Reklam

Ak Partili Boztepe'den Koku Çıkışı

EGEOLAY/İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe körfezin kokmaya başladığını söyledi. Boztepe, “Atık su kanallarının temizlenmemesi ve Çiğli’deki arıtma tesisinin çevresinde depolanan arıtma çamurları nedeniyle oluşan koku kenti sarmaya başladı. Aşkla İzmir diyerek yola çıkan Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bir yılda arpa boyu yol alamadığını gördük” dedi.

Ak Partili Boztepe'den Koku Çıkışı
Editör: Ege Olay
03 Temmuz 2020 - 10:43
İzmir’de başta Çiğli, Karşıyaka, Menemen ve Bayraklı ilçeleri olmak üzere kent genelinde hızla yayılan koku vatandaşı canından bezdirdi. Özellikle rüzgarın ters esmesiyle birlikte daha fazla hissedilen koku nedeniyle birçok ilçede vatandaşlar balkonlarda oturamaz, kapılarını dahi açamaz hale geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe koku sorunun çözümü için yetkilileri göreve çağırdı. Boztepe, belediyenin altyapı çalışmalarının yetersizliğinin koku oluşumunda birinci faktör olduğunu söyledi.



AK Partili Boztepe şu açıklamayı yaptı:



“İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin çevresinde depolanan arıtma çamurları ve kanalizasyon altyapısının yetersizliği koku oluşuşunda en önemli faktör. Bu yüzden hızla yayılan kötü koku ilk olarak Çiğli ve Karşıyaka’yı etkiliyor. Zaman zaman dayanılmaz boyuta gelen bu koku nedeniyle insanlar evlerinde oturamıyor. Ne yazık ki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuya ilişkin bir çalışması olup olmadığını bile bilmiyoruz. Artık koku nedeniyle insanların burnunun direği sızlıyor. Vatandaşların yaşam kalitesini düşürmeye hiçbirimizin hakkı yok.



Her yıl havaların ısınmasıyla kendini gösteren bu koku sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir plan önerisinde bulunmuştu. Ne hikmetse çözüm önerilerini kimse dinlemedi. İZSU Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada İzmir’de evsel ve endüstriyel atık sularının körfezi saran 65 kilometre uzunluğunda ana kuşaklama kanalı, ana kuşaklama kanalına bağlanan 95 kilometre uzunluğunda tali kolektör, 4 bin 150 kilometre uzunluğunda mevcut pis su şebekesi ve 4 adet pompa istasyonu, Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinden oluşan bir sistemle arıtıldığını anlatmıştı. Aradan geçen zamanda bu sistemin verimli çalışmadığını da gördük. Şimdi de aynı sorunları yaşıyoruz.



İzmir genelinde yağmursuyu kanalları kanalizasyona verildiği için arıtma tesislerinin kapasitesi yetersiz geliyor. Çiğli’deki arıtma tesisinin kapasitesi yetersiz geldiği için pis lağım suları arıtılamadan denize deşarj ediliyor. Yağmur yağsa da hava ısınsa da İzmir’de ortaya çıkan tek şey var. O da kokunun giderilememesidir. Maalesef tüm kanalizasyon sistemini kapsayacak bakım-onarım ve yenileme çalışmaları yapılmıyor. Tüm kanalların basınçlı su ile yıkanarak kanallardan gelen kokuların giderilmesi lazım. İZSU’nun daha önce açıkladığı rögar hava arıtma ve koku giderim filtrelerinin nerelere monte edildiğini bile bilmiyoruz.



Bunların yanında kokunun tüm İzmir’e yayılmasına neden olan Meles, Arap, Manda, Poligon derelerinin hali ortadadır. Uzun yıllardır çöplük olan bu derelerin temizliği bir türlü tamamlanamamış ve yeterli gelmemiştir. Büyük Kanal Projesi’nin Güzelyalı Hava Eğitim Komutanlığı ile Konak Pier arasındaki atık su kolektörler hattının kapasitesiyle ilgili sorunlar bir türlü giderilemedi.



Kadrolaşma sorunları ve bürokratik yapılanma kavgası yaşanan İZSU Genel Müdürlüğü’nün yetkili ve etkili makamlarında oturan koltuk sevdalıları bir an önce asıl işlerinin başlarına dönmelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dans, müzik ve eğlenceden başını kaldıramayan belediye başkanı İzmirlilerin verdiği krediyi tüketmiştir.  Bir yılı aşkın süredir belediye meclisinde verdiğimiz mücadele sonrasında gelinen noktayı üzülerek görüyoruz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum