Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Geleneksel Sporlar Tesisleri'nin açılış törenine katıldı

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü Tesisleri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Geleneksel Sporlar Tesisleri'nin açılış törenine katıldı
Editör: Ege Olay
12 Ocak 2021 - 13:13 - Güncelleme: 12 Ocak 2021 - 14:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü Tesisleri’nin açılış törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleneksel sporlara gönül veren Ankara'daki vatandaşlara hizmet edecek tesisin hayırlı olmasını diledi.

Tesisin, özellikle binicilik, okçuluk ve ata yadigârı güreş gibi sporları öğrenmek, bu alanlarda kendilerini geliştirmek, hatta hoşça vakit geçirmek isteyen herkes için yeni bir nefes alanı olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bünyesindeki ahırı, açık ve kapalı menajleri, gezi alanları, tribünü, açık ve kapalı ok atış sahaları, güreş alanları, satış ve tamir atölyeleri, konferans salonu, kafeteryası ve diğer tüm birimleriyle tesisin Ankara'ya kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günde 48 öğrenciye at biniş, 150 öğrenciye okçuluk eğitimi verme kapasitesi bulunan tesise, bilhassa gençlerin dört elle sarılacağından şüphe duymadığını ifade ederek, “Nitekim, salgın şartlarına rağmen 110 öğrenciyle faaliyetlerine devam eden tesisimizin, önümüzdeki dönemde Ankara'nın en cazip yerleri arasına gireceğini düşünüyorum” dedi.

“TARİHİMİZİN VE MEDENİYETİMİZİN ÖNEMLİ SEMBOLÜNE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

At, ok ve güreşin bu üç spor dalının dahi, binlerce yıllık Türk tarihini tek başlarına anlatmaya yetecek zenginliğe sahip olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, atın Türk kültüründeki yerini göstermesi bakımından Dede Korkut Destanı'ndan, zindana atılan Bamsı Beyrek'in, kendisini 16 yıl boyunca bekleyen atına “At demezem sana, kardaş direm, kardaşımdan ileri” diye seslendiğini örneğini aktardı.

Divanü Lugati't-Türk'te de atla ilgili tam 180 tabir yer aldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dadaloğlu'nun Aydost Bozlağındaki “Kalktı göç eyledi avşar elleri, ağır ağır giden eller bizimdir. Arap atlar yakın eder ırağı, yüce dağdan aşan yollar bizimdir” dizelerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, bizde atlar, uzak hayalleri yakın ettiği için kıymetlidir. Elbette at aynı zamanda, Peygamber efendimize Miraç yolculuğunda eşlik eden Burak'tır. Tarihte, hangi toplum atla tanışmış, kaynaşmış, bütünleşmişse, hemen arkasından büyüme, genişleme, gelişme dönemine girmiştir. Bu bakımdan at, bir medeniyet kurma aracıdır. Osmanlı, devletle birlikte, sarayın at ihtiyacını karşılamak için Çiftlikat-ı Hümayunu da kurmuştur. Cirit başta olmak üzere, atla ilgili pek çok oyunun yer aldığı geleneksel sporlarımızın yeniden canlanması, bizi memnun ediyor. Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak boynumuzun borcudur.”

“MAZİDEN ATİYE GÜÇLÜ BİR KÖPRÜ KURMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı olduktan sonra, ülkeye gelen misafir devlet başkanlarının karşılama törenlerinde, Muhafız Alayına bağlı bir atlı birliğin de yer almasını temin ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii bunları dahi eleştirecek kadar tarih, kültür, medeniyet yoksunu, hatta düşmanı kişiler çıktı. Bundan rahatsız oldular. Aynı zihniyet, muhtemelen bu tesisi de eleştirecektir. Varsın eleştirsinler biz işimize bakalım. Hâlbuki kökü olmayanların akıbeti, esen her rüzgârın önünde sürüklenip gitmektir. Biz, köklerimize, tarihimize, kültürümüze sahip çıkarak, maziden atiye güçlü bir köprü kurmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Tarihçilerin bir kısmının Türk Milletini, ordu millet veya asker millet olarak tarif ettiğini, bu tanımın sembollerinden birinin at ise diğerinin de ok olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültürümüzde ok ve yay, siyasetten sosyal hayata birçok göndermeye sahip zengin anlamlara sahiptir. Yayın merkezi, okun ise uç beyliklerini temsil ettiği siyaset geleneğimizde bu semboller, devlet idaresinde hakimiyet nişanesi olarak görülüyordu” şeklinde konuştu.

Ecdadın okçulukta gösterdiği başarının, dünyaya parmak ısırtacak derecede olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İstanbul'un en önemli yerlerinden birinin, doğduğum, büyüdüğüm yer olması dolayısıyla gurur duyuyorum, Okmeydanı olması, tesadüf değildir.  Osmanlı döneminde Okmeydanı'na abdestsiz ve sarhoş girilemiyordu. Aynı şekilde Okçular kabza sınavında kabiliyetleri yanında, ahlak ve karakterleriyle de imtihan ediliyorlardı. Okçuluk müsabakaları öncesinde muhakkak besmele çekilir, Peygamber Efendimize salavat gönderilirdi. Bu alanda kendini geliştirmek isteyenlerin rekabetle beraber dayanışma, mücadeleyle birlikte çelebilik hasletlerini de göstermesi gerekiyordu. Aynı değerler, tüm spor dallarıyla uğraşanlar için de geçerliydi. Er meydanında yiğitlik gösteren pehlivanın, hayatının diğer kısımlarında da civanmert olması beklenirdi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ata sporlarını ihya etmek için çalışırken, aynı zamanda dile getirdiği değerleri de yeni nesillere aktarmayı hedeflediklerini vurguladı.

“İNANÇLI, AHLAKLI, ERDEMLİ GENÇLER YETİŞTİRMEDEN GELECEĞİMİZE GÜVENLE BAKAMAYIZ”

“Evlatlarımızı biniciliğe, okçuluğa, güreşe yönlendirirken, aslında onları kendi medeniyet ve kültür miraslarına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendini bilen, tarihini bilen, medeniyetini bilen, inançlı, ahlaklı, erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız. Son dönemde tarihimizi ve kültürümüzü anlatan dizilerin ilgi çekmesinin gerisinde, milletimizin geçmişini bilme, tanıma ve yaşatma heyecanı yatıyor. İşte bu anlayışla, yılların ihmalini giderecek, ata sporlarımızı insanımıza tanıtacak, özellikle çocuklarımızın tarihlerine sahip çıkmasını sağlayacak her çabaya destek veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan tesisin, Ankara'da geleneksel sporların gelişmesine büyük katkı sağlayacağına olan inancını dile getirerek, tesisin hemen yanı başındaki 40 dönümlük alanın da tahsis edilmesiyle projenin daha kapsamlı hâle geleceğini söyledi.

Tüm vatandaşları, özellikle çocukları ve gençleri bu güzel tesisten faydalanmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenleri kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kazancı tarafından üç dünya şampiyonluğu bulunan “Alparslan” isimli özel bir yay hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra “Tesisimiz özellikle çocuklarımıza ve gençliğimize hayırlı olsun diyorum. Zira ideal bir gençliği yetiştirmek inanıyorum ki tüm anlattıklarımla buradan geçiyor. Rabbim yar ve yardımcımız olsun” diyerek tesisin açılış kurdelesini beraberindekilerle kesti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum