Bir Zamanlar Türkiye'yi de Etkisi Altına Alan Virüs Hastalığı Domuz Gribi

İnfluenza virüsünün A tipi olarak da bilinen H1N1 virüsünün neden olduğu bir grip türü olan Domuz Gribi önceleri insanlara bulaşmazken evrim geçirerek artık insanlarda da görülmeye başlamıştır.

Bir Zamanlar Türkiye'yi de Etkisi Altına Alan Virüs Hastalığı Domuz Gribi
Editör: Ege Olay
16 Eylül 2020 - 16:35 - Güncelleme: 16 Eylül 2020 - 17:22
İnfluenza virüsünün A tipi olarak da bilinen H1N1 virüsünün neden olduğu bir grip türü olan Domuz Gribi önceleri insanlara bulaşmazken evrim geçirerek artık insanlarda da görülmeye başlamıştır. Domuz gribi salgınları genellikle soğuk kış aylarında baş gösterir ve ilk evrelerde normal grip hastalığı ile benzer belirtiler gösterir.

 

H1N1 virüsü insanlarda, kuşlarda ve domuzlarda görülen grip virüsünün karışımıyla ortaya çıkan bu virüs domuzlardaki grip hastalığına benzediği için domuz gribi olarak adlandırılmıştır. Başlangıçta hafif solunum yolu belirtileri ile kendini gösteren önemsiz bir hastalık olsa da zamanla yüksek ateş, solunum güçlüğü, şiddetli öksürük ve boğaz ağrısı gibi ciddi belirtiler göstermeye başlamıştır.

 

Domuz Gribi hastalığı yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesi enfekte edebilmektedir. İlk kez 2009 yılında Meksika bölgesinde salgına neden olan bu grip türü tüm dünyaya yayılarak yaklaşık 1.5 sene içerisinde 284 bin insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

 

Bu hastalığa karşı bağışıklık oluşturma durumu olmadığı için yeni tip bu virüs belirtilerini normal gribe oranla daha ağır hissettirmektedir.

 

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir ?

 

H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribi gösterdiği belirtiler itibariyle normal grip hastalığı ile benzerlikler göstermektedir. Kişinin sağlık durumuyla beraber değişiklik gösterse de genel itibariyle şu belirtiler görülmektedir;

 

  1. Yüksek ateş (3 günden fazla süren 38 derece üzeri ateş)

  2. Yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluk

  3. Şiddetli baş ağrısı ve boğaz ağrısı

  4. Vücudun tamamına yayılan ağrılar ve kırılganlık hissi

  5. Şiddetli öksürük


 

Özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerde bu belirtiler uzman doktorlara göre çok şiddetli görülebilmektedir. Normalde hafif grip belirtileri gösteren bu hastalık astım ile birleştiğinde solunum sıkışması gibi belirtiler gösterebilmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Ağır seyreden domuz gribi vakalarında bağışıklık sistemi zayıf kişilerin akciğeri enfekte olmakta ve pnömoni adı verilen akciğer enfeksiyonu tablosu ortaya çıkmaktadır. Domuz gribine bağlı ölümler genellikle kronik hastalıkların varlığında olmaktadır.

 

Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir ?

 

Domuz gribine influenza A türü H1N1 virüsü neden olmaktadır. Her ne kadar büyük salgınlara neden olmuş olsa da aslında mevsimsel grip ile aynı aileden olan bu virüs insanlarda endişeye neden olan bir hastalık haline gelmiştir.

 

Domuz gribi hastalığı insanlarda görülen grip virüsü ile kuşlarda görülen grip virüsünün karışması sonucunda meydana gelmektedir. Zamanla evrim geçiren bu hastalık domuzlardan insanlara bulaşmaya başlamıştır.  Hastalığın yayılmasında ve insanları enfekte etmesinde domuzların sayısının çok büyük bir etkisi vardır. Özellikle Avrupa ve Amerika kıtasında domuz tüketimini karşılamak amaçlı çok sayıda domuz çiftliği bulunmaktadır. Hijyen koşullarının yerine getirilmediği zaman bu enfeksiyonlar salgın haline dönüşebilmektedir.

 

Solunum yoluyla rahatça bulaşan bu hastalık aynı zamanda domuz etinin yeterince pişirilmeden tüketildiğinde insanlara bulaşabilmektedir. Türkiye’de domuz eti tüketimi olmadığı için hastalık solunum yoluyla bulaşmaktadır.

 

Geçmişte sadece domuzlardan insanlara bulaşan bu virüs evrimleşme ile beraber insanlardan insanlara bulaşır hale gelmiştir. Öksürme ve hapşırma sırasında hava yayılan damlacıklar içerisinde H1N1 virüsünü barındırdığı için kolaylıkla insanlar enfekte olabilmektedir.

 

Domuz Gribi Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

 

Mevsimler arası geçiş döneminde sıklıkla meydana gelen soğuk algınlığı ve klasik grip ile benzer belirtiler gösterdiği için domuz gribi tanısını klinik dışı şartlarda tanılamak mümkün değildir. Kesin tanı PCR yöntemiyle konulduğu gibi burun ve genizden gelen akıntıların laboratuvar incelemesi yapılarak da koyulabilmektedir.

 

Hastalık bir virüs hastalığı olduğu için tedavi mümkün değildir. Antibiyotik tedavisi de virüslerde işe yaramadığı için hastaların en başında domuz gribine karşı korunması gerekmektedir. Özellikle domuz çiftliğinde çalışanlar ve onlarla yakın temasta kuran kişilerin önlemleri uygun bir şekilde alması gerekir. Temas ve damlacık izolasyonu ile hastalıktan korunmak oldukça kolaydır.

 

Domuz gribi tedavisi enfeksiyon hastalıkları doktorları tarafından planlanmaktadır. H1N1 virüsü sürekli bir değişim halinde olduğu için hastalığı ortadan kaldıracak tedavi yoktur, ancak belirtileri ortadan kaldırmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanabilir. Ateş ve ağrılar için kullanılacak olan tıbbi tedavi hastaların gösterdiği belirti ve bulguları azaltarak yaşam kalitesini yükseltmektedir.

 

Antibiyotiğin alınması hastaya hiçbir faydası olmayacağı gibi yalnızca kişinin bağışıklık sistemini zayıflatır ve karaciğere ekstra iş gücü yükler. Bu da hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum