CHP'li Purçu; "Üç engelli maaşını toplasan bile açlık sınırına erişilemiyor!"

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için TBMM Başkanlığına kanun teklifleri ve soru önergeleri verdi. Engelli bireylerin sorunlarının çözümü için hükümeti göreve çağırdı.

CHP'li Purçu; "Üç engelli maaşını toplasan bile açlık sınırına erişilemiyor!"
Editör: Ege Olay
27 Ocak 2023 - 16:15
Özcan Purçu yaptığı yasama çalışmaları ve Tüm Bağımsız Engelliler Platformundan kendisine ulaşan sorunlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
 
Sorun da Belli Çözüm de, Çözümün Önünde Tek Engel Hükümet!
 
“Hükümet eliyle engelli vatandaşımızın önüne engeller konuyor. Engelli vatandaşlarımız ülkemizde insanca yaşamak istiyor; sadece seçim dönemlerinde ya da 3 Aralıklarda hatırlanmak istemiyor.
 
Ancak her geçen gün daha da yoksullaşan engelli vatandaşlar artık tamamen sefalete teslim ediliyor. Engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olan bir engelli vatandaşımız eline asgari ücrete yapılan son zamdan sonra 2 bin 609 lira engelli aylığı geçiyor. Engel oranı yüzde 40-69 arasında olan bir engelli vatandaşımız ise asgari ücret zammından sonra 1.738 TL engelli aylığı alıyor. Vatandaş hiçbir harcama yapmadan her öğün bir simit yiyip iki çay içse aldığı aylık bunu bile karşılamaya yetmez.
 
Açlık sınırı 8 bin 130 lira olurken, yoksulluk sınırı da 26 bin 483 lira olduğu bir ekonomide engelliye verilen bu maaş vatandaşımızı adeta ölüme terk etmektir. 
 
Engelli vatandaşlarımız sosyal devletin sosyal yardım şemsiyesine daha fazla ihtiyaç duymaktadır.  Ancak Engellileri yok sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Üç engelli maaşını toplasan bile açlık sınırına erişilemiyor!
 
Ancak gelin görün ki bir zamanlar iktidar sözcüleri” çağ atladık, milli gelirimiz arttı” masalını anlatırdı; ekonomi o kadar kötü durumdaki şimdilerde, ayakkabı yalama edebiyatı ile günü geçiştirmeye çalışıyorlar. Oysa gerçeği görmek istiyorlarsa bir markete girip et, yumurta, peynir fiyatına bakmaları yeterli olur.
Engelli İstihdam Kotaları Son Derece Yetersizdir!
 
Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunu iş ve geçimdir. 4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, elli veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde yüzde üç, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi çalıştırmak zorunludur.
 
Bu kotalar yetersizdir. Buna karşın ne özel sektör ne de kamu bu kotaları bile tam kullanmamaktadır. İstihdam engelliler için en temel yaşamsal haktır. Bu nedenle kotalar artırılmalıdır, kotaya uyulmaması durumunda yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır. .
 
Engelliler En İhtiyaç Duyduğu Sağlıkta Bile Engelleniyor!
 
Kendilerine reva görülen ve yoksulluk koşullarının çok altında olan maaşları ile geçinmeye çalışan engelli bireyler bir de sağlık hizmetlerinde ödedikleri katkı payları nedeniyle sağlık hizmetlerinden gerektiği kadar yararlanamamaktadır.
 
Engelli vatandaşlarımız evlerinde pek çok sağlık sorunu yaşarken; ödeyecekleri bedeller nedeniyle hastanelere gidememekte, muayene olamamakta, adeta kaderlerine terk edilmektedir.
 
Hayatlarını zor koşullarda idame ettirmeye çabalayan engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinde yararlanmaları kolaylaştırılmalı ve engellilik oran şartı aranmaksızın engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanların sağlık hizmetlerinden katkı payı alımına bir son verilmelidir.
 
Engelli sağlıktan ücretsiz yararlanmalı ne doktora ne ilaca para ödemelidir.
 
Engelli Kimlik Kartı Nüfus Cüzdanı ve Ehliyet Gibi Her Yerde Geçerli Olmalı
 
Engelli vatandaşların kimlik kartları sadece yaşadıkları ilde geçerlidir. Halbuki bu vatandaşlarımız kartları ile seyahat kısıtlaması olmadan, ülke genelinde seyahat ermelidir. Engelli kimlik kartı nüfus cüzdanı, ehliyet gibi yurt genelinde geçerli olmalıdır.
14 Mayıs’ta Engellinin Önündeki Engeller Kalkacak!
 
Birleşmiş Milletlere üyeyiz; ancak BM Engelli koşullarını uygulamıyoruz. İmar planları engellilere uygun değildir. Sadece yollara göstermelik konulan sarı bantlar ile engelli dostu olunmaz. Engelli yurttaşlarımız plansız çarpık kentleşme, empati eksikliği ve duyarsızlıktan kaynaklanan ve önlerine çıkan aşılması zor ulaşım engelleri nedeniyle sokağa çıkamamakta, kamusal alanları özgürce kullanamamakta, eğitim, özel eğitim, mesleki eğitim gibi temel insan haklarından yararlanamamakta, eve mahkûm edilmektedir. BM ‘üye olmak yetmez; onların belirlediği kuralları da uygulamak gerekir.
 
Sadece kâğıt üstünde eylem planları hazırlanarak engellilere değer verilemez; göstermelik söylemlerle değil; onların engelli maaşlarını iyileştirici, paralı sağlığın olmadığı; engellilerin sokağa çıkabildiği, ulaşım engelinin, bina engellerinin olmadığı icraatların yapılması gerekir.
 
14 Mayıs 2023 tarihi itibariyle söz veriyoruz; CHP iktidarında engellilerin önündeki tüm engeller kalkacak; eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal güvenliği kapsayan  bütüncül bir çözüm modeli derhal uygulanmaya konulacaktır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum