Beko: EYT'li yurttaşlarımız sesleniyor; görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun artık!

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM'de düzenlemiş olduğu basın toplantısı ile "Emeklilikte Yaşa Takılanların" sorunlarını gündeme taşıdı.

Beko: EYT'li yurttaşlarımız sesleniyor; görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun artık!
Editör: Ege Olay
20 Ekim 2021 - 12:27
Kani Beko açıklamada,

EYT’li yani Emeklilikte Yaşa Takılan yurttaşlarımız TBMM’ne geçen yasama döneminde her geldiklerinde tüm partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri ile yapmış oldukları görüşmelerde genelde umutlu ayrılmışlardır.

Ancak geçen dönem maalesef bir türlü TBMM’de Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları AKP ve MHP’nin olumsuz tavırlarından dolayı çözülememiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiğimiz ilk 1 yıl içinde yapacaklarımızın içinde yer alan en önemli konulardan birisi de 5 milyona yakın mağduriyetleri devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlardır.

EYT’li yurttaşlarımız geçtiğimiz ay yani mağduriyetlerinin başladığı Eylül 1999 tarihinin  22 nci yıldönümünde, daha önce birçok kez yaptıkları gibi yine meydanlara inerek seslerini duyurmaya çalıştılar.

Ben de onların seslerini bir kez de Meclis’ten szilerin aracılığıyla duyurmak istiyorum.

1999 yılında 4447 Sayılı Yasa kademeli bir şekilde değiştirildi. Öncelikle vurgulamalıyım ki yapılan değişiklik Anayasa’ya da kanun yapma pratiklerine de aykırıdır.
1999 yılı öncesi sigortalı işçilerin devletle yaptığı antlaşma; aynen şöyle
20 yıl çalışan kadın işçi, SSK’ya 5000 gün prim öderse, 25 yıl çalışan erkek işçi ise, 5000 gün SSK’ya prim öderse emekli oluyordu.

Ancak bu yasa ile kademeli olarak prim 9000 güne, yaş ise 65’e çıkarılmıştır. Bu koşullarda çalışanlar artık ancak mezarda emekli olabilirler.

4447 sayılı kanun hukuka aykırı olarak geriye doğru işletilmiş ve beraberinde binlerce mağdur yaratmıştır. Bu durumun dünyada başka bir uygulaması yoktur.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilmesi sebebiyle yıllarca sürecek bir mağduriyete uğramışlardır. Aylık 107 lira GSS primlerini gelirleri olmadığı için ödeyemediler.

Bunun yanı sıra da Emeklilikte Yaşa Takılanlar GSS primini ödeyemedikleri için devlet ve üniversite hastanelerinden kendileri ve birinci derecede yakınları tedavi olamadılar.
2021 yılı GSS primleri 4 üncü kez ödeyemedikleri için ertelendi.
Aslında EYT’liler erteleme değil, borçların silinmesini ve insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılayacak hak ettikleri bir maaş bekliyorlar.
Emeklilikte Yaşa Takılanların 1999 yılında zamanın koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı kanunun mağdurları olarak ülkeyi yönetenlerden tek bir isteği var.
Oluşan bu mağduriyetin giderilerek hak edilmiş olan emeklilik haklarının iade edilmesi.
Bununla beraber de intibak ya da seyyanen zam ile en düşük emekli maaşının Asgari Ücret düzeyine yükseltilmesi.
EYT’liler bu ülkede yıllarca çalıştılar ve devlete vergi ve SSK primi ödediler. Ayrıca EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyorlar.
Emeklilikte yaşa takılanlara Cumhurbaşkanın dediği gibi bir yılda 750 milyar değil, 150-200 bin kişiye emekli maaşı bağlanacak olsa, yılda 10-15 milyar civarında ödeme yapılacaktır.
Oysaki bakıyoruz Saray’da yaşayanlar, TÜGVA çatısı altına giren yandaşlar, bir zamanlar FETÖ ile işbirliği yapanlar bu ülkenin kaynaklarını sadece kendileri için kullanmış, kullanmaya da devam ediyor.
Ancak EYT’liler de dahil hak mücadelesi veren yurttaşlarımıza sıra gelince de para yok, kaynak yok diyorlar.
Bakın size birkaç örnek vermek istiyorum, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için;  
Sayıştay raporuna göre, Saray’ın günlük harcaması 8 milyon liraya dayandı.
Saray’ın 1 yıllık harcamalarının tutarı 2,8 milyar Türk Lirası yaparken, bu parayla yüzlerce EYT’liye emeklilik maaşı verilebilirdi.
AKP hükümetine sesleniyorum,
50 milyar doları yani 500 milyara yakın parayı siz Suriyeli misafirlere veriyorsunuz, 10 milyar lirayı bizim ülkemizde doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün eserlerimizin hemen yanı başında alın teri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlara vermiyorsunuz.
Son günlerde kamuoyuna yansıyan belgelerden de anlıyoruz ki 5’li çetenin üyeleri de dahil bir grup edindiği serveti vergiden kaçınmak için vergi cenneti adalara aktarıyor.
AKP iktidarı ise bu duruma imkan sağlayacak yasaları çıkarmak için her yıl seferber oluyor.
Yıllardır ülkemizin kaynaklarını Beşli Çeteye aktarıyorsunuz, bir kez de bu kaynakları Emeklilikte Yaşa Takılanlara aktarırsanız aileleri ile birlikte milyonlarca EYT’li yurttaşımızın sorunlarını çözmüş olursunuz.
Ancak EYT’lilerin konusu TBMM’ye gelince maalesef AKP ve MHP’nin barajına takılmaktadır.
Değerli Basın Mensupları, son olarak…
EYT’liler hak ettikleri emeklilik maaşı için devlet kapısına gidiyorlar. Devlet sen gençsin git çalış diyor, iş talep ettiklerinde ise patronlar sen yaşlısın gençler varken seni işe alamam diyor.
Sizlere soruyorum, bu konuda milyonlarca EYT mağduru insan var, önümüz kış, kira, doğalgaz, elektrik, su, mutfak, eğitim, sağlık masraflarını, işi ve maaşı olmayan bu insanlar nasıl karşılayacak?
EYT’liler ise TBMM’ye seslenerek şöyle diyorlar;
Jüpiter’den Mars’a, Edirne’den Kars’a, TBMM’de adalet varsa, çıksın artık bu yasa.
Onurlu bir yaşamın EYT’lilerin de hakkı olduğunu unutmamalıyız.
Daha fazla mağdur olmamaları için EYT’lilerin sorunlarını TBMM’de çözüme kavuşturmalıyız.
Bugün bir kez daha tüm milletvekillerine sizlerin aracılığıyla çağrı yapıyorum;
Gelin hep birlikte. TBMM’de EYT’lilerin bekledikleri yasayı çıkaralım ve hak ettikleri maaşların bağlanmasını sağlayalım.
Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını çözelim…


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum