Çeşme'nin hırçın sularında BIG FISH heyecanı

EGEOLAY/İzleyici ve katılımcı sayısıyla Avrupa’nın önemli turnuvaları arasında gösterilen ve farklı bölgelerden usta ve sportif balıkçıları bir araya getiren Big Fish Turkey denizde heyecanlı balık avı yarışmaları, karada da düzenlenen wokshoplarıyla Çeşme’de hafta sonunu şenlendirdi.

Çeşme'nin hırçın sularında BIG FISH heyecanı
Editör: Ege Olay
27 Eylül 2021 - 12:01
13 yıl Alaçatı’da düzenlenen turnuva, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirilememişti. 14’ncüsü ise bu yılilk kez yeni destinasyonu Çeşme Marina’dayine ‘Büyük Balığın Peşinde’ sloganı ve ‘Sürdürülebilir yaşam için bilinçli avlanma’ temasıyla balık avı tutkunlarını buluşturdu. Turnuvada yaklaşık 250 yarışmacı yarışların gerçekleştiği iki gün boyunca ‘En Büyük’ ve ‘En Fazla’ balığı yakalamak, ‘Yakala-Bırak-Yaşat’  için kıyasıya ama centilmence ve dostane bir yarışmaya imza attı. Türkiye’yi windsurf dalında olimpiyatlarda temsil etmiş sporcular İlknur ve Ertuğrul İçingir önderliğinde, gerçekleşen turnuvada bu yıl da “Yakala Bırak Yaşat” teşvik edildi.
Turnuvaya Kıbrıs’tan katılan Friendship ekibi turnuvanın ilk gün yarışlarında yakaladıkları 48,5 kilo, ikinci gün yarışlarında da 61,5 kiloluk bluefini denizden karaya getirirken, 3 adet bluefin orkinosu da denize geri bıraktı. Ekip sahneye geldiğinde Türk ve KKTC bayraklarını bir arada açınca duygu seli yaşanarak, etkinliğe katılan ekipler ve konuklar tarafından ayakta alkışlandı. İlginin oldukça yoğun olduğu turnuva hafta sonu Çeşme’yi şenlendirdi.

Turnuva 2018 yılında Fidato teknesi ekibinin yakaladığı 305 kiloluk bluefin tuna (mavi kanat orkinos ile Türkiye balık avı turnuva tarihinde rekor kırmıştı. Aynı yıl En Fazla Yakala Bırak kategorisinde de İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in Tornado teknesi ekibi 2 adet 150 cmbluefintunayı denize geri bırakmıştı.


İLK GÜNÜN GALİBİ BARACUDA, TURNUVANIN ŞAMPİYONU OLDU
Turnuva yarış takviminin ilk günüde turnuvanın tecrübeli takımlarından ünlü iş insanları Gökhan Çarmıklı, Erkut Soyak, Burhan Çavuşoğlu ve Tahir Uğur’dan oluşan BARACUDA ekibi yakaladıkları 88 kiloluk bluefin tuna ile ‘En Büyük Balık’ kategorisinin şampiyonu oldu. Baracuda ekibi 2017 yılında da 99,6 kiloluk bluefin tuna ile şampiyon olmuşlardı.
Ekibe ödülleri Çeşme Marina Müdürü Bora Ergezgin tarafından takdim edildi.
En Büyük Balık ikincisi ise turnuvanın ikinci gün yarışlarının galibi 82 kg bluefin tuna yakalayan ATEŞİKO FİLİKA ekibi oldu. 
En Büyük Balık üçüncüsü de ikinci gün yarışlarını ikincisi 65 kg bluefin tuna yakalayan TRİDENT AVA ekibi oldu. 
‘En Fazla Yakala – Bırak’ şampiyonu, FBRORKİ TEAM
‘En Büyük Yakala – Bırak’ şampiyonu, WASABİ
Çocuk Ödülü, Kıbrıs’tan yarışmaya katılan FRIENDSHİP ekibinden Korhan – Baran
Kadın Ödülü’nü ise AK Parti eski İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın eşi Dilek Delican kazandı.

BARACUDA: BALIK TUTMANIN SIRRI YÜZDE 50 ŞANS, YÜZDE 50 TEKNİK
Turnuvanın ‘En Büyük Balık’ şampiyonu Baracuda ekibinden Erkut Soyak, Gökhan Çarmıklı ve Burhan Çavuşoğlu verdikleri özel demeçte çıktıkları hemen hemen her balık avı turnuvası yarışından denizden karaya balıkla dönmenin sırrını şu şekilde açıkladılar:
“Balık tutmanın sırrı yüzde 50 şans, yüzde 50 teknik. Önce kısmetli olacaksınız, balığı yakalayacaksınız. Yakaladıktan sonra doğru teknikle balığı tekneye alacaksınız. Panik yapmayacaksınız, sakin olacaksınız. Hem dümendeki hem de balığı çeken hem kakıcı tutan arkadaş, bunların hepsi bir ahenk içinde çalışmak zorunda. Bunlardan biri hata yaptığı zaman balığı kaçırırsınız. Öneli olan balık kaçırma oranınızın düşük olması. Bizim takımımız çok koordineli çalışıyor. Ve balığı kaçırma oranımız düşük bizim. Bu nedenle balıkları belki az yakalıyoruz ama öz yakalıyoruz. Takım oyunu bu. Herkesin iyi olması lazım. Biz de 15 senedir aynı takım, bu çok fark ediyor. Biraz da şansımız var herhalde. Kilometre işi, çalışıyoruz.”

BIRAKILAN BALIK, YAKALANA BALIKLARDAN DAHA FAZLAYDI
Turnuva organizatörlerinden Ertuğrul İçingir verdiği özel demeçte şu açıklayı yaptı:
Bu sene 14.’cüsünü düzenlediğimiz BİgFishTurkey’i ilk defa farklı ve yeni sularda Çeşme Marina’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Bereketli bir turnuva oldu. İlk gün 11, ikinci gün 18 balık toplamda tutuldu. İlk gün 6 balık, ikinci gün 8 balık  denize geri salındı. Her zamanki gibi bizim için en önemli olan ‘Yakala-Bırak’ teşvik edildi ve bırakılan balık, yakalana balıklardan daha fazlaydı. Geçen sene maalesef pandemiden dolayı ara vermiştik. Bu sene bir yıl aradan sonra çok daha güçlü ve kuvvetli geldik. Çok daha fazla çalışma imkanımız oldu. Organizasyonunun her sonucundan çok menununuz. Sponsorlarımıza ve ev sahipliğinden ötürü de Çeşme Marina’ya çok teşekkür ediyoruz. Seneye yine tüm katılımcılarımızı ve balık avı tutkunlarını Çeşme’ye bekliyoruz.1

TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN İŞ ADAMLARI EN BÜYÜK BALIK İÇİN YARIŞTI
23-26 Eylül tarihleri arasındaÇeşme Marina’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve toplam 54 teknenin katıldığı turnuva Gökhan Çarmıklı, Kerem Gözalan, Erkut Soyak,İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Hakan Kerman, Nevzat Aydın, Bülent Akgerman, Turgut Konukoğlu, Berent Akdemir, EyyüpNecimoğlu, Sinan Kuran, Burak Balık, Burhan Çavuşoğlu, Sinan Gerzile, Kerem Şengezer,Berent Akdemir, Osman Üçer gibi Türkiye’nin önde gelen iş adamlarını ve usta balık avı tutkunlarını ağırladı. AK Parti İzmir eki İl Başkanı Bülent Delican gibi birçok yarışmacı da aileleriyle birlikte yeni sularda büyük mücadeleye katıldı.

KARADAKİ RENKLİ ETKİNLİKLER KEYİF VERDİ
Denizde devasa balıklarla kıyasıya bir mücadele sürerken, turnuva alanında gerçekleştirilen etkinlikler de karada bekleyenlere keyifli anlar yaşattı.Alavya Otel Şefi Hüseyin Pancar lezzetleriyle HappyHour damakları şenlendirdi.  Turnuva kapsamında dört gün boyunca organize edilen ve balık avı ile ilgili markaların bir araya geldiği ‘Offshore Fishing Expo’da, yeni ürünlerin tanıtımı doğrudan hedef kitleye yapıldı.Turnuvanın önemli etkinliklerinden biri de minik balıkçılar için düzenlenen ‘Çocuklarla Temiz Deniz Atölyesi’workshopu ve Mini Balık Turnuvası’ydı. Nesli tükenen deniz canlılarının korunmasıyla ilgili bilgilendirilen minik balıkçılar, daha sonra balık avına geçtiler. Yakaladıkları balıkları sağlıklı bir şekilde yeniden denize bırakmanın mutluluğunu tadarken oldukça keyifli anlar yaşadılar.Kuru Kahveci Mehmet Efendi tüm gün boyunca ziyaretçilere kahve ikram etti.

TED KOLEJİ FARKINDALIK PROJESİ
Turnuva kapsamında bu yıl üçüncü kez TED İzmir Koleji “Deniz ve Sahil Atıkları Çocuklarımızın Elinde Sanata Dönüşüyor” farkındalık projesindeöğrenciler Urla sahillerden topladıkları atıklardan 8 çocuk figürü maketi plastik objelerle kaplayarak plastik kirliliğine dikkat çekti.Öğrenciler ayrıca bu projeyle ülkemizdeki sıfır atık hedefi ve ekolojik sürdürülebilirlik konularında da farkındalık yaratmaya çalıştı.

Yarışmanın yapıldığı İki gün boyunca dolu dolu geçen turnuva, Ferdi Baba ev sahipliğindeki Gala Yemeği ve Ödül Töreni’nin ardından düzenlenen konserle sonra erdi.
Özlem Omaç/Çeşme

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum