ABD seçim sonuçlarında son durum

EGEOLAY/ABD Başkanı Donald Trump ve Demokratların adayı Joe Biden arasındaki çekişme üç eyalete kadar düştü. Ülkeyi dört yıl yönetecek başkan Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan'daki sonuçlara göre belli olacak. Kesinleşen sonuçlara göre Demokrat aday Biden'ın 238, Başkan Trump'ın 213 delegesi bulunuyor.

ABD seçim sonuçlarında son durum
Editör: Ege Olay
04 Kasım 2020 - 15:29
ABD’de aylardır süren geri sayım bitti ve başkanlık seçimleri için kritik gün geldi.

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, ABD Başkanı Donald Trump toplam delege sayısını 213'e çıkardı. Biden ise 238 delege almış durumda bulunuyor. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.



Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wyoming'de 3, Nebraska'da 4, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10, Utah'da 6, Texas'ta 38, Iowa'da 6, Idaho'da 4, Florida'dan 29, Montana'dan 3 ve Ohio'dan 18 delegeyi hanesine yazdırdı.



Öte yandan Demokrat aday Biden, Washington DC'de 3, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7, California'da 55, Arizona'da 11, Maine'den 3, Hawaii'den 4, Minnesota'dan 10 ve Nebraska'dan 1 delegeyi aldı.



Böylece Trump, halen oy sayımı devam eden seçimlerde şu ana dek toplam 213 delegeye ulaşırken, rakibi Biden ise 238 delege kazandı. Şu ana kadar oyların sayılmadığı Alaska da dahil 7 eyalet bulunuyor. Wisconsin, Pensilvanya ve Michigan'daki oylar ise kritik önem taşıyor.

Dünyanın gündemindeki seçimde dakika dakika yaşananlar;

14.24: ALMANYA SAVUNMA BAKANI TEPKİ GÖSTERDİ, SLOVENYA BAŞBAKANI TEBRİK ETTİ

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, oy sayımı devam ederken Trump'ın zafer ilan etmesine ilişkin "çok tartışma yaratacak bir durum" ifadelerini kullandı.  Slovenya Başbakanı Janez Jansa ise Twitter hesabından Donald Trump’ı tebrik ederek, "ABD halkının  Donald Trump ve Mike Pence’i seçtikleri çok açık” açıklamasını yaptı. Öte yandan Jansa, Trump'ı tebrik eden ilk AB ülkesi lideri oldu. 

13:08: "TRUMP'IN AÇIKLAMASI ÖLÇÜSÜZ, GÖRÜLMEMİŞ VE YANLIŞ"

Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden'ın kampanya ekibi, Başkan Donald Trump'ın erken ve doğrulanmamış zafer açıklamasına tepki gösterek, ABD Başkanı'nın ifadelerinin "ölçüsüz, görülmemiş ve yanlış" olduğunu ifade etti. 

Dillon,  Trump'ın oy sayımı ile ilgili olarak Yüksek Mahkeme'ye Biden'ın "hukuk ekibi hazır bekliyor. Joe Biden ve Kamala Harris, Amerikalıların, kime oy vermiş olurlarsa olsunlar, oylarının sayılması hakkını savunuyor" dedi.

10.20: TRUMP'TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Trump kameraların karşısına geçti. Başkan Trump, "Pensilvanya'da 690 bin oy fark atmış durumdayız. Kazanamayacaklarını anladılar ve yargıya gidelim dediler. Bu seçimi kazandık. Oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye gideceğiz" dedi.

Pensilvanya Demokratların seçimi kazanması için kritik öneme sahip. 

08.43: ADAYLARDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Başkan adayı Joe Biden, "Arizona'yı kazandığımızı söylediler. Georgia'da da oyun dışı değiliz. Wisconsin ve Michigan için çok iyi hislerimiz var. Oyları saymak uzun sürebilir ama Pensilvanya'yı da kazanacağız. Sonuçları almamız yarın sabahı bulabilir. Kimin kazandığını söylemek ne bana ne de Donald Trump'a düşer. Bunu sadece ABD halkı söyleyebilir" dedi. 

ABD Başkanı Trump ise, "Seçimi çalmaya çalışıyorlar. Seçimin çalınmasına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Ancak Twitter, söz konusu paylaşıma 10 dakika içerisinde, "Bu Tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir." şeklinde uyarı etiketi ekledi.

08.30: ABD BAŞKANI BUGÜN KESİNLEŞMEYEBİLİR

Seçimin en önemli eyaletleri Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya'da oyların neredeyse yarısı sayıldı. 2016 seçiminde ABD Başkanı Trump, TSİ saat 10.00 civarında zafer konuşmasını gerçekleştirmişti. 

Ancak Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya'daki sonuçların bugün açıklanması beklenmiyor. Bu nedenle ABD'yi dört yıl daha yönetecek kişinin açıklanması bir sonraki güne sarkabilir. 

08.00: SEÇİMİ İKİ EYALET BELİRLEYECEK

Demokrat aday Biden delege sayısında önde görünüyor ancak Trump'ın delege sayısına Teksas ve Florida gibi iki büyük eyalet dahil değil. Sandıkların yarısının açılmadığı salıncak eyaletlerden Wisconsin ve Pensilvanya'daki sonuçlar ABD'nin yeni başkanını belirleyecek. 

Pensilvanya'nın başkenti Philadelphia'da mektupla kullanılan oyların sayımı TSİ 17.00'ye kadar durduruldu. 

07.30: BIDEN OYLARDA ÖNE GEÇTİ

Demokratların ağırlıkta olduğu Batı yakası eyaletleri Washington, Oregon ve California'da oy verme işlemi sona erdi. Buradaki sandıkların açılmasıyla Joe Biden'ın oylarında artış gözlemlendi. 

Sayılan toplam oy sayısı 105 milyonu geçerken Biden oyların yüzde 49.8'ini, Trump yüzde 48.7'sini aldı. 

07.00: TRUMP 16 EYALETİ GARANTİLEDİ

Her geçen dakikada ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı eyaletlerin sayısı artıyor. ABD Başkanı Trump'ın garantilediği eyaletlerin sayısı 16'ya yükseldi. Sayılan oy sayısı 85 milyona yaklaştı. Başkan Trump oyların yüzde 50.7'sini alırken, Biden 47.7'sini aldı.

06.30: HARİTA KIRMIZIYA DÖNÜYOR

ABD Başkanı Trump, geride başladığı Florida, Ohio, Texas ve Kansas'ta öne geçti. Trump'ın bu eyaletlerde oy sayısını artırmasıyla şimdiye kadar sayılan oylarda ABD eyaletlerinde Cumhuriyetçilerin rengi olan kırmızının ağırlığı arttı. (NTV)