Başkan Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi programını basına tanıttı "Türkiye'nin geleceğine ışık tutacağız"

EGEOLAY/İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yeniliğe davet” sloganıyla 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programını basın mensuplarına tanıttı. Depremin ardından kongreye yeni buluşmanın eklendiğini söyleyen Başkan Soyer, “Biliyoruz ki önümüz aydınlık. Daha dirençli kentlerde, sağlıkla, huzurla bir arada yaşamanın önünü açacak iktisat politikalarını şekillendireceğiz” dedi. Başkan Soyer, kongreden çıkacak kararların her bir cümlesinin takipçisi olacaklarını da söyledi.

Başkan Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi programını basına tanıttı "Türkiye'nin geleceğine ışık tutacağız"
Editör: Ege Olay
11 Mart 2023 - 14:43
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi öncesi basın mensupları ile bir araya geldi.  Toplantıya yerel ve ulusal basından 60’ın üzerinde basın mensubu katılım gösterdi. Ağustos 2022’den beri süren ön hazırlıklar konusunda basın mensuplarına bilgi veren Başkan Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olarak tasarladıklarını ortak akılla cumhuriyetin yeni yüzyılının iktisat politikalarını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Kongre programını basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Soyer,  basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“Dirençli kentler yaratmanın konuşulduğu bir program olacak”
Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinin ardından daha dirençli bir ülke yaratmak için İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne yeni bir buluşma eklediklerini söyleyen Başkan Soyer, “Bu büyük depremden, bu büyük acılardan sonra sorumluluğumuzun daha büyük olduğunun farkındayız. Dünyanın her yerinden şehir plancılarını çağırdık. Japonya’dan çok kıymetli mimar ve şehir plancısı, İran’da çok büyük anıtları yapan mimar katılımcılarımız olacak. Birçok ülkeden, o ülkelerin kaderinde rol oynamış mimarlar, şehir plancıları bizimle olacak. Gelecek yüzyılın dirençli kentlerini yaratmanın konuşulduğu bir program olacak” şeklinde konuştu.

7 Gün 7 Başlık
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi programını ve katılımcıları aktaran Başkan Soyer, “Bütün arzumuz, kongre hazırlık sürecinde verilen ilke ve kararları bir netliğe kavuşturmak. Ve bundan sonraki hükümetlerin, iktidarların esinleneceği, yararlanacağı metinler hâline getirmek.  Toplantılarla ilgili 7 başlık belirledik. 7 gün sürecek kongrenin her gününün farklı bir konuda gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Birinci gün “Yeniliğe Davet”, ikinci gün “Vicdana Davet”, üçüncü gün “Yürüyüşe Davet”, dördüncü gün “Doğamıza Davet”, beşinci gün “Değişime Davet”, altıncı gün “Sadakate Davet”, yedinci gün “Çokluğa ve Birliğe Davet” başlıklarıyla düzenlenecek. Her biri alanında uzman akademisyen, bilim insanı, siyasetçi ve sanatçılar konuşmacı olacak” ifadelerini kullandı.

“Biliyoruz ki önümüz aydınlık”
Başkan Soyer, ”Dünyanın en bereketli topraklarında, dünyanın en güzel iklim kuşağında, dünyanın en köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok büyük acılar, dramlar yaşandı geçtiğimiz bir ay içinde. Ama biliyoruz ki önümüz aydınlık. Bu topraklarda yaşayan herkesin daha dirençli kentlerde, sağlıkla, huzurla bir arada yaşamasının önünü açacak ilke ve kuralları ortaya koyan iktisat politikalarını şekillendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Kimsenin elinin tersiyle itmesine izin vermeyeceğiz”
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Soyer, “Bizim ortaya koyacağımız bu kararlar, tamamen ortak akılla şekillenen bu metinler, kim iktidarda olursa olsun, kim yerel yönetimlerde olursa olsun, hepsi için ilham olmasını, yollarını aydınlatan bir ışık olmasını dilediğimiz kararlar. Biz ‘şu’ ya da ‘bu’ iktidar için bir hazırlık yapmış değiliz. Biz Türkiye’nin geleceğine ışık tutmak istiyoruz. Bizim bugünün siyasal sorunlarından ziyade, geleceğe ilişkin politika önerilerini müzakere etmek gibi bir derdimiz var. Diliyoruz ki herkes faydalansın. Biz sıkı sıkı takipçisi olacağız. Kimsenin elinin tersiyle bir kenara itmesine izin vermeyeceğiz. Daima hatırlatacağız. Çünkü çok emek var, vicdan var, iyi niyet var. Ziyan olmasına izin vermeyeceğiz. Her bir cümlenin takipçisi olacağız.” dedi.

70'e yakın konuşmacı
Yedi gün sürecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programında ana oturumlar, delege buluşmaları, forumlar ve sanatsal faaliyetler bulunuyor. Kongre kapsamında 18 Mart’ta Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılarının katılacağı bir panel düzenlenecek. Genel başkan yardımcıları, bu panelde yeni ekonomi ve iktisat politikalarının nasıl olması gerektiğiyle ilgili fikirlerini sunacak.
19 Mart’ta ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı’nı oluşturan diğer siyasi partilerin genel başkanları İzmir’de yurttaşlarla buluşacak.
Ana kongre, Türkiye ve dünyanın saygın bilim insanları ve uzmanlarını bir araya getirecek. 70’e yakın konuşmacı, birçok kapsamlı sunum gerçekleştirecek. Aralarında Vandana Shiva, Sir Bob Geldof, Michio Kaku ve Andrew McAfee gibi isimler geleceğin inşasına dair konuşmalar yapacak.
6 Şubat 2023'te yaşanan büyük deprem felaketinin ardından 15-21 Mart tarihlerine ertelenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin programına depreminin yarattığı yıkımın uzun vadeli sonuçları hakkında kapsamlı müzakereler dahil edildi. Programa doğayla uyumlu ve afetlere dirençli kentlerin yaratılması gibi birçok farklı oturum eklendi.

Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programı ve diğer tüm bilgiler iktisatkongresi.org'da yer alıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum