Çadır Kentlerde Hijyen Hayati Önemde

EGEOLAY/ İzmir’de meydana gelen depremin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Evleri hasar gören vatandaşlar çadır kentlere yerleştirildi. Uzmanlar, koronavirüs tehdidinin devam ettiğini belirterek depremzedeleri maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları konusunda uyardı.

Çadır Kentlerde Hijyen Hayati Önemde
Editör: Ege Olay
03 Kasım 2020 - 12:00 - Güncelleme: 03 Kasım 2020 - 12:53
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Nurfer Zehra Gören, deprem sonrasında dışarıda kalan vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarının barınma ve hijyen olduğunu belirtti. Gören “Özellikle koronavirüs vakalarının artış gösterdiği bugünlerde olayın heyecanı ile maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmemiş olabilir. Ancak koronavirüse karşı önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz. Genel hijyen ve kişisel temizlik kurallarına uyularak atıkların düzenli bir şekilde yok edilmesi gerekiyor. Temiz su ve dezenfektan tedariki önem arz ediyor. Aksi takdirde deprem bölgeleri bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına zemin hazırlıyor.” diye konuştu.

Uzm. Dr. Nurfer Zehra Gören, en çok üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishal vakaları ile karşılaştıklarını belirterek “Koronavirüse yakalanma riski taşıyan 65 yaş üstü vatandaşların ve kronik hastalığı olanların deprem alanından uzaklaştırılması gerekiyor. Deprem sonrasında ise onlara yönelik sağlık hizmeti planlanmalı.” dedi.

Halk Eğitilmeli

Depremden sonra acile en çok kaçarken atlama, düşme gibi yaralanmalarla panik atak şikâyeti ile acil servise başvurular olduğunu söyleyen Gören “Hastanemiz acil servisine balkondan atlayarak ya da koşarken düşerek yaralanıp başvuranlar oldu. Toplumun deprem anında ve sonrasında nasıl davranması gerektiği ile ilgili eğitime ihtiyacı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Depremin ardından asansör ya da yürüyen merdiven yerine yangın merdivenlerini kullanarak binayı sakin bir şekilde terk etmek gerekiyor. Sadece sağlık çalışanları değil tüm kurumların çalışanları bilinçlendirilmeli.” dedi.