Atmosferi 3 Ülke Zehirliyor

EGEOLAY/Dünyada iklim değişikliğini tetikleyen kömür kullanımının azalmadığını aksine arttığını vurgulayan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “2000 yılından bugüne kadar kömür kullanımı yüzde 65 artmış durumda. Avrupa karbon salınımını azaltıyor ama sonuçta aynı atmosfer altında yaşadığımız Çin, Hindistan ve Endonezya gibi devler sürekli kömür kullanımını arttırıyor. Kirliliğin en önemli sebebi de bu şekilde kömür kullanımı” diye konuştu.

Atmosferi 3 Ülke Zehirliyor
Editör: Ege Olay
31 Aralık 2019 - 13:26
Dünyada hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden birinin artan kömür kullanımı olduğunu söyleyen Uluslararası Enerji (IEA) Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Hepimiz iklim değişikliğini, küresel ısınmayı ve karbon salınımını konuşuyoruz ama dünyada kömür kullanımı katlanarak artıyor.



2000 yılından bu yana dünyadaki kömür tüketimi yüzde 65 artmış durumda. Avrupa her ne kadar bu yönde çok olumlu adımlar atsa da dünya Avrupa'dan ibaret değil. Çünkü Çin, Hindistan ve Endonezya gibi devler kömüre yükleniyor. Sonuçta hepimiz aynı atmosferin altında yaşıyoruz. Her hangi bir yerdeki karbon salınımı tüm dünyayı olmuz etkiliyor. Bu durumun düzelmesi gerekiyor. Temiz teknolojilerin desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.



TAMAMEN EKONOMİK



Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve IEA tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Birol, son dönemde dünyada bir enerji bolluğu yaşandığını belirtti. 



Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberine göre, özellikle ABD, Brezilya ve Norveç gibi ülkelerin üretimi artıracağı bir dönemin bizi beklediğini aktaran Birol, “Doğalgaz üretiminde de LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) etkisiyle bir büyüme bekleniyor. Ancak üretimdeki artışa rağmen tüketimin aynı seviyede büyümesi beklenmediği için fiyatların makul seviyelerde kalacağını düşünüyoruz" dedi. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerjide de hızlı bir büyüme yaşanacağını dile getiren Birol, “2019'da kurulan enerji santrallarının yüzde 40'ı güneş, yüzde 22'si ise rüzgar santrallarından oluştu. Bunun nedeni çevreci ve ekonomik politikalar değil. Tamamen ekonomik. Güneş ve rüzgar santrallarının kurulum maliyetleri hızla düşüyor. Dünyada 570 gigavat kurulu rüzgar kapasitesi mevcut. 2030'da bunun ikiye katlanacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum