500 yıllık tarih gün ışığına kavuşuyor

EGEOLAY/Bornova Belediyesi, Bornova Büyük Çarşısı’nda binalar arasına sıkışmış ve bakımsız kalan Bornova Darülkurra’sını gün yüzüne çıkarmaya hazırlanıyor.

500 yıllık tarih gün ışığına kavuşuyor
Editör: Ege Olay
29 Haziran 2022 - 10:32

Özel mülk içinde olduğu için Bornova Belediyesi tarafından kamulaştırılan Darülkurra restore edilecek, çevresindeki binalar da kamulaştırılıp İsabey Camii’ne kadar olan kısmı yıkılarak hem Bornova Büyük Çarşı’ya yeni bir giriş sağlanacak, hem de tarih severlerin çekim noktası haline dönüşecek.  

Projenin tamamlandığında, Bornova’nın kültürel ve tarihi dokusuna eşsiz bir katkı sağlayacağını belirten Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova’mız Yeşilova Höyüğü, Levanten Köşkleri’nin yanı sıra Osmanlı döneminden eserlerin bulunduğu tarihi dokusuyla bir büyülü bir kent. Bölge camii, çarşısı ve Darülkurra ile 1.500’lü yılların sonunda önemli bir ticaret ve eğitim merkeziymiş. Bugün binalar arasına sıkışmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bu alana Valiliğimizin de desteğiyle el attık. İkinci adımda çarşıya kadar olan kısmı da kamulaştırıp yıkarak hem bölgeye bir soluklanma alanı hem de bu tarihi güzelliğin görülebileceği bir alan yaratmış olacağız. Bölgeyi canlandıracak, turizmi arttıracak, Bornova’nın tanıtımına katkı koyacak önemli bir köşe taşı haline getirmek için önemli bir adım atıldı” dedi. 

Darülkurra nedir?

Darülkurra, Kur'an-ı Kerim'in öğretildiği, bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği ve okumu yöntemlerinin (vecih) yapıldığı okullardır. Darülkurra ve Darülhuffaz adı da verilir. Özellikle cami içlerinde ya da çevrelerinde oluşturulan bu okullar eğitimin yanı sıra Kur’an okumak isteyenlere de açık alanlar olarak kullanılmaktaydı. 

Hacı Osman Efendi tarafından 1.576 yılında tuğla ve taş malzemelerden yapılmış olan Bornova Darülkurrası, üzeri kubbe ile örtülü kare bir yapıdır. Batı cephesinde yuvarlak bir kemer üzerinde taştan bir girişi vardır. Cephelerde sivri kemerlerin, soveli pencerelerin bulunduğu yapının girişin hemen üzerinde cepheden hafif bir çıkıntı oluşturan sivri bir kemer yer alır. 

Valilikten büyük katkı

Bornova Belediyesi, 1 Nolu SİT Kurulu tarafından Kentsel Sit Alanı olarak tanımlanan yapı için İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı protokolü ile ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik’ Kapsamında kamulaştırma giderlerini için yüzde 95 oranında katkı payı aldı. 

Restorasyon projesi kapsamında satın alınan parsel üzerinde bulunan bir tek katlı bir de çift katlı bina Bornova Darülkurrası’nın restorasyonuyla birlikte yıkılacak. 

Ayrıca tarihi binanın hemen arkasında bulunan 2 parselin kamulaştırması için de harekete geçen Bornova Belediyesi, sürecin tamamlanmasının ardından bu iki binayı da yıkarak Darülkurra’nın da parçası olduğu Hüseyin İsabey Camii’ne kadar olan alan açılacak.  Böylece çarşının içinde Darülkurra ve 14 yüzyıl ortalarında Aydınoğulları Beyliği döneminde yapıldığı tahmin edilen Hüseyin İsa Bey Camii ile birlikte çevre düzenlemesi yapılacak.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum