Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan : Spor Toplumu Değil Skor Toplumuyuz

EGEOLAY/Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, Türkiye’de spor toplumunun değil skor toplumun ağır bastığını ve bu nedenle genç oyunculara yeteri kadar önem verilmediğini söyledi.

Altınordu Futbol Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan : Spor Toplumu Değil Skor Toplumuyuz
Editör: Ege Olay
16 Kasım 2021 - 12:14
Blomberg HT’de yayınlanan “Oyunun Hikayesi” programına katılan Başkan Özkan, uyguladıkları Öz Kaynak Sistemi konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye’de birçok kesim tarafından kullanılan “alt yapı” kelimesini kullanmadıklarını belirten Altınordu Futbol Kulübü Başkanı, “Alt yapı işleri için belediyeler uğraşsınlar. Belediyeler kendi işlerini yapsınlar. Onların futbolla ilgileri yok. Alt yapı deyip olayı küçümsemeyelim. Biz her zaman Öz Kaynak Sistemi’ni kullanıyoruz. Bizim kullanmış olduğumuz sistem şudur. Kendi değerlerine sahip çıkma, kendi imkanlarını en iyi şekilde kullanmaktır. Ham madde çocuk olduğuna göre bu toprakların çocuklarına güvenmek onlara imkan sağlamaktır. Bu sadece futbol için değil her spor dalı için geçerlidir. Biz bunu yaparsak spor toplumuna dönüşürüz” dedi.

Torbalı Metin Oktay Yerleşkesi’nde uyguladıkları sistem ile “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” yetiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Saha dışı parametreler çok önemli. İyi birey kendisiyle barışık insan demektir. İyi vatandaş olmak istiyorsak toplumla barışık olmak lazım. İleri futbol eğitimi verdiğimiz sporcularımıza “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” temelini oturtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
 
BENİ ÇOCUKLAR HAYATTA TUTUYOR
 
67 yaşında olmasına rağmen kendisini hayata bağlayan şeyin çocuklar olduğuna vurgu yapan Altınordu Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okullar tatile girdi. Selçuk İsmet Orhunbilge Tesisleri’nde düzenlediğimiz turnuvamız devam ediyor. 10-11 yaşında 850 tane çocuk turnuvamıza katıldı. Dünyanın en mutsuz insanı gelsin 2 saatte hayata bakışı değişir ve pozitif bakar. Beni de hayatta tutan bu çocuklardır. Yetişkinler olarak biz bu toprakların çocuklarına imkanlar sağlamalıyız”
Altınordu’dan yetişen Cengiz Ünder’in 11 yaşındayken Avrupa’ya turnuvaya gittiğini hatırlatan Özkan, şunları da ifade etti: “Pandemiden dolayı biraz aksamalar yaşadık ama kulüp olarak ayda 2 defa yurt dışı turnuvalarına gidiyoruz. Genç takımlarımızdaki sporcular hızlandırılmış eğitime giriyorlar. Bizim oyuncularımız yurt dışına gittiği zaman başka ülkenin insanları ile karşılaşıyor, deneyimler yaşıyorlar. Çocuklar kendilerine samimi davrananı çok iyi biliyorlar aynı zamanda sahtekarı da..”
 
İNŞAATIN KABASINI BİTİRDİK
 
Altınordu Futbol Kulübü olarak bu toprakların çocuklarına her türlü imkanı sağlamaya devam edeceklerini dile getiren Başkan Seyit Mehmet Özkan, “Her yıl yurt dışına oyuncu vermeye devam edeceğiz. Belli bir süreçten sonra bu sayı 4-5 olacak. Uyguladığımız sistemin donanım kısmını bitirdik artık yazılım kısmına geçiyoruz. Yeni başladığımız inşaatın kabası bitti, ince işçilik sürecine girdik. Metin Oktay Yerleşkemize her ay yurt dışından ünlü kulüplerin scout ekipleri, antrenörleri geliyorlar. En son Juventus’tan Marco Ottolini geldi. Tesislerimizi ve çocuklarımıza uyguladığımız eğitimi sistemini çok beğendi. Kendisi ‘Avrupa’da Altınordu’nun futbol elçisiyim’ dedi. Bunu bir insana para ile söyletemezsiniz”
 
SPOR TOPLUMU SKOR TOPLUMUYUZ
 
Türkiye’de futbolun içinde bulunanların spor toplumundan ziyade skor toplumu olduğuna vurgu yapan Başkan Seyit Mehmet Özkan, “Türkiye’nin en büyük eksiği bana göre spor toplumundan ziyade skor toplumu olmamız. Üretim uçlarda yapılmaz, üretim sevgi ile yapılır. Yenici olmak sonra gelmeli. Oyun odaklı, süreç odaklı olmaz gerekiyor. Fakat bizde benim takımım yensin de nasıl yenerse yensin mantığı var. Bundan dolayı teknik direktörlerimiz genç oyunculara fazla yer vermiyor. Skor toplumu olduğumuz için hocalarımız genç oyuncular yerine 25 yaş üstü futbolcu oynatmayı seçiyor. Arada birkaç tane futbolcu çıkabiliyor ama bunlar bizi yanıltmasın. Futbol profesyonel olduğuna göre bunun profesyonel bir şekilde yapılması lazım. Yapılan yanlış transferlerden dolayı kulüplerimiz borç batağı içinde yüzüyor. Devlet kulüplerimize destek vermesine rağmen borçlar neden artıyor ?”
 
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Hamit Altıntop’un geçtiğimiz günlerde “Her Süper Lig ve TFF Birinci Lig takımına alt yapı akademisi kurulması zorunlu hale gelecek” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Altınordu Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse üzerine alınmasın ama ülkemizde maalesef bir sistem olması gerekiyor. Yıldırım Demirören TFF Başkanı iken yaşanan süreç ortada. Demirören döneminde yerli futbolcu oynatana ekstra para dağıtacağız denmişti. Oynatmayandan alıp oynatana vereceğiz açıklamaları yapılmıştı. Biz buna çok sevindik fakat sevincimiz sadece iki gün sürdü. Yıldırım Demirören bana ‘Başkanım diğer kulüpler istemiyor. Başkanlar bizim bu işte karımız yok. Bu sistem sadece Altınordu’ya yarıyor. Federasyonu da kulüpler yönetiyorlar” açıklamasını yaptı. Ben kendisine dik durmasını söyledim ama o da Federasyonu kulüpler yönetiyor diyerek kulüpler istemiyorsa bunu sürdürebilmemiz imkansız diyerek vazgeçti. Gelişmiş ülkelerde ise bir kural çıktığı zaman herkes buna uyuyor. Bizim gibi ülkelerde ise kişiler değişti mi getirilen kurallar hemen değişiyor. Türkiye’deki futbol yöneticileri ‘günü birlik değil dünü birlik’ yaşıyorlar. Maalesef bütün kulüplerin borcu var.”
 
YÖNETİCİLER, GENÇ FUTBOLA İLGİSİZ
 
U19 Ligi’nin yeni başladığını ve bir gözlemini aktaran Altınordu Başkanı, “Şu ana kadar 4 maç oynandı. Maçlara gidince görüyorum takım otobüsünden futbolcu ve antrenörler iniyor. Başkan gelmediği gibi yöneticiler de yok. Bizim tesislerimizdeki maçlarda gelen çocukların kendi aralarında “Harika zemin, bu çim sahada çok iyi oynarız” dediklerini duyuyorum. Çünkü o çocukların başka sahalarda nasıl zeminde maç yaptıklarını çok iyi biliyorum.” dedi.
 
KENDİ OYUNCUMUZU YETİŞTİRME ZAMANI
 
Türkiye’nin yabancı oyuncu ithalini azaltıp kendi oyuncu yatırımına girmesi vurgu yapan Altınordu Başkanı Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’nin 32 milyon genci var. Ben bu toprakların çocuklarına her yerde ve her ortamda söylüyorum. İnanıyor ve güveniyorum. Bizim çocuklarımız Avrupa’daki çocuklardan yeteneksiz değil. Biz çocuklarımı iyi besler, iyi eğitirsek onların Avrupalılardan bir farkı kalmaz. Yeter çocuklarımıza imkan verelim. Kulüplerimizi yönetenlerin 200 bin Euro’yu yabancı oyuncuya vereceğimize kendi oyuncumuza yatırım yapalım bakalım ne olacak denileceğini zannetmiyorum öyle bir umudum yok. Bizim tesislerimizi gelen herkes bir hevesle ben de böyle yapacağım diyor ama sonrası gelmiyor. Bu işin riski de yüksek sonuçta bir lira koyup yarın iki lira alırsın gibi bir durum yok. Biz Altınordu olarak çok uğraşıyoruz ve doğru bildiğimiz yoldan ayrılmayacağız.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum