Bakan Pakdemirli Başkan Koştu ile proje inceledi

EGEOLAY/Ak Parti Bergama 7. Olağan İlçe Kongresi'ne katılmak üzere Bergama'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kongre öncesi Bergama Belediyesi'ne ziyarette bulundu. Belediye Başkanı Hakan Koştu tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, Belediye Encümen Salonu'nda başta Selinos Deresi olmak üzere Bergama'nın değerine değer katacak projeleri Başkan Koştu ile birlikte inceledi.

Bakan Pakdemirli Başkan Koştu ile proje inceledi
Editör: Ege Olay
09 Mart 2020 - 11:20
BAKAN PAKDEMİRLİ "SELİNOS DERESİ PROJESİ BERGAMA'YA HAYIRLI OLSUN"



Selinos Deresi Islah Projesi'nin yapılması için bakanlık olarak her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, "Cumhurbaşkanımızın müjdelediği gibi proje tamamlanınca Bergamalı hemşehrilerimiz akşamları aileleri ile birlikte Selinos Deresi etrafındaki çay bahçeleri ve cafelerde çay yudumlayacaklar.  Tarihi kent Bergama’da Selinos Deresi Projesi çok büyük ve önemli bir proje. Başkanımız Hakan Koştu, Bergama için bizden isteyecek, bizde isteklerini yapacağız " dedi.



İKİ BİN YILLIK TARİHİ TONOZLAR, KÖPRÜLER VE TARİHİ YAPILAR TURİZME KAZANDIRILACAK



Selinos Deresi Islah Projesi ile derenin suyolu üzerine 2 bin yıl önce yapılan ve dünyada eşi benzeri nadir görülen Koca Alan içerisinde bulunan 180 metrelik tarihi tonozlar (Galeri)  Kozak Çevre Yolu’nun da yapılmasıyla yıkılmanın ve ilgisizliğin elinden kurtulacak.  Bergama şehir merkezi içerisinden geçen Selinos Deresi’nin 1380 metrelik bölümünde Bilimsel Kazı, Temizlik, Restorasyon, Konservasyon ve Çevre Düzenlemesi’ni kapsayan ıslah çalışması yapılacak. Dere kenarında bulunan Tabaklar Hamamı, dere üzerinde bulunan Kazancı Köprüsü, Ulu Cami Köprüsü, Tabaklar Köprüsü, Üç Kemer Köprüsü Röleve – Restitüsyon ve Restorasyon çalışmaları ile tekrardan yaşam bulacak.  3. ve 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede çalışmalar birçok kurumun işbirliği ile hassasiyetle yürütülecek. Derenin sağ ve sol şeritlerinde bulunan yaklaşık 1000 metrelik kargir duvarlar onarılırken,  bin 400 metrelik yeni kargir duvarlar inşaa edilecek.  Peyzaj düzenlemeleri yapılıp,  dere yatağındaki toprak-moloz birikintisi alınacak. Proje alanı içerisinde kalan tarihi yapılar için Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Çevre Düzeni Projeleri hazırlanacak. 180 metrelik galeri bölümünde herhangi bir işlem yapılmazken diğer çalışmaların büyük çoğunluğu insan eli ile tarihi dokuya zarar vermeden yapılacak.      



BAŞKAN KOŞTU'DAN BAKAN PAKDEMİRLİ'YE TEŞEKKÜR



Göreve geldiği ilk günden itibaren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin desteğini hep aldığına işaret eden Başkan Koştu, "Tarihi kentimiz için Selinos Deresi Islah Projesi bir vizyon projedir. Millet Bahçesi gibi bu projede yıllardır Bergama'da sadece konuşulurdu. Bugüne kadar kimse başlamaya cesaret bile edemedi. Hayalden öteye gidilemeyeceği söylenirdi. Şimdi bu hayali gerçekleştirmek üzere adım atmış bulunuyoruz. Projeyi yapmak bize nasip oldu. Bu projemizde her türlü desteği veren başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere sayın bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'ye çok teşekkür ederim" dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum