eğitimiyle, sağlığıyla, gelişen tüm imkânlarıyla Eskişehir’in dinamizminin her geçen gün arttığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte asırlarca dünyanın ilim ve üretim merkezi olan bu coğrafya, son yıllarda hak etmediği bir ihmali yaşamıştır. Bizim bu ülkeye en büyük hizmetimiz, asırlık demokrasi ve kalkınma eksiklerini sadece 20 yılda tamamlamış olmamızdır. Şimdi bu güçlü eser ve hizmet altyapısının üzerinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmeye hazırlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

“AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ PİLOT TESİS İLK AŞAMADA YILDA BİN 200 TON CEVHER İŞLEYECEK”

Bugün Eskişehir Beylikova’da keşfettikleri 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervini işleyecek pilot üretim tesisinin açılışını yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu madenlerin enerjiden savunmaya, kimyadan cam ve seramik üretimine kadar geniş bir kullanım alanı var. Bunlar öyle stratejik ürünler ki Amerika ile Çin’in arasındaki ekonomik çekişmenin en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Açılışını yaptığımız pilot tesis ilk aşamada yılda bin 200 ton cevher işleyerek işe başlayacak. Hemen ardından yıllık üretimi 570 bin tona çıkartacak yeni bir tesis kuracağız” dedi.

Bu yıl içinde Eskişehir’e 501 milyon liralık yatırımla üç yeni bor işleme tesisi daha kazandıracaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nadir toprak elementi tesisimizin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. İkinci müjdemiz, ülkemizin ilk yerli elektrikli lokomotifi E-5000’in lokomotif ve alt sistemlerinin tasarımı, imalatı ve montajı tamamlanarak test ve sertifikasyonuna başlanmasıdır. Önümüzdeki 10 yıl içinde ihtiyaç duyacağımız 500 lokomotifi burada üreteceğiz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum