Afyonkarahisar ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu

EGEOLAY/Ege İhracatçı Birlikleri, mermer, termal ve gıdanın başkenti Afyonkarahisar’da 2021 yılında en çok ihracat yapan 5 firmayı ödüllendirdi. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Afyon’un 2021 yılında 381 milyon dolar olan ihracatının ilk etapta 500 milyon dolara, orta vadede 1 milyar dolara çıkacak potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Afyonkarahisar ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu
Editör: Ege Olay
07 Eylül 2022 - 13:33

Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen, “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısında, “Afyonkarahisar İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” gerçekleştirildi. 

2021 yılında Afyonkarahisar’ın ihracat şampiyonu ŞUAYP DEMİREL firması olurken, Emek Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş. zirvenin ikinci basamağında yer aldı. 

Afyonkarahisar’dan en çok ihracat yapan firmalar listesinde KARA MEHMET MERMER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Adını üçüncü sıraya yazdırdı. TUREKS-GM Mermer Granit San. ve Tic. Ltd. Şti. dördüncülük mutluluğu yaşarken, AYMAR Doğal Taş Madencilik Dış Tic. Ltd. Şti. firması Afyon’un ihracat şampiyonları listesine beşinci sıradan giriş yaptı. 

 

“Afyonkarahisar İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk ekonomisindeki 2022 yılının ilk iki çeyreğindeki büyüme rakamlarının işveren ve çalışanları mutlu etmediğine dikkati çekti. Eskinazi, ““Enflasyonun etkisiyle hormonlu bir büyüme olduğuna inanıyoruz. İş gücünün bu büyümeden aldığı payın 1998 yılı seviyelerine düşmesi düşündürücü bir husus. Bu büyüme rakamları ne işvereni, ne de çalışan kesimleri mutlu etmedi. Böyle devam ettiği takdirde sosyal barışı sürdürmemiz çok kolay olmayacak. Yüksek enflasyon rakamları toplumun alım gücü yanında ahlaki değerlerini kemirmeye devam ediyor” diye konuştu. 

Türk ihracatçısının Euro/dolar paritesinde Euro aleyhine yaşanan değişimden olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Eskinazi, Türk ihracatçısının pariteden kaynaklı kayıplarının 7 milyar doları aşmış durumda olduğunu aktardı.  

2022 yılında finansmana erişimde de büyük zorluklar yaşadıklarının altını çizen Eskinazi şöyle devam etti: “Reeskont kredileri bir gün var, bir gün yok. Günümüzde ticari bankalarda kredi faizleri faiz üst sınırının da üstünde. Bu faizlerle finansman sağlayıp yüzde 150 üretici fiyat artışıyla üretip, yüzde 80’lik tüketici fiyat artışıyla bunu pazarlayarak bu çarkı nasıl döndüreceğiz? Bütün bu olumsuz tabloya rağmen son 1 yıllık dönemde 251 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye, küresel bir tedarikçi konumunu bütün olumsuzluklara rağmen 2022 yılının ilk yarısında korudu. 2022 yılının ikinci diliminde ihracat artış hızımızda bir düşüş söz konusu. Bu düşüş önümüzdeki aylarda da devam edecek görünüyor.”

Afyon’dan en çok ihracat yapan 5 firmanın şehrin toplam ihracatından yüzde 20 pay aldığı bilgisini paylaşan Eskinazi, “Afyonlu ihracatçılarımız 2021 yılında ihracatlarını yüzde 18’lik artışla 323 milyon dolardan 381 milyon dolara taşıdılar. Madencilik sektörü 247 milyon dolarlık ihracatla Afyon ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirdi. 27 milyon dolarlık tutarla yumurta sektörü ikinci olurken, çimento seramik ve toprak ürünleri sektörümüz 21 milyon dolarlık ihracata imza attı. Afyonumuzun ihracatının ilk etapta 500 milyon doları, orta vadede 1 milyar doları geçecek potansiyele sahip olduğuna tüm kalbimle inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Alimoğlu: Afyonlu 375 üyemiz var

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 1.121 üyesi olduğunu bu firmaların 375 tanesinin Afyonlu olduğunu dillendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, EMİB üyeleri arasında Afyonlu ihracatçıların birinci sırada yer aldığını kaydetti. 

Afyon’un 2021 yılında gerçekleştirdiği 381 milyon dolarlık ihracatın yüzde 65’inin doğal taş olduğunu vurgulayan Alimoğlu, “Afyon’dan yapılan ihracat 2022 yılının ocak-ağustos döneminde 278 milyon dolar olurken, maden sektörü olarak 160 milyon dolar ihracata imza attık. 2021 yılında Afyon’un ihracat şampiyonlarının hepsi doğal taş sektörümüzden oldu. Afyon’un toplam doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 84’e ulaştı. Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payının yüzde 69 olduğunu düşündüğümüzde Afyon’umuzun çok daha katma değerli doğal taş ihraç ettiği ortaya çıkıyor. En büyük ihraç pazarlarımızdan biri olan Çin’deki daralmaya rağmen bu başarıyı sağlayan 375 üyemizin her birini canı gönülden kutluyorum. Madenlerin hayatımızdaki önemini ortaya koymak, yeşile duyarlı üretim yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmak amacıyla İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimizle dönüşümlü olarak düzenlediğimiz “Hayatımız Maden Çalıştayı”nın 5.’sini Afyon’da düzenleme kararı aldık” dedi. 

Serteser; “Afyon 300 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ithalat-ihracat dengesinde dış ticaret fazlası verdiklerini, Türkiye’de ihracatın ithalatı karşılama oranında 81 il içinde 13’üncü sırada yer aldıklarını belirtti. 

Afyonkarahisar’ın 2021 yılında 380 milyon 795 bin dolar ihracat, 81 milyon 627 bin dolar ithalat gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Serteser, “2021 yılında 299 milyon 168 bin dolar dış ticaret fazlası verdik. 2021 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 466,51 oldu. Bu başarımızın her yıl artarak devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

İhracatın, rekabet güçlerini yükselttiğini, üretim ve istihdama doğrudan katkı yaptığını aktaran Serteser sözlerini şöyle tamamladı; “İhracatımızdaki artışın sürekli olması için Ticaret Bakanlığımızın UR-GE projeleri desteklerinden yararlanıyoruz. İlimiz, 6 UR-GE projesini hayata geçirerek Ege Bölgesi’nde 3’üncü oldu. 6 projenin 3’ünde Odamızın imzası bulunuyor. Bu 3 projenin 2’si mermer ve doğal taş sektöründeydi, başarıyla sonuçlandı. 1 adet UR-GE projemiz de makine sektöründe devam ediyor. Önümüzdeki günlerde, farklı sektörlerde de UR-GE projelerine imza atmayı planlıyoruz.”

Merdivenci; “Afyon’da doğal taş sektörü 10 bin kişi istihdam ediyor”

Mermerciliğin, Afyonkarahisar ve İscehisar’da vazgeçilmez bir meslek olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclsi Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, mermercilik sektörünün Afyonkarahisar’da 10 bin kişilik istihdam sağladığını ve kent ekonomisine büyük destek olduğunun altını çizdi. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda mermer sektöründe faaliyet gösteren 1130 üyeleri bulunduğu bilgisini paylaşan Merdivenci, “Resmi rakamlara göre Afyon’da 529 maden ruhsatı bulunuyor. Bu ruhsatlardan 328’i 2B grubu blok üreten ruhsatlar ve 158’i işletme izinli. 2021’de ülkede toplam 18 milyon 251 bin ton mermer üretimi gerçekleşti. Afyon yüzde 9, 3 pay aldı ve 1 milyon 721 bin 289 ton üretim yapıldı. İlimizde çıkarılan mermer ve doğal taşlar arasında Afyonkarahisar Şeker, Kaplan Postu, Afyonkarahisar Gri, Afyonkarahisar Violet, Afyon Beyaz, Silver Traverten bulunuyor. 2021 yılında Türkiye’nin mermer ve doğal taş dışsatımının yüzde 11,74’ünü karşıladık ve ülke genelinde bu alanda üçüncü olduk” dedi.

Dünya Gazetesi İstihbarat Şefi Aysel Yücel’in moderatörlük yaptığı “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” isimli toplantıda Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Vahap Munyar ve Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, dünya ve Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum