CHP'li Purçu Avrupa Parlamentosuna Roman Çıkartması Yaptı

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman Vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak için Avrupa Parlamentosunda temaslarda bulundu.

CHP'li Purçu Avrupa Parlamentosuna Roman Çıkartması Yaptı
Editör: Ege Olay
21 Şubat 2020 - 10:33
Türkiye’nin, AB’nin İlerleme Raporunda da belirtildiği gibi Romanlar’la ilgili sınıfta kaldığını ifade eden Purçu “Bu temaslarımın esas amacı,  geçmişte Avrupa Konseyinde ve Avrupa Komisyonunun ’da yapmış olduğumuz çalışmaları güçlendirmek, Romanların yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları sorunların çözümlerine ilişkin farklı ülkelerdeki yaklaşımların karşılaştırılması ve bu çözümlerin Türkiye’de uygulanabilirliği konusunda fikir sahibi olmaktır” dedi.



CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman Vatandaşların Sorunlarına çözüm bulmak için Avrupa Parlamentosunda Milletvekilleri ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ile görüşmek üzere Brüksel’e gitti.



Dünyadaki Roman nüfusunun en yoğun olduğu ülkenin Türkiye olduğunu belirten CHP’li vekil “Avrupa Parlamentosu bunun farkındadır. Avrupa Birliği’nin Romanlar ile ilgili içerme, entegrasyon ve güçlendirme politikaları Avrupa Komisyonu‘nun 2011 yılında benimsediği ‘2020 Yılına Kadar Uygulanacak Ulusal Roman Entegrasyon Stratejileri AB Çerçevesinde’ belirlenmiştir. Bu çerçevede 28 Üye Devlet, 7 aday ülke ve tüm potansiyel aday ülkeler kendi Ulusal Roman Entegrasyon Stratejilerini kabul etmiş ve uygulamaya koymuşlardır” ifadelerini kullandı.



Purçu’nun açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde;



TÜRKİYE ROMANLAR KONUSUNDA SINIFTA KALDI



Romanların bulunduğu ülkelerle kıyaslandığında, 2019 Avrupa Birliği ilerleme raporunda Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi. İlerleme raporunda ‘Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi’nin uygulamasının, tüm ilgili aktörlerin katılımıyla, 2019-2021 eylem planının hazırlanması, kabul edilmesi ve uygulamaya konulmasını da içerecek biçimde geliştirilmesi gerekmektedir. Sosyal yardım yararlanıcıları, istihdam ya da aktif iş gücü piyasası tedbirleri açısından Türkiye İş Kurumuna yönlendirilmektedir. Savunmasız kimseler için kurumsal bakımdan toplum temelli bakıma geçiş konusunda çok az ilerleme kaydedilmiştir’ düşüncesine yer verilmişti. Romanlar ile ilgili içerme, entegrasyon ve güçlendirme politikalarına bakıldığında Türkiye sınıfta kalmıştır.

 

PURÇU, AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE RAPORTÖRÜ NACHO SANCHEZ AMOR İLE GÖRÜŞTÜ



Purçu,  görüşmelerine, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü NachoSanchez Amor ile başladı. Daha sonra Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı MsLiviaJaroka,  Avrupa Komisyonu Türkiye Masası BaşkanıBernardBrunett, Avrupa Parlamentosu Üyesi Mr. Romeo Franz yine Avrupa Parlamentosu Üyesi Mr. PetarPolak,  ayrıca; Avrupa Roman Bilgi Ofisi Direktörü IvanIvanov, Avrupa Roman Taban Organizasyonları Ağı Direktörü Gabriela Hrabanova, ve Avrupa Roman Eşitlik Ağı Direktörü Adem Ademi ile görüştü.Purçu’nun tüm görüşmelerine CHP Avrupa Birliği temsilcisi Kader Sevinç eşlik etti.

CHP’li PURÇU Türkiye’deki Roman vatandaşlar ile ilgili çalışmalara hız katmak amacıyla: Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor ile Roman vatandaşlar’ın sorunları ve bunların çözümleri üzerine Brüksel’de verimli bir görüşme yaptı. Başta Türkiye olmak üzere görüşmelerin temel gündemi, tüm dünyada ki Romanların ana sorunu olan ayrımcılığın ve dışlanmışlığın yok edilmesi üzerine oldu. Türkiye Raportörü Amor,  “Romanların mevcut durumu Türkiye’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de aynıdır. Asıl hedeflerin ayrımcılık,  insan hakları,  barınma, eğitim ve sağlık sorunlarının çözüme kavuşturulmasıdır. Çözüm süreci yerel yönetimlerin Roman vatandaşlara sağladıkları sosyal imkanlar ve yapmış oldukları çalışmalar ile desteklenmelidir.” görüşlerini sayınPurçu ile paylaştı.

Purçu son olarak; Brükselde yapılan görüşmelerde Türkiye’de yaşayan Romanların lehine olacak çalışmalar ile ilerleme sürecine katkı sağlayacak ve ışık tutacak fikir ve görüşlerin karşılık bulması için yapılan çalışmaların ve görüşmelerin çok faydalı olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum