Bornova'da "Doğal tarım dönemi" başladı

EGEOLAY/Bornova Belediyesi'nin ilçenin eski köy yerleşimlerinden olan Yaka Mahallesi'ndeki 20 dönümlük atıl arazide kurduğu Doğal Tarım Çiftliği'nde, tohumlar ve fidanlar toprakla buluştu.

Bornova'da "Doğal tarım dönemi" başladı
Editör: Ege Olay
18 Aralık 2019 - 11:21
Doğal tarım gönüllüsü vatandaşlar, geleceğimiz olan çocuklarla birlikte yaptıkları tohum toplarını iyileştirmeleri tamamlanan ormanlık alanın ortasındaki araziye serpti. Etkinlikte fidan dikimi de yapıldı. Doğal tarım gönüllüleri İrfan Özbilgin ve Serdar Baysülen, kendilerine böyle bir imkanı sunan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ'a teşekkür etti.

 

Birlikte kullanıp, koruyalım

 

Güvenli gıdaların doğal yöntemlerle üretilebileceğini söyleyen Başkan Mustafa İduğ, "Daha sağlıklı nesiller yetişmesi adına örnek olacağını düşünerek oluşturduğumuz Doğal Tarım Çiftliği'nde tohumları ve fidanları toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşadık. Burada bir çok bitki ve ürünü tanıtıp insanlarımıza doğa sevgisi aşılamayı amaçlıyoruz. Bu alanı hep birlikte kullanıp, korumamız gerekiyor" dedi.

 

Gönüllülere açık olacak

 

Doğal Tarım Çiftliği'nde doğal yöntemler ile toprağı işlemeden, ağaçları budamadan ve ilaç kullanmadan bir gıda ormanı yaratılması hedefleniyor.

Oluşturulacak ekosistemde yer örtücüler, onun üstünde tıbbi ve aromatik bitkiler, küçük çalı bitkileri, küçük ve büyük ağaçlar, her türlü meyve ağacı ve diğer ağaçlar olacak. Alanın bir kısmı sebze bahçesi olacak, bir kısmına ise tahıl ekilecek. 20 dönümlük arazi içinde oluşturulan gölet sulama amaçlı kullanılacak. Aynı zamanda pek çok canlı türü için yaşam alanı olacak. Gönüllüler, hem oluşturulan ekosistemin gelişimini izleyebilecek, hem de bu ekosistemle uyumlu tohumları toprakla buluşturabilecek.

 

Doğal Tarım Çiftliği'ndeki etkinlik öncesi Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'nde bir panel düzenlendi. Doğa Gönüllüleri Mustafa Ok, Zehra Kul ve Umut Kocaoğlu ile staj yapmak için Bornova'yı tercih eden Alman üniversite öğrencisi Benjamin Fischer, doğal tarımın önemini anlattı. Konuşmacılar, doğal tarımın karşısındaki en büyük düşmanın gıdadaki endüstrileşme olduğunu vurguladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum