Corona'dan doğaya kaçış başladı; bahçeli konutların fiyatı arttı

EGEOLAY/Corona pandemisi nedeniyle evlerinde uzun süre vakit geçiren insanlar, doğayla iç içe yaşama isteğiyle birlikte bahçeli ve müstakil konutları yeni yaşam alanı olarak tercih etmeye başladı.

Corona'dan doğaya kaçış başladı; bahçeli konutların fiyatı arttı
Editör: Ege Olay
19 Mayıs 2020 - 12:16
Giderek yoğunlaşan nüfusun getirdiği betonlaşma sonucu doğal yaşamdan da giderek uzaklaşmak zorunda kalan insanlar, özellikle sosyal donatıları, yeşil alanları ve hobi bahçeleri bulunan projeler ile birlikte müstakil konutlara yöneliyor.

Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz sektör temsilcileri, İzmir'de bu ihtiyaca cevap verecek nitelikli konut projelerinin hem şehir içi hem de şehir dışından ilgi gördüğünü belirtiyor.

Salgın tehlikesinin ne zaman biteceğinin belli olmadığını da vurgulayan sektör temsilcileri, kent merkezinde bulunan arsaların az olması nedeniyle yaşamın daha geniş yeşil alanlara sahip projelerle birlikte şehir dışına doğru kayacağına dikkat çekiyor.

Tanyer Yapı Genel Koordinatörü Taylan Tanyer:

NİTELİKLİ PROJELERE İLGİ ARTIYOR”

İnsanlar artık salgın nedeniyle müstakil evlere, zemin katı ve bahçeli konutlara yöneldi. Burada doğal yaşam ve temiz havaya olan talebin de önemi büyük. Bu dönemde özellikle çocuklu aileler apartman tarzı yaşamdan çok, daha doğal ve özgür bir ortamda çocuklarını yetiştirmek istiyorlar. Lojistik ve online alışveriş imkanının da gelişmesiyle birlikte artık alışveriş merkezlerine olan ihtiyaç da göreceli olarak azaldı. Böylelikle insanların kent merkezinde oturmak gibi bir zorunlulukları eskisi kadar önem taşımıyor. Artık kısa ve orta vadede gayrimenkul tekrar bir yatırım aracı olarak öne çıktı. Özellikle İzmir bu konuda çok şanslı. İzmir'de doğal çevre ve sosyal donatıları birlikte sunabilen projeler bir adım önde olacak. Bize de bu konuda birçok talep geliyor. Tanyer Yapı olarak zaten uzun zamandır insanı ve doğayı bütünleştiren nitelikli projeleri kentimize kazandırıyorduk. İzmir'e şehir dışından da ilgi büyük. Tabii, bu durum müstakil ve nitelikli sitelerindeki konut fiyatlarının da artmasına neden olacaktır.

Coldwell Banker Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar:

YAZ AYLARINDA CANLANMA BEKLİYORUZ”

İnsanlar tüm dünyayı sarsan corona virüsü nedeniyle uzun zamandır tedirginlik yaşıyordu. Mayıs ayıyla birlikte piyasalarda biraz daha hareketlenme başladı. Şu dönemde özellikle bahçeli ve müstakil konutlar çok revaçta. Hem kiralık, hem de satılık olarak insanlar bu tarz konutlara yöneldi. İnsanlar geçtiğimiz dönemde konut ihtiyaçlarını erteleyebildikleri kadar erteledi. Artık kısıtlamaların da azaltılmasıyla satın alma ve kiralamalarla birlikte canlanma hissediliyor. Genelde 300 - 500 bin bandındaki konutlar talep görürken, şu anda daha üst segment “doğal yaşam alanı”na sahip daireler tercih ediliyor. Özellikle bayramdan sonra şehirler arası seyahat kısıtlamalarının da kalkacağı düşünülürse birçok insan yatırım amaçlı olarak İstanbul’dan İzmir’e gelecek. Öte yandan yurtdışında yaşayanların paraları da ülkemizde çok değerli hale geldi. Bu nedenle Almanya gibi ülkelerde yaşayan insanların alım gücü de arttı. Yaz döneminde konut ve gayrimenkul satışlarında bir hareketlenme olacaktır.

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay:

KONUTLARDA DOĞAL YAŞAMA DÖNÜŞ BAŞLADI

İnsanlar son dönemde bahçeli evler ve yeşil alanlara sahip site içindeki projelere yöneldi. Bunun yanı sıra; bağ bahçe ve arsa alımları da arttı. Çünkü yatırımcılar bir prefabrik ev de olsa doğaya dönme arzusuyla yatırım yapmaya başladı. Corona virüs krizinin tam olarak ne zaman biteceği de belli değil aslında. Bu nedenle herkes artık daha uzun vadeli bir şekilde yatırımlarını şekillendirmeye başladı. Özellikle konut kredi faiz oralarının da düşmesiyle birlikte insanlar yeniden gayrimenkul sektörünü yatırım aracı olarak görüyor. Yatırımcılar paralarını bankada değerlendirmek yerine, konut alımına yöneliyor. Yaz aylarıyla birlikte insanlar otellerden çok Urla, Çeşme gibi sayfiye bölgelerinden müstakil yazlık kiralama taraftarı. Bu nedenle yaz aylarında bir hareketlenme söz konusu. Coronadan en çok etkilenen sektörlerin başında ise kafe, pastane, restoran gibi gıda sektörü geliyor. Bu ticari dükkanların satış ve kiralaması durdu. Öte yandan ofis kiralamaları ve konut sektöründe ise bir canlanma yaşıyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum