Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, "4. faz" ile gücüne güç katacak

EGEOLAY/İzmir’in en önemli atık su arıtma yatırımlarından birisi olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. faz inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Avrupa Birliği standartlarında hizmet veren tesisteki çalışmaları yerinde inceleyen İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Mevcut 3 fazla entegre çalışacak 4. fazın inşaatını yüzde 98 oranında tamamlayarak mekaniklerin montajına başladık. Atık su arıtmada önemli bir ihtiyacı karşılayan tesisimiz, ‘Temiz Körfez’ odaklı yatırımlarımızın da önemli bir aşamasını oluşturuyor. İZSU olarak ekolojik yaşamı temel alan yatırımlarımızı hem İzmir’in hem de kentte yaşayan canlıların geleceğine yatırım olarak görüyoruz” diye konuştu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, "4. faz" ile gücüne güç katacak
Editör: Ege Olay
29 Mart 2024 - 15:49
İzmir’in “Temiz Körfez” hedefli yatırımlarını bir bir hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. faz inşaatını yüzde 98 oranında tamamladı; difizör ve blower montajına başladı. Tesisteki çalışmaları yerinde denetleyen İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Avrupa Birliği standartlarında kişi başına arıtılan atık suda, yüzde 97’lik bir oranla Türkiye birincisiyiz. Halen devam eden 4. faz çalışmalarının tamamlanmasının ardından Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 oranda artıracağız. Böylece tesisimiz, yeniden ‘Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi’ unvanına kavuşacak” dedi. Kurum olarak hayata geçirdikleri yatırımları, sadece rakam olarak görmediklerini ifade eden Köseoğlu, “Sonuçta 4. faz ile İzmir Körfezi’nde yaşanan olumlu süreç, yalnızca vatandaşlarımızın değil bu kentte varlığını sürdüren bütün canlıların yaşamına dokunacak. Dolayısıyla İZSU olarak ekolojik yaşamı temel alan yatırımlarımızı hem İzmir’in hem de kentte yaşayan canlıların geleceğine yatırım olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
 Atık su debisi yönetilecek
Mevcut 4. faz inşaatının tamamlanmasıyla birlikte tesisin günlük 605 bin metreküp olan arıtma kapasitesinin 820 bin metreküpe çıkacağını belirten Köseoğlu, 4. faz yatırımının ardından yağmurlu zamanlarda oluşan fazla atık su debisinin de yönetileceğini belirtti. Bu sayede mevcut 3 fazdaki bakım onarımın da rahatlıkla yapılmaya başlanacağına işaret eden Köseoğlu, “İnşaatımızda ön çökeltim, biyofosfor, havalandırma ve son çökeltim havuzları ile pompa istasyonlarının inşaatları tamamlandı. Ayrıca blower binası ve idari binalarımızın inşaatları yapıldı. İZSU ekiplerimiz, tesiste kullanılacak bazı mekanik ekipmanların montajlarına da başladı. İzmir'in atık su arıtma ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, bu yatırımlar sayesinde gücüne güç katacak” açıklamasında bulundu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum