2022 mevduat faiz oranı ortalaması eylülde %16,94 oldu

EGEOLAY/Birikimlerini risk almadan değerlendirmek isteyenlerin tercih ettiği mevduat faizi ve katılım bankası kâr payı oranlarına ilişkin son veriler açıklandı. Verilere göre mevduat faiz oranı piyasa ortalaması, Eylül 2022’de önceki yıla kıyasla %0,18 azalarak %16,94 olarak kaydedildi.

2022 mevduat faiz oranı ortalaması eylülde %16,94 oldu
Editör: Ege Olay
19 Ekim 2022 - 12:05

Döviz piyasalarının dalgalı seyrini sürdürdüğü ve riskli yatırım araçlarının değer kaybettiği bir dönemde mevduat faizi, birikimleri risksiz bir yolla değerlendirmek için tercih edilirken, mevduat faizi ve katılım bankası kâr paylarına ilişkin veriler de birikim sahiplerinin ilgilendiği konular arasında yer aldı. Kredi danışmanlık hizmeti sağlayıcısı Hesapkurdu.com tarafından derlenen verilerde, mevduat faiz oranı piyasa ortalamasının eylül ayında önceki yıla kıyasla ortalama %0,18 azaldığı ve %16,94 olarak kaydedildiği görüldü. Yılın başından bugüne elde edilen verilerle hesaplanan yıllık ortalama %17 olurken, %16,02 olan 2021 ortalamasına kıyasla %6’lık bir artış gözlendi.

Mevduat faizi oranlarına ve katılım bankalarının kâr paylarına ilişkin son verileri değerlendiren Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, “30 Eylül 2020’de TL mevduatlara ödenen faiz ve kâr paylarından alınan vergi kesintisi oranların düşürüldü. Bu kapsamda yapılan güncellemeyle 6 aya kadar vadeli hesaplarda yapılan vergi kesintisi %5, 1 yıla kadar olan hesaplarda %3 ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 olarak belirlendi. Bu durum, ortalamaları da etkiliyor” dedi.

En yüksek mevduat faiz oranı ortalaması ağustosta kaydedildi

Hesapkurdu.com tarafından derlenen verilerde, en yüksek faiz oranı ortalamasının ağustos ayında kaydedildiği görüldü. %17,92 olarak gerçekleşen faiz oranı ortalamasının bir önceki yılın en yüksek ortalama değerine göre yüzdelik değişimi %3,94 oldu. Öte yandan katılım bankaları tarafından dağıtılan kâr payı oranlarının Ekim 2022 itibarıyla %15,6 ila %17,36 arasında değiştiği görüldü. 2021’de katılım bankası kâr payı oranlarının %14,19 ila %14,57 arasında seyrettiğini hatırlatan Orhun Çağlar Atilla, “2021’in ile Ekim 2022’nin en düşük değeri arasındaki fark yaklaşık %10’a karşılık geliyor. Vergi kesintisi oranlarında yapılan güncelleme de göz önüne alındığında mevduat faizleri daha az risk almak isteyen ve birikimine uzun bir süre dokunmamayı düşünen vatandaşlar için riskli varlıklara kıyasla düşük, fakat istikrarlı getirisini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Mevduat faiz/kâr oranları, kredi faiz/kâr oranlarından hareketle belirleniyor

Mevduat faizleri ve kâr payı oranlarının, temelde kredi faizleri ve kâr payı oranlarına paralel belirlendiğine dikkat çeken Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bankalar mevduat toplamak için ödedikleri faize belirli bir kâr marjı ekleyerek kredi faiz oranlarını belirliyor. Mevduat oranları da bu kapsamda herhangi bir değer kaybı olmaması için enflasyona duyarlı olarak belirlenmeye çalışılıyor. Hesapkurdu.com olarak finansal hizmetlerin arkasındaki mekanizmaların anlaşılmasının önemli olduğuna inanıyor, iletişimlerimizi de bu ilke doğrultusunda sürdürüyoruz. Hesapkurdu.com kullanıcıları, kredi, kredi kartı ve sigortanın yanı sıra mevduat faiz oranlarına ilişkin de ayrıntılı karşılaştırmalara erişebiliyor. Hesap açılış tutarlarını ve vadelerini seçen kullanıcılar, farklı bankaların farklı ürünleri çerçevesinde sunduğu faiz oranlarını ve net kazançlarını karşılaştırarak birikimlerini değerlendirmenin en avantajlı yolunu tek bir ekrandan tespit edebiliyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum