Başkan Cemil Tugay, projelerini "İzmir Geleceğe Doğru" sloganıyla açıkladı

EGEOLAY/CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, projelerini 9 ana başlıkta anlattı. Yaklaşık 2 saat boyunca sahnede kalan Başkan Tugay, ilk 180 günde acil eylem planı kapsamında öncelik verecekleri alanları açıkladı. Çağın gereklerini göz önüne alarak yeni nesil belediyecilik anlayışı ile hizmet verecekleri anlatan Başkan Tugay, 25 bin sosyal konut inşa edeceklerini söyledi. Kentsel dönüşümden ulaşıma kadar detaylı olarak sunum yapan Tugay’ın projeleri ayakta alkışlandı.

Başkan Cemil Tugay, projelerini "İzmir Geleceğe Doğru" sloganıyla açıkladı
Editör: Ege Olay
29 Şubat 2024 - 18:52
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, projelerini  “İzmir Geleceğe Doğru” sloganıyla Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen toplantıda anlattı. Toplantıya katılamayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel mesaj gönderdi. Yoğun katılımın sağlandığı toplantıda  Başkan Tugay, projelerini 9 ana başlık altında anlattı. Özellikle ilk 180 gün içerisinde yapacaklarını “Acil eylem planı” çerçevesinde ele alacaklarını vurgulayan Tugay, yeni nesil belediyecilikten, kentsel dönüşüme, ulaşımdan alt yapı çalışmalarına kadar detaylı bir sunum yaptı. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Tugay, konuşmasına çok heyecanlı olduğunu, kendisi için özel bir an yaşadığını söyleyerek başladı. Kısaca kendinden bahseden Başkan Tugay, 57 yaşında olduğunu, bu zamana kadar böyle bir noktaya geleceğini hayal etmediğini belirtti. Siyasete başlamasının nedenlerini de paylaşan Tugay, “Ülkenin bir çok sorunu var. Yalnız, çaresiz, sahipsiz kalmanın ne demek olduğunu biliyorum. Yaşanan sorunların çözümüne katkı vermek için siyaset başladım. Ben kadere inanıyorum” dedi.
KILIÇDAROĞLU İLE SOYER'E ÖZEL TEŞEKKÜR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında iki özel teşekkürde bulunarak, “Karşıyaka Belediye Başkanlığı için referans veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum. Yine benim özgeçmişimi gördükten sonra 'Bu kişi partimizi iyi temsil eder diyen' Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Tugay, kendisine 'Lütfen uzatma ve insanları sıkma' diyenlerin olduğunu da söyledi. Bu sözler katılımcıları gülümsetti. Kravat takmadan sahneye çıkma gerekçesini de anlatan Tugay, şöyle dedi:
“Kravat takmadım amacım şekil yapmak değil. Kravat beni sıkıyor. İnsanlara karşı saygısızlık yapmamak için kravat takıyordum. Ama şimdi sunum yapacağım, biraz rahat olsun istedim. Mendilim cebimde.”
İLK PROJESİNİ ANLATTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra ilk olarak yeni nesil bir belediyecilik anlayışı ile yola çıkacağını söyleyen Cemil Tugay, “Belediyenin yönetim şemasını yeni nesil belediyecilik çerçevesinde düzenleyeceğiz. Kenti yönetirken, kararlar alırken, bizi yönlendiren sağlıklı verilere ihtiyacımız var. Bunu İzmir Planlama Ajansı ile yapacağız” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, modern Pazar yerleri inşa edecekleri müjdesini de verdi. Tugay, şunları söyledi: “
“Pazar yeri deyince gözünüzün önüne beton atılmış bir zemin, üzerinde uzay çatı, yapısı bozuk yerler geliyor. Böyle yerlere mahkum değiliz. Spor merkezleri, yüzme havuzları, kültür tesisleri, konser salonları, aklınıza ne gelirse hepsi çağdaş ve modern alanlar olacak. Bunun için tasarım rehberine ihtiyacımız var. Pazar kurulmadığı günler de kullanılacak alanlardan olacak. Ekolojik tarafları gözetilen, enerji açısından kendine yeten alanlar olacak.”
YENİ NESİL HİZMET BİNASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim İzmir depreminin ardından ağır hasar aldığı için yıkılan Konak'taki ana binasını yeniden inşa etmeyi planladıklarını açıklayan Cemil Tugay, bu konuyu kent halkının görüşüne sunacaklarını belirtti. Başkan Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediye binası hakkında yurttaşlardan değerlendirme isteyeceğim. İzmir Planlama Ajansı üzerinden halkın nasıl bir bina istediklerini soracağız. Binanın eski yerinde kurulması gerektiğini düşünüyorum. Kentimizin simge yapılarından biri olabilir. Yurttaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak. Kültürpark'ta çalışan bütün arkadaşlarımı bu alana davet edeceğim” diye konuştu.
SU FİYATLARINA DÜZENLEME
Belediye seçimlerini kazandıktan sonra ilk 6 ay içerisinde hızlı eylem planı kapsamında su faturalarını ele alacaklarını vurgulayan Cemil Tugay, “İndirimli su fiyatı belirleyeceğiz. Öncelikli olarak ihtiyacı olanlara sonra statü statü tüm İzmir halkına bunu uygulamaya başlayacağız. Ulaşımda da benzer şekilde yol alacağız. Daha çok insana daha ucuz ulaşım imkanı sağlayacağız. Üst geçitler, alt geçitler, yürüyen merdivenler ve asansörlerde sorun yaşanıyor. Bunları sıklıkla arıza gözlem müdahale ekibiyle çözeceğiz. Hepsi yerinde gözlemleyip sürekli denetleyip sorunu yerinde ve zamanında çözecekler” dedi.
YAPAY ZEKA DAİRESİ BAŞKANLIĞI KURULACAK

Yapay Zeka Dairesi Başkanlığı kuracaklarını vurgulayan Başkan Tugay, “Mevzuat gereği kurulamıyorsa ona eşdeğer bir şey kuracağız. Yapay zeka önü açık bir uygulama. Çok hızlı çözüm ve değerlendirmeler yapabiliriz. Kendi alt yapımızı kendimiz kuracağız. Türkiye’de ve dünyada en ileri belediyelerden biri olacağız. Bunu hedefliyoruz. O nedenle bu birimi kuracağız” dedi. Taşkınlar nedeniyle su baskınları yaşandığını anımsatan Tugay, “Ben bu şehirde hiçbir yeri su bassın istemiyorum. Neden su basıyor? Sorun nereden kaynaklı, hepsini analiz edeceğiz. Örneğin Karşıyaka Yelken Kulübü’nün orada deniz taşıyor, onu önleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
25 BİN SOSYAL KONUT
Kentsel dönüşüm ve tasarım alanında yapılacak projeleri açıklayan Başkan Tugay, şunları söyledi:
“Şehrimizin 2050 yılına kadarki sürecinin planlaması gerekiyor. İzmir’in her yerinin 1/25 binlik planları yapılacak. Kendi planlama ekibime ve şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan çok değerli plancı arkadaşlarıma güveniyorum. İzmir bunu başaracak. Yeni yerleşim alanları oluşturacağız. Bir süredir şehrimiz kendi kendine gelişiyor. Planlı yerleşim yerleri oluşturmuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 25 bin sosyal konut yapacak. Hepsinin çok kaliteli yaşam alanları olacak. Bunları yaparken kentimizin doğayla ilişkisini bozmayacağız. Doğal bize huzur veren, psikolojimizi düzelten alanlar olacak. Kırsal bölgeleri de planlayacağız. İzmir’i planlarken kendine yeten bölgeler olmasını sağlayacağız. Avrupa’da bağımsız yaşam hareketi kent ağı diye bir ağ var. İzmir’i bu ağa dahil edeceğiz. İnsanların daha rahat yaşaması için kentin yeniden planlanması çalışmaları yapacağız” dedi.
“HİÇ BİR YURTTAŞIMIZIN ENKAZ ALTINDA KALMASINI İSTEMİYORUM”
İzmir'in deprem konusunda riskli bir zemine sahip olduğunu hatırlatan Başkan Tugay, “Revize edilmiş deprem master planına ihtiyaç var. Bu çalışmayı yaptıktan sonra riskli olduğunu belirlediğimiz binaları dönüştürmek üzere her ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tam uzlaşma ile yerinde kentsel dönüşüm planları var. İşleyiş piyasa koşullarıyla bozuldu. Türkiye’de dönüşüme finansal destek sağlamak için tüm seçenekleri araştıran arkadaşlarımız var. Ben Karşıyaka’da oturuyorum. Bütün binaları görüyorum. Her baktığımda Allah korusun deprem olur diye endişe duyuyorum. Ben hiçbir yurttaşımızın enkazın altında kalmasını istemiyorum. Dönüşüm en hızlı şekilde gerçekleştirilecek. Ege Şehir Planlama A.Ş. bu konuda tek yetkili olacak. İZBETON sadece yol gibi işlerle ilgilenecek. Deprem toplanma alanları, gıda ve su depolarının hazırlığı da master planında olacak” diye konuştu.

KARŞIYAKA İSKELESİ VE ÇEVRESİ YENİDEN DÜZENLENECEK
Karşıyaka İskelesi'nin sağ ve solunda girinti olduğu için yurttaşlar tarafından kullanılamadığını anlatan Tugay, şöyle devam etti:
“O alanı doldurup sosyal alan ve otopark gibi kullanabiliriz. İskele yıkılıp ileri alınacak. Bunlar plana işlenmiş işler. İskelenin her iki yanında vapurlar için çekek alanları oluşacak. Yayalar çarşıdan iskele tarafına estetik ve keyifli bir yaya üst geçidi ile geçecek. Alttan araçlar kesintisiz olarak geçecek. Yayalar tramvay ve araç trafiği ile temas etmeyecek.”

Ulaşım konusunda da yapılacak çalışmaları anlatan Tugay, otobüs öncelikli şeritlerin olacağını, metrobüs uygulamasının geleceğini söyledi. Karabağlar ve Gaziemir metrosunun Bakanlıkta onay beklediğini ifade eden Cemil Tugay, “Bu projelerin onaylanması için gereken her şeyi yapacağız. Önce Karabağlar, sonra Gaziemir metro ağına dahil olacak. Bunlar Konak’a bağlanacak. Örnekköy tramvayı projelendirildi. Onayı alındı. Buna başlanıp bitirilecek. Çiğli’ye uzanan tramvay hattından bir kol Mavişehir İZBAN’a bağlanacak. İZBAN seferlerinin sıklaştırılması gerekiyor. İZBAN seferleri TCDD ortaklığı ile yürütülüyor. Burada sinyalizasyonun çalışması yapılmalı. Ancak bu TCDD’ye bağlı. O nedenle İZBAN seferleri sıklaştırılamıyor, keyfi değil. Şehir hastanesi için teleferik projesi var, yapılabilir. Monoray için nasıl bir proje yapabiliriz, bakacağız. Yapılınca Türkiye’de ilk olacak. Bisiklet ve yaya köprüleri yapacağız. Alsancak Liman ve Mavişehir’de başlayacağız. Ve deniz taksi çok kolay devreye sokulabilecek olan bir uygulama. Mutlaka başlatılması gerekiyor. İlk 6 ayda başlatacağız. Çok daha fazla noktadan çok daha fazla noktaya en hızlı şekilde deniz yolu ulaşım alternatifi olacak” diye konuştu.

HALKAPINAR AKTARMA İSTASYONU DÜZENLENECEK

Halkapınar’da aktarma istasyonuna dair de değerlendirmelerde bulunan Tugay,

“Orada yaşananları gidip görmek gerek. 2030 yılında Halkapınar’daki bu aktarma istasyonunu bir günde 1 milyon kişi kullanacak. Bu aktarma istasyonlarını düzenleyip yaşam alanlarına çevireceğiz. Buraları gerektiğinde otoparklarla destekleyerek, otobüs, tramvay, İZBAN, metro neyi nereye bağlayacaksak düzgün kurgulandığı, insanların ihtiyaçlarının karşılandığı merkezler olacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarışmayla belirlediği İzmir Otogarı projesini desteklediklerini söyleyen Tugay, “Yeni otogar modern, düzgün ve çağdaş olacak. Birçok ilçemizde semt garajı ihtiyacı var. Projesi hazır olan var acil olan var. Çeşme mesela böyle. Öncelik sırasına göre başlayarak hepsini yapacağız. Otopark ihtiyacı var. Kemalpaşa yeraltı otoparkını yapacağız. Selçuk yeraltı otoparkını yapacağız” dedi.
“İZMİR SU SORUNU YAŞAMAYACAK”
Çiğli’deki atık su arıtma tesisinin 4. faz çalışmalarının sürdüğünü anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, “Görev sürem bitmeden 5. fazı da yapacağız. 10 veya 15 yıl devam edecek. Ardından koku sorunu ortadan kalkacak. Kayıp kaçak için tesisat yenilenmeli. Amaç kaçak oranını yüzde 25'in altına düşürmek. Körfezin kendini temizlemesi için sirkülasyon kanallarına ihtiyaç var. Yapacağımız çalışmalarla kısa zamanda denizin kirliliği çözülecek. Bana 'Yüzecek misiniz' dediler. Önce ben yüzmeyeceğim. Körfezin güney ve kuzey kıyılarında Karataş-Karantina arasında semt marinaları yapacağız. İzmir temiz su kaynağının yüzde 65’ini yer altından sağlıyor. Bu da elektrik üretimini arttırıyor. Biz yer üstünden kullanmalıyız. Yer altı suların haritalandırılmasının yapılması gerek. Hocalar kısa zamanda yapacaklar. Suların sondajlarla seviye ve kalitesini kontrol edeceğiz. Rezervlerin yağmur suları ile emecek sünger şehir uygulaması yapılacak. İzmir su sorunu yaşamayacak” dedi.

ALSANCAK ELEKTRİK FABRİKASI İÇİN YENİ BAŞVURU

Alsancak'ta bulunan elektrik fabrikasının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devri için yeniden başvuruda bulunacaklarını söyleyen Cemil Tugay, “Elektrik fabrikasını almak için tekrar o başvuruyu yapacağız. Alacağımıza inanıyorum. Aldıktan sonra hepimizin gurur duyacağı çağdaş sanatlar müzesine dönüştüreceğiz. Mavişehir opera binası için de kent sakinlerinin önerilerini alacağız. Burası opera binası olarak mı yoksa farklı bir tesis mi şeklinde mi değerlendirelim” diye konuştu.
“KARŞIYAKA STADINI BİZE VERİN YAPALIM”
Karşıyaka'da yapılması planlanan stada dair de konuşan Başkan Tugay, şunları söyledi:
“Süreci başından sonuna kadar takip ettim. Karşıyaka Stadı'nı yaptırmamak için elinden gelen her şeyi yapan ama buna rağmen konuşan insanlara diyorum ki; Karşıyaka’nın onuru ile daha fazla oynamayın. Ya o stadı yapın ya da bize verin, biz yapalım diyorum.”
Doktor olduğunu ve şehri iyileştireceğini anlatan Başkan Tugay, “Şehrin özellikle insanlarını iyileştireceğiz. Sağlık profilini çıkaracağız ve sağlıklı kent eylem planını ele alacağız. Eşrefpaşa Hastanesi Türkiye’de belediyenin sahip olduğu tek hastane. Bunu büyüteceğiz. İleri yaş yurttaşlar için eylem planı olacak. Gezici sağlık hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Sanayi bölgelerinde meslek hastalarına sıkça yakalanan, sağlıksız iş ortamlarında çalıştıkları için yaygın şekilde hastalıklara yakalanan emekçilere Eşrefpaşa Hastanesi sahip çıkacak” diye konuştu.
“KENDİMİZE ZENGİNLİK SAĞLAMAK İÇİN YAPMIYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, kendilerine kariyer yapmak, birilerine hava atmak için bu göreve talip olmadığını vurgulayarak, “Kendimize zenginlik sağlamak, başka grup insanlara zenginlik sağlamak için buralarda değiliz. Bu ülkenin onuru, bu ülkenin gururu için hiç kimsenin aç açıkta olmasına, ayrımcılığa maruz kalmasına razı olmadığımız, sahip çıkma kararlılığımız olduğu için ülkemize, hocalarımıza, gençlerimize, basın mensuplarına, bu mücadelenin tam göbeğinde olan sivil toplum kuruluşlarına, her biriyle ayrı ayrı gurur duyduğum yoldaşlarım ve bize bu ülkeyi emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yapıyoruz. Bu mücadele, son insanımız kendini iyi hissedene kadar, bu ülkenin onuru çıkabileceği en üst seviyeye çıkana kadar devam edecek” diye konuştu.
TOPLANTIDAN NOTLAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, programın başında cebinden bir miktar para çıkararak, “Annem harçlık verdi” dedi. Başkan Tugay, eşinin iyi geleceğini söyleyerek bir diğer cebine koyduğu kaplangözü taşını da katılımcılarla paylaştı. Uzun süre sahnede kaldıktan sonra katılımcılardan Müsaade isteyerek ceketini çıkaran Tugay, bir kişinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile özdeşleşen kol sıvama hareketini hatırlatarak,  “Kollarınızı da sıvayın” diye seslenmesi üzerine Tugay gömleğinin kollarını katladı. Toplantıya katılan 720 kişi adına Karşıyaka Kent Ormanı'na zeytin ağacı dikildi.
Toplantıya katılanlar girişti, LED ekranlarla oluşturulan tünelden geçerek salona girdi. LED ekranlarda kampanya için hazırlanan İzmir klibi yayınlandı.
Salonda 720 kişi bulunurken salon dışında da 500 kişi LED ekranlardan konuşmayı izledi. 
PROJELER BAŞLIK OLARAK ŞU ŞEKİLDE:
Kemeraltı’nın değerlerine sahip çıkılacak
Çevik belediyecilik ile hızlı eylem planı
Akıllı kavşaklar, katılım ve ayrılma noktası düzenlemeleri, alt ve üst geçit projeleri, yeni otogar, Örnekköy tramvayı, semt garajları
Monoray
Sadece aktarma yapılan değil, yaşayan aktarma merkezleri
Sahiller her zaman bizim olacak
Semt marinaları
İzmir Planlama Ajansı
Çok işlevli yeni nesil pazar yerleri
Karşıyaka İskele
Kamusal yeşil bölgeler
Yapay zeka destekli belediye hizmetleri ve dijital ikiz belediye
Kentte 25 bin sosyal konut yapılması
Aşevleri ve sosyal dayanışma merkezleri
İzmir kentsel gıda stratejisi
Yeraltı suyu haritası, İZSU indirim, kayıp kaçak azaltma, teknolojik tarımsal sulama desteği
Katı atıkları azaltma

KİMLER KATILDI ?
Toplantıya  CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP PM Üyesi Ali Haydar Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe yönetimleri, Cumhuriyet Halk Partisi mevcut başkanları ve başkan adayları, Meclis Üyesi Adayları, İzmir'in önde gelen Oda Başkanları, Dernek, STK ve Meslek örgütü üye ve Yönetim kurulu temsilcileri, iş insanları, yazılı, görsel ve dijital medya temsilcileri katıldı. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum